Google Partner

Online marketing

Interný marketing

Interný marketing
Čo je interný marketing?

Business-to-business (B2B) a business-to-consumer (B2C) predstavujú dva rôzne modely externého marketingu produktov a služieb pre rôzne typy zákazníkov. Externý marketing popisuje propagáciu a distribúciu značiek a produktov zákazníkom podniku. Obchodníci vo väčšine organizácií trávia väčšinu času vytváraním a realizáciou externých marketingových stratégií, ktoré organizujú na dosahovanie cieľových príjmov a predaja.
Zatiaľ čo organizácie zameriavajú väčšinu svojich marketingových zdrojov na externý marketing, existuje samostatná oblasť marketingu, ktorej sa venuje pomerne málo pozornosti. Interný marketing. Interný marketing sa vzťahuje na propagáciu cieľov, procesov, kultúry, značiek, produktov a služieb spoločnosti zamestnancom a zamestnancom v rámci organizácie.
Keď spoločnosti obchodujú interne, zvyčajne majú iné ciele a zámery, ako keď obchodujú externe. Cieľom interného marketingu je udržať zamestnancov v angažovanosti, šíriť poznatky o aktivitách organizácie a pomáhať zabezpečiť, aby zamestnanci mali pozitívny obraz o kultúre a značke organizácie. Na rozdiel od toho, cieľom externého marketingu je zvyčajne vytvárať povedomie o značke, ktoré podniku prináša zvýšený počet potenciálnych zákazníkov, príležitostí a predaja.
V konečnom dôsledku má interný marketing viac spoločného s predajom vízie a poslania spoločnosti ako s predajom produktov, ale interný marketing stále zohráva dôležitú úlohu pri zmierňovaní správania zamestnancov a zabezpečovaní úspechu firmy na trhu.

Prečo je interný marketing dôležitý?
Zatiaľ čo externý marketing sa zameriava predovšetkým na pomoc spoločnosti dosiahnuť jej ciele prostredníctvom povedomia o značke, generovania potenciálnych zákazníkov a predaja, interný marketing hrá inú, ale rovnako dôležitú úlohu v obchodnom úspechu. Najdôležitejšie ciele interného marketingu možno zhrnúť takto:
Zvýšte angažovanosť zamestnancov v organizácii a jej cieľoch
Podporovať presadzovanie značky medzi zamestnancami
Umožnite zamestnancom poskytovať tie najlepšie informácie potenciálnym zákazníkom
Keď zvážime, čo sa môže stať, keď zamestnanci nesplnia tieto ciele, malo by byť jasné, že interný marketing je nevyhnutný na zabezpečenie trvalého obchodného úspechu.
Angažovanosť zamestnancov je o vytváraní podmienok, v ktorých sa zamestnanci cítia nadšení pre prácu, ktorú robia a sú motivovaní podávať čo najlepšie výkony. Angažovaní zamestnanci sú zapojení do organizácií, v ktorých pracujú, sú nadšení a oddaní im.
 
Výskumníci našli pozitívny vzťah medzi angažovanosťou zamestnancov a kľúčovými obchodnými metrikami, ako je udržanie zamestnancov a ich fluktuácia, zvýšená produktivita a ziskovosť, vyššia úroveň lojality a menšia absencia medzi zamestnancami.
Každý podnik by mal využívať interný marketing aby premenil svojich zamestnancov na obhajcov značky. Zástanca značky je niekto, kto bude pozitívne propagovať vašu značku prostredníctvom reklamy na internete, odporučí ju svojim priateľom a rodine a použije svoju vlastnú osobnú platformu na propagáciu vášho podnikania.
Rovnako ako váš predajný tím pracuje na presviedčaní potenciálnych zákazníkov o hodnote vášho produktu, interné marketingové úsilie by malo pracovať na presviedčaní zamestnancov o hodnote vašej značky, produktu a riešení.
Interný marketing môže vytvoriť konkurenčnú výhodu pre vašu organizáciu poskytovaním konzistentného toku informácií a diskusií, ktoré môžu vaši zamestnanci vyvolať pri interakcii so zákazníkmi.
To umožňuje zamestnancom pri interakcii s potenciálnymi zákazníkmi využívať najaktuálnejšie dostupné informácie. Ak vaša organizácia dosiahne obrovský úspech, šírenie informácií prostredníctvom interného marketingu môže vybaviť váš predajný tím novými nástrojmi a diskusnými bodmi, aby ste získali potenciálnych zákazníkov.

Kľúčové komponenty efektívneho interného marketingu
Interný marketing sme už definovali a zistili, prečo je dnes pre podniky dôležitý. Pozrime sa na niektoré z najbežnejších interných marketingových techník a ako súvisia so zapojením zamestnancov, presadzovaním značky a posilňovaním postavenia zamestnancov.

Firemná stratégia
Interné firemné, strategické dokumenty stanovujú ciele spoločnosti do budúcnosti, vrátane jej poslania a hodnôt ako bude alokovať zdroje na akých trhoch bude participovať a ako dosiahne konkurenčnú výhodu. Z hľadiska interného marketingu vytvára podniková stratégia príležitosť pre manažérov a vedúcich pracovníkov, aby vytvorili prílev zamestnancov, ktorí dokážu zosúladiť svoje správanie s organizačnými cieľmi a dosiahnuť cieľov.

Obojsmerný vzťah dôvery
Udržiavanie dôverného vzťahu medzi podnikom a jeho zamestnancami je základným aspektom interného marketingu. Ak podnik zadržiava informácie od svojich zamestnancov, skresľuje vlastnosti produktu potenciálnym kupujúcim alebo sa zapája do iného nedôveryhodného správania, zamestnanci nebudú motivovaní odporúčať značku svojej rodine a priateľom.

Interná komunikácia
Efektívna, interná komunikácia zohráva dôležitú úlohu v internom marketingu. Správy a komunikácia musia prechádzať organizáciou hladko, aby sa zabezpečilo, že podnik dokáže zapojiť zamestnancov na všetkých úrovniach. Ak podnik získa veľký účet alebo dosiahne obrovský prevádzkový úspech, šírenie informácií v celej spoločnosti môže zvýšiť angažovanosť zamestnancov, vybudovať presadzovanie značky a vybaviť zamestnancov ďalšími bodmi na rozhovory so zákazníkmi.

Skúsenosti s nástupom
Proces prijímania trvá vo väčšine organizácií dva týždne až šesť mesiacov a predstavuje prvý prípad, keď sú noví zamestnanci vystavení internému fungovaniu spoločnosti. Nástupná skúsenosť by mala byť navrhnutá tak, aby nastavila nového zamestnanca pre úspech a zároveň zabezpečila, že si osvojí organizačnú kultúru, ciele a ich úlohu pri pomoci podniku dosiahnuť jeho ciele.

Kultúra na pracovisku
Kultúra vášho pracoviska zohráva významnú úlohu v internom marketingu. Ak sa zamestnanci cítia, že ich manažér rešpektuje, veria, že na ich názoroch záleží a že ich hlasy sú vypočuté a každý deň radi chodia do práce je oveľa pravdepodobnejšie, že budú odvádzať svoju najlepšiu prácu na konzistentnom základe. Naproti tomu zamestnanec, ktorý sa bojí každé ráno prísť do práce je nepravdepodobné, že by niekedy pôsobil ako obhajca značky vašej organizácie.

Aké sú výhody interného marketingu?
Interný marketing pomáha vytvoriť súlad medzi organizačnými cieľmi, zámermi, úsilím a správaním zamestnancov. Efektívna, interná komunikácia zaisťuje, že správy sa šíria v rámci celej spoločnosti, pričom každý informuje o najnovších správach, aktualizáciách a neustále dáva zamestnancom nové dôvody, aby sa cítili hrdí na organizáciu, pre ktorú pracujú.

Keď zamestnanci veria v spoločnosť a jej poslanie, pozitívne vnímajú svoju kultúru a prostredie na pracovisku a dostávajú konzistentnú komunikáciu o úspechu spoločnosti, vytvorili ste ideálne podmienky na rozvoj presadzovania značky a marketingovo-predajného zosúladenia, ktoré vedie k obchodnému úspechu.
Direktívne poradenstvo riadi internú marketingovú komunikáciu s marketingom v uzavretej slučke.

Prelomenie síl v oblasti vedomostí a komunikácie je jednou z hlavných výziev pre organizácie, ktoré chcú zlepšiť svoje interné marketingové úsilie. Bežným problémom, ktorý vidíme, sú komunikačná sila medzi marketingom, predajom a prevádzkou.

Vo väčšine organizácií marketingový tím vytvára príležitosť, obchodný tím premieňa príležitosti na predaj a prevádzkové tímy obsluhujú účty. Nedostatočná komunikácia medzi týmito oddeleniami znamená, že:
Marketingové tímy nevedia, ktoré typy alebo zdroje potenciálnych zákazníkov sú najziskovejšie alebo najvýhodnejšie a tak sa zameriavajú na objem namiesto kvality.
Predajné tímy nevidia, aký úžitok majú zákazníci z produktu alebo služby, takže sa nakoniec veľmi zameriavajú na generovanie výnosov a menej sa zameriavajú na výsledky (to, čo zákazníka zaujíma).

Prevádzkovým tímom chýba transparentnosť v súvislosti s cestou zákazníka, takže môžu byť zle pripravené splniť očakávania zákazníkov.
V spoločnosti pracujeme na prelomení informačných síl prostredníctvom analytiky s uzavretou slučkou a efektívnej internej komunikácie, ktorá rozdeľuje informačné sily.
Náš komplexný analytický systém sleduje vedenie od prvého kontaktného bodu až po zmluvy zákazníka, čím zabezpečuje úplný prehľad o ceste zákazníka pre členov všetkých oddelení. Tým dávame pracovníkom predajcov k dispozícii najnovšie príbehy o úspechu zákazníkov a dosahujeme lepšie zosúladenie medzi oddeleniami a to všetko pri optimalizácii návratnosti investícií do marketingu.

Ste pripravení dozvedieť sa viac? Kontaktujte nás pre bezplatný návrh.