Google Partner

Online marketing

Marketing vo vyhľadávačoch

Marketing vo vyhľadávačoch

Marketing vo vyhľadávačoch (SEM): Čo to je a ako to robiť správne

Marketing vo vyhľadávačoch alebo SEM je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako rozšíriť svoje podnikanie na stále konkurenčnejšom trhu. S miliónmi podnikov, ktoré súperia o rovnaké oči vyhľadávajúcich, nebolo nikdy dôležitejšie inzerovať online a marketing vo vyhľadávačoch je najefektívnejším spôsobom propagácie vašich produktov a rastu vášho podnikania.

V tejto príručke sa dozviete prehľad základov marketingu vo vyhľadávačoch, ako aj niekoľko tipov a stratégií, ako správne vykonávať marketing vo vyhľadávačoch .

Marketing vo vyhľadávačoch – prehľad

Marketing vo vyhľadávačoch je prax marketingu firmy pomocou platených reklám, ktoré sa zobrazujú na stránkach s výsledkami vyhľadávacích nástrojov (alebo SERP ). Inzerenti ponúkajú ceny za kľúčové slová, ktoré môžu zadať používatelia služieb ako Google a Bing pri hľadaní určitých produktov alebo službách, čo dáva inzerentovi príležitosť, aby sa ich reklamy zobrazovali vedľa výsledkov pre tieto vyhľadávacie dopyty.

Tieto reklamy, často známe pod pojmom reklamy s platbou za kliknutie, prichádzajú v rôznych formátoch. Niektoré sú malé, textové reklamy, zatiaľ čo iné, ako napríklad reklamy so záznamom o produkte (PLA, tiež známe ako nákupné reklamy), sú vizuálnejšie reklamy založené na produktoch, ktoré spotrebiteľom umožňujú vidieť dôležité informácie na prvý pohľad, napríklad cenu, obrázok produktu, predajcu a recenzie.

Najväčšia sila marketingu vo vyhľadávačoch je v tom, že ponúka inzerentom možnosť umiestniť svoje reklamy pred motivovaných zákazníkov, ktorí sú pripravení nakúpiť presne vo chvíli, keď sú pripravení uskutočniť nákup . Žiadne iné reklamné médium to nedokáže, a preto je marketing vo vyhľadávačoch taký efektívny a tak úžasne účinný spôsob, ako rozšíriť vaše podnikanie.

SEM vs. SEO

SEM verzus SEO: Aký je rozdiel?

Vo všeobecnosti „marketing vo vyhľadávačoch“ označuje platený marketing vo vyhľadávaní, systém, v ktorom firmy platia spoločnosti Google za kliknutia alebo zobrazovanie ich reklám vo výsledkoch vyhľadávania.

Optimalizácia pre vyhľadávače alebo SEO je iná, pretože firmy neplatia Googlu za návštevnosť a kliknutia, skôr získavajú voľné miesto vo výsledkoch vyhľadávania tým, že majú najrelevantnejší obsah pre dané vyhľadávanie podľa kľúčového slova.

SEO aj SEM by mali byť základnou súčasťou vašej online marketingovej stratégie. SEO je účinný spôsob, ako dosiahnuť výbornú návštevnosť v hornej časti lievika, zatiaľ čo reklamy vo vyhľadávačoch sú vysoko nákladovo efektívnym spôsobom, ako zvýšiť konverzie v dolnej časti lievika.

Kľúčové slová: Základ marketingu vo vyhľadávačoch

Kľúčové slová sú základom marketingu pre vyhľadávače. Keď používatelia zadávajú kľúčové slová (ako súčasť vyhľadávacích dopytov ) do vyhľadávačov, aby našli to, čo hľadajú, malo by byť prekvapením, že kľúčové slová tvoria základ marketingu vo vyhľadávačoch ako reklamnej stratégie.

Analýza kľúčových slov SEM

Predtým, ako si vyberiete, ktoré kľúčové slová použijete vo svojich marketingových kampaniach vo vyhľadávačoch, musíte vykonať komplexný prieskum ako súčasť svojej stratégie správy kľúčových slov .

Najprv musíte identifikovať kľúčové slová, ktoré sú relevantné pre vašu firmu a ktoré potenciálni zákazníci pravdepodobne použijú pri hľadaní vašich produktov a služieb.

Okrem toho, že vám pomôžeme nájsť kľúčové slová, za ktoré by ste mali ponúkať ceny, dôkladnou analýzou kľúčových slov vám môže pomôcť identifikovať vylučujúce kľúčové slová – hľadané výrazy, ktoré by ste mali vylúčiť zo svojich kampaní. Vylučujúce kľúčové slová nie sú výrazy s negatívnymi konotáciami, ale skôr irelevantné výrazy, pri ktorých je veľmi nepravdepodobné, že povedú ku konverziám. Ak napríklad predávate zmrzlinu, možno budete chcieť vylúčiť kľúčové slovo „recepty na zmrzlinu“, pretože používatelia, ktorí hľadajú recepty na zmrzlinu, pravdepodobne nebudú mať záujem o váš produkt.

Tento koncept je známy ako zámer vyhľadávania alebo pravdepodobnosť, že potenciálny zákazník po vyhľadaní daného výrazu dokončí nákup alebo inú požadovanú akciu. Niektoré kľúčové slová sa považujú za kľúčové slová s vysokým komerčným zámerom alebo za silný náznak toho, že hľadajúci chce niečo kúpiť. Príklady kľúčových slov s vysokým komerčným zámerom zahŕňajú:

  1. Kúpiť
  2. zľava(y)
  3. ponuka(y)
  4. kupón(y)
  5. Doprava zdarma

Kľúčové slová a štruktúra účtu

Ďalším dôležitým aspektom kľúčových slov, ktorý je nevyhnutný pre úspech marketingovej kampane pre vyhľadávače, je štruktúra účtu.

Logické zoskupovanie kľúčových slov a štruktúra účtu vám môžu pomôcť dosiahnuť vyššiu mieru prekliknutia, nižšie ceny za kliknutie a všeobecne vyššiu celkovú výkonnosť a analýza kľúčových slov vám môže pomôcť premýšľať o tom, ako čo najlepšie štruktúrovať pre váš účet.

Na dosiahnutie optimálnych výsledkov by účty Google Ads a Bing Ads mali byť štruktúrované nasledujúcim spôsobom:

Dokonalá štruktúra účtu Google Ads sa skladá z piatich odlišných prvkov:

  1. Reklamné kampane
  2. Reklamné skupiny
  3. Kľúčové slová
  4. Text reklamy
  5. Vstupné stránky

Reklamné kampane sa môžu a v mnohých prípadoch by mali byť zamerané na podobné produkty alebo služby. Ak napríklad prevádzkujete železiarstvo, jedna reklamná kampaň by sa mohla zamerať výlučne na jesenné produkty, ako sú fúkače lístia, hrable a vrecia na lístie, zatiaľ čo iná by sa mohla zamerať na elektrické náradie a podobne.

Reklamné skupiny umožňujú, aby bola každá kampaň ďalej rozdelená do podkategórií podľa relevantnosti. V našom príklade železiarstva môže byť jedna reklamná skupina určená pre rôzne typy hrablí alebo rôzne modely fúkačov lístia. V rámci kampane na elektrické náradie by sa jedna reklamná skupina mohla zamerať na elektrické vŕtačky, kým iná na kotúčové píly. Nastavenie tejto úrovne organizácie môže spočiatku trvať trochu dlhšie, ale vďaka odmenám – menovite vyšším CTR pri nižších nákladoch – sa toto úsilie z dlhodobého hľadiska oplatí.

Marketingová reklamná aukcia pre vyhľadávače

Jednou z najtrvalejších mylných predstáv o marketingu vo vyhľadávačoch je, že vyhráva ten, kto má najväčší rozpočet na reklamu. Aj keď väčší rozpočet na reklamu môže byť určite výhodný, najmä pri zacielení na vysoko konkurenčné kľúčové slová, nie je to ani zďaleka požiadavka úspechu s marketingom vo vyhľadávačoch. Je to preto, že všetky reklamy pred zobrazením vedľa výsledkov vyhľadávania prechádzajú procesom známym ako reklamná aukcia. Na účely tohto vysvetlenia sa zameriame na reklamnú aukciu v službe Google Ads.

Ako funguje reklamná aukcia

Proces reklamnej aukcie prebieha vždy, keď niekto zadá vyhľadávací dopyt do Google. Inzerenti, ktorí chcú byť zaradení do reklamnej aukcie, identifikujú kľúčové slová, za ktoré chcú ponúkať ceny a uvádzajú, koľko sú ochotní minúť za kliknutie, aby sa ich reklamy zobrazili vedľa výsledkov súvisiacich s týmito kľúčovými slovami. Ak Google zistí, že kľúčové slová, pre ktoré ste ponúkli cenu, sú obsiahnuté vo vyhľadávacom dopyte používateľa, vaše reklamy budú zaradené do reklamnej aukcie.

Ako reklamy „vyhrávajú“ reklamnú aukciu

Nie každá reklama sa zobrazí pri každom jednom vyhľadávaní. Je to preto, že reklamná aukcia zohľadňuje pri určovaní umiestnenia reklám na SERP rôzne faktory a pretože nie každé kľúčové slovo má dostatočný komerčný zámer na to, aby odôvodňovalo zobrazovanie reklám vedľa výsledkov. Avšak dva hlavné faktory, ktoré Google vyhodnocuje v rámci procesu reklamnej aukcie, sú vaša maximálna cena a skóre kvality vašich reklám.

Maximálna cena, ktorú ste určili, ktorú ste ochotní zaplatiť za kliknutie. Skóre kvality je metrika založená na celkovej kvalite vašej reklamy. Google počíta tieto metriky počas reklamnej aukcie, aby určil umiestnenie reklám. Výsledok tohto výpočtu je známy ako poradie reklamy.

Význam skóre kvality v SEM

Vzhľadom na to, že skóre kvality služby Google Ads tvorí polovicu vzorca na hodnotenie reklamy, je to jedna z najdôležitejších metrík, na ktorú sa môžu marketingoví pracovníci vo vyhľadávačoch zamerať. Vysoké skóre kvality vám môže pomôcť dosiahnuť lepšiu pozíciu reklamy pri nižších nákladoch, pretože spoločnosť Google uprednostňuje reklamy, ktoré sú vysoko relevantné pre dopyty používateľov.

Skóre kvality je pravdepodobne najdôležitejšou metrikou v marketingu vyhľadávacích nástrojov.

Uspejte v marketingu vo vyhľadávačoch s ROI index

V ROI index sa venujeme a dýchame marketingom vo vyhľadávačoch. Či už ste nováčik v platenom marketingu vo vyhľadávačoch alebo ste skúsený profesionál, chceme vám poskytnúť všetko, čo potrebujete, aby ste uspeli v marketingu vo vyhľadávačoch.

Jedným z najnáročnejších aspektov marketingu vo vyhľadávačoch je pochopiť, ktoré časti vašich kampaní si vyžadujú pozornosť a ktoré fungujú dobre. Ak chcete zistiť, ako sa darí vášmu účtu, vyskúšajte bezplatný audit na zistenie výkonnosti služby Google Ads .