Google Partner

Online marketing

Marketing pre zlatníctva

Marketingové stratégie pre značky šperkov: Efektívny marketingový plán na podporu víťaznej stratégie.

Spotrebitelia čoraz pohodlnejšie nakupujú šperky online a od pandémie robia oveľa viac veľkých nákupov online ako pred piatimi rokmi. Očakáva sa, že online predaj šperkov bude rásť v priemere o 3,9 % ročne.


Podiel online predaja šperkov sa zdvojnásobil na úkor fyzických značiek. Zatiaľ čo priemysel – napriek tvrdým obchodným podmienkam – stále prosperuje, z veľkej časti vďaka pokračujúcemu dopytu po luxusnom tovare .

Značky šperkov a maloobchodní predajcovia na stredných trhoch však tiež zažívajú klesajúci počet obchodov a neistotu spotrebiteľov, čím sa zvyšuje konkurencia zo strany špecializovaných nezávislých značiek. Maloobchodníci a špecializované obchody preto musia zdvojnásobiť svoje úsilie, aby vynikli a zároveň sa vyhli osudu maloobchodníkov.

Rastúci počet digitálnych nakupujúcich, rastúca ženská populácia, rastúca stredná trieda a rastúci cestovný ruch sa uvádzajú ako faktory prispievajúce k rastu globálneho trhu. Existujú však výzvy v podobe vyčerpania zásob surových diamantov, podvodov v elektronickom obchode a dokonca aj oneskorených manželstiev.

Navyše, nové vnímanie prestíže (online, virtuálne) znamená nové priority a príležitosti v klenotníctve na ďalšie roky. Áno, to znamená NFT, AR a Metaverse.

Aké trendy teda očakávame na trhu s klenotmi v roku 2022 a neskôr? Ako môžu značky pochopiť hnacie sily a správanie rôznych demografických skupín, aby vytvorili efektívne stratégie rastu?

Prečo značky šperkov potrebujú marketingovú stratégiu?

Marketingová stratégia klenotníckej značky je nevyhnutná pre úspech v klenotníctve. To jasne popisuje, ako nájdete nových zákazníkov a ktoré štýly šperkov a služieb budú propagovať. Je to ako keby ste plánovali predať a zvýšiť svoju šperkársku aktivitu.

Marketingová stratégia je len časťou vášho biznis plánu, no je to najdôležitejšia časť. Bez nej existuje riziko zakolísania a „uletenia“ s malou šancou na úspech. Použitie jasnej a stručnej marketingovej stratégie, ktorá zahŕňa plánovaného zákazníka, ako viete predávať štýl šperku, ideálne ceny, ako ho využiť na reklamu v obchodoch a ako inzerovať na lokálnom trhu.

Marketingové výdavky podľa značiek šperkov a veľkosti trhu

Pre rýchlu predstavu o tom, čo stojí šperkársky priemysel a aký je marketingový potenciál, sa pozrime na pár zaujímavých štatistík.

Podľa prieskumu predstaviteľov amerického klenotníckeho priemyslu minulo toto odvetvie v roku 2020 na reklamu 1 713,82 milióna dolárov.

Trh s klenotmi v USA dosiahol v roku 2021 ročný obrat 57,965 miliardy dolárov.

56 % kupujúcich šperkov tvoria ženy v porovnaní so 44 % mužov.

Veľkosť globálneho trhu s klenotmi sa odhaduje na 249,02 miliardy USD v roku 2021 až do roku 2022 dosiahol 269,19 miliardy USD.

Efektívne marketingové stratégie pre značky šperkov

Digitálny marketing je dnes jedným z najžiadanejších marketingových odvetví, ktorý má preukázateľne dobré výsledky. Vzhľadom na to, že dnešní zákazníci trávia viac času prehliadaním internetu, marketingové kampane digitálnych šperkov zohrávajú okrem zrýchlenia rastu a predaja zásadnú úlohu pri vytváraní a budovaní imidžu značky šperkov.

Tu je 10 najlepších digitálnych marketingových stratégií pre šperky, ktoré by spoločnosti zaoberajúce sa marketingom šperkov mali zahrnúť do stratégie digitálneho marketingu svojej značky, aby podporili svoje podnikanie v oblasti šperkov.

  1. Vytvorte skvelú webovú stránku

Vaša webová stránka je online hovorcom číslo jedna pre vašu značku. Či už máte offline obchod alebo internetový obchod, skvelá webová stránka elektronického obchodu by mala byť jednou zo stratégií digitálneho marketingu vašej značky šperkov. Uistite sa, že navigácia na stránke je jednoduchá a obsahuje všetky potrebné informácie o vašej značke, produktoch a podobne.

  1. Urobte svoj web SEO priateľský

Aký má zmysel vytvoriť skvelú webovú stránku, ak vaše hodnotenie Google nie je pôsobivé? To je dôvod, prečo potrebujete SEO pre obsah vašich webových stránok. Hodnotenie Google je dôležité pre vašu webovú stránku, pretože hodnotenie Google na prvej stránke zvyšuje viditeľnosť vašej stránky a uľahčuje jej nájdenie.

  1. Zvýšte povedomie o sociálnych médiách

V súčasnosti zohrávajú sociálne médiá zásadnú úlohu v akomkoľvek podnikaní založenom na produktoch. Sociálne médiá pokročili do bodu, keď niektoré platformy sociálnych médií podporujú elektronický obchod v rámci svojich aplikácií. Preto viac ako kedykoľvek predtým musia byť značky chytré a využívať platformy sociálnych médií a marketingové i predajné príležitosti, ktoré dnes ponúkajú.

  1. Vytvorte pútavý obsah

Obsah hrá dôležitú úlohu v digitálnej marketingovej kampani značky šperkov. Pomáha upútať pozornosť zákazníka a predať váš produkt. Či už ide o web vašej značky alebo sociálne médiá, zamerajte sa na vytváranie pútavého obsahu , ktorý zapojí vaše publikum do komunikácie. Okrem sociálnych médií a webovej stránky zvýši váš záujem o obsah aj uverejňovanie informatívnych blogových príspevkov, ktoré obsahujú zaujímavé infografiky, ankety a ďalšie.

  1. Blogujte pravidelne a dlhodobo

Blogovanie pre medzeru vo vašom podnikaní je nevyhnutnou súčasťou každej marketingovej kampane v oblasti digitálnych šperkov. Blogové príspevky sú skvelým nástrojom na zvýšenie návštevnosti vašich webových stránok. Vďaka obsahu, ktorý zahŕňa relevantné témy a správne kľúčové slová, budú tieto blogové príspevky tiež hodnotené, čím sa zvýši vaša viditeľnosť a vaše stránky sa budú ľahšie nájsť.

  1. PPC reklamy

Reklama s platbou za kliknutie je skvelou digitálnou marketingovou stratégiou pre klenotnícke spoločnosti. S PPC môžete byť veľmi konkrétni, pokiaľ ide o zacielenie, vrátane toho, kto, kde a kedy sa zobrazujú vaše reklamy.

  1. Nenechajte si ujsť influencer marketing!

Rovnako ako sa digitalizácia stala nevyhnutnou pre značky, ktoré chcú predávať svoje produkty a služby, je dnes influencer marketing nevyhnutnou súčasťou digitálnych marketingových stratégií pre značky šperkov a ďalšie. Dnes si marketéri najímajú blogerov a ovplyvňovateľov životného štýlu pre svoje marketingové kampane v oblasti digitálnych šperkov. Influenceri sú ľudia s množstvom sledovateľov na sociálnych sieťach. S ich schválením vaša značka s väčšou pravdepodobnosťou pritiahne zákazníkov aj sledovateľov.

  1. Udržujte svoju GMB aktualizovanú

Aktualizovaná a aktívna služba Moja firma na Googli (Google My Business) ale aj Firemný profil pomáha ľuďom nájsť vašu firmu a jednoducho kontaktovať adresu vašej firmy. Keď vás ľudia vyhľadajú, váš záznam v službe Moja firma na Googli sa zobrazí na Googli a pomôže vašej firme zvýšiť počet návštev obchodu. Záznamy v službe Moja firma na Googli navyše pomáhajú zvyšovať návštevnosť vášho webu a vďaka najnovším aktualizáciám môžu zákazníci četovať a priamo ich kontaktovať.

  1. Zvýšte predaj prostredníctvom digitálnej reklamy

Digitálna reklama je skvelý spôsob, ako zvýšiť predaj. Pomôže vám to osloviť vhodné publikum, ktoré si s väčšou pravdepodobnosťou kúpi šperky, ktoré predávate. Platformu, na ktorej chcete inzerovať, si môžete vybrať na základe svojich reklamných cieľov, rozpočtu a predovšetkým cieľového publika.

  1. E-mailový marketing

E-mail je skvelý spôsob, ako zostať v kontakte s ľuďmi, ktorí navštívili váš obchod alebo si kúpili vaše zbierky. E-mailový marketing pomáha premieňať ľudí, ktorí u vás nakúpili, na dlhodobých zákazníkov a slúži ako nástroj na budovanie dôvery a posilnenie vzájomného vzťahu vašej značky s nimi. Tento nástroj sa považuje za veľmi lacný.

Chyby, ktorým by sa majitelia šperkov mali vyvarovať

Klenotnícky priemysel zažíva boom. Ako sa digitálny svet rozširuje a zákazníci prechádzajú na online nakupovanie, dizajnéri šperkov zvyšujú svoju online prítomnosť. Dizajnéri šperkov by preto mali venovať viac pozornosti svojmu online biznisu. Existuje však niekoľko bežných chýb, ktorých sa dizajnéri šperkov pri svojom online obchode dopúšťajú.

Slabé alebo nekonzistentné zábery produktov

Vizuály vašich návrhov sú vašimi najlepšími online obchodnými marketingovými nástrojmi. Konzistentné obrázky vysokej kvality sú nevyhnutné nielen na to, aby vyzerali profesionálne, ale aj na zvýšenie predaja online aj mimo neho. Mať skvelé fotografie je prvý spôsob, ako si kupujúci môže všimnúť vašu prácu. Kvalitný imidž vášho šperku nielenže dobre vyzerá, ale celkovo dodáva vašej značke kvalitný dojem.

Nevlastniť webovú stránku

Webové stránky tretích strán sú skvelým miestom na získanie predaja a návštevnosti. Nie je však nič lepšie, ako mať web svojej značky. Dáva vašej značke legitimitu, umožňuje vám prilákať potenciálnych zákazníkov alebo potenciálnych zákazníkov a vytvára miesto, kde sa ľudia môžu dozvedieť viac o značke, čo časom vedie k vyšším predajom.

Väčšina dizajnérov šperkov vie veľmi málo o webdizajne a webovom marketingu. To často vedie k nepochopeniu skutočných nákladov na prevádzku úspešnej webovej stránky. Váš web by ste mali vidieť ako offline obchod.

Vyhnite sa reklame a očakávajte, že vás magicky nájdu

Vytvorili sme fantastickú kolekciu a všetko sme umiestnili na našu platformu elektronického obchodu. Ale nikto to nekupuje. Pretože nerobíme marketing. Ak nezdieľate svoju značku šperkov so svetom, nemôžete očakávať predaje.

Nepoužívajte platobnú bránu

Platobné brány prijímajú platby od všetkých obchodných kategórií maloobchodníkov. Šifrovanie zaisťuje, že citlivé informácie, ako sú čísla kreditných kariet zadané do virtuálnych terminálov alebo webových stránok elektronického obchodu, sú bezpečne prenášané od zákazníka k obchodníkovi a od obchodníka k spracovateľovi platieb.

Bez prítomnosti sociálnych médií

Sociálne médiá dávajú značkám možnosť spojiť sa priamo so svojimi zákazníkmi. Silná a konzistentná prítomnosť na sociálnych sieťach je kľúčom k úspešnému online obchodu. Často vidíme, že značky zdieľajú rovnaký príspevok na svojich účtoch Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn a Pinterest.

Každá platforma má tendenciu mať svoju používateľskú základňu, ale zistíte, že väčšina ľudí má účty pre všetky platformy. Keď zistíte, že zverejňujete rovnaký obsah na všetky sociálne médiá, všetky okrem jedného vás prestanú sledovať a stratia spojenie a angažovanosť.

Úspešné marketingové kampane na šperky

Ako značka musíte ísť ešte o krok ďalej, zdieľať reklamu a vlastniť to, čo reprezentujete, pochopiť, kto je vaše cieľové publikum, na čom záleží a v konečnom dôsledku aj vaša značka a potenciál. Spájanie zákazníkov si vyžaduje hlbšie skúmanie, prečo vaša značka existuje, a publikum, na ktoré sa zameriavate, je základom vašej stratégie a malo by propagovať každé posolstvo.

Aby sme vám pomohli začať, tu sú cenné a úspešné digitálne kampane značiek špičkových šperkov, ktoré vás inšpirujú.