Google Partner

Online marketing

Ako bezpečne používať Facebook

Ako bezpečne používať Facebook

Môžete použiť Facebook len na sledovanie vtipných videí s mačkami, ale podvodníci ho používajú na ukradnutie vašich peňazí a informácií.

Pozor na podvody na Facebooku

Facebook môže byť úžasným miestom plným príležitostí naučiť sa nové veci, zdieľať výnimočné chvíle vo svojom živote a znova sa spojiť so starými priateľmi. Táto populárna platforma sociálnych médií má však aj temnú stránku, môže byť miestom pre podvody na Facebooku a dezinformácie.

„Používatelia by mali pristupovať ku všetkým interakciám so sociálnymi médiami [na Facebooku], či už ide o príspevok, tweet alebo priamu správu, so zdravou dávkou skepticizmu“. "Obsah nie je nevyhnutne preverený a s rastúcim počtom prevzatí účtov sociálnych médií si nemôžete byť istí, že komunikujete s niekým, koho skutočne poznáte."

Keďže sa každý deň odhaľuje čoraz viac podvodov na Facebooku, každý nový podvod je inteligentnejší a menej rozpoznateľný ako ten predchádzajúci. Nižšie zdieľame svoje najlepšie online bezpečnostné tipy, aby sa vyhli týmto hanebným a niekedy celkom uveriteľným bežným online podvodom na Facebooku. Spravidla si pamätajte, že si musíte urobiť vlastný prieskum, nikdy neklikajte na podozrivé odkazy a nedôverujte webovým stránkam, ktoré vás žiadajú o zadanie osobných údajov – je to jeden zo spôsobov, ako môžu byť účty sociálnych médií napadnuté. Hackli Vás? Tu je návod, ako obnoviť váš napadnutý účet na Facebooku.

Falošné lekárske zbierky

Bohužiaľ, podvodníci často využívajú smutné príbehy, ako je srdcervúca diagnóza alebo život ohrozujúca choroba, vo svoj vlastný prospech. Môžu posielať správy alebo vytvárať príspevky na Facebooku, kde predstierajú, že sú ľudia s diagnostikovanou rakovinou alebo sa zotavujú z hroznej dopravnej nehody a žiadajú o pomoc s účtami za lekársku starostlivosť. V podobnom podvode súvisiacom s COVID-19 podvodníci tvrdia, že uviazli, infikovali sa a potrebujú finančnú podporu.

Títo podvodníci využívajú sympatie a láskavosť ľudí a požiadajú o dary na webovú stránku alebo prostredníctvom aplikácie tretej strany. Prosby sa často odosielajú z napodobňovaných účtov na Facebooku (so skutočnými fotografiami a ukradnutými informáciami), ktoré po prevode peňazí úplne zmiznú. Majte na pamäti, že vaše peniaze nie sú chránené, ak použijete aplikáciu tretej strany na darovanie falošnej finančnej zbierky a preto sú podvody také bežné.

Clickbaitové podvody

Jeden z novších podvodov na Facebooku je známy ako „like-farming“ alebo clickbaitový podvod. Podvodníci vytvárajú príspevky, ktoré majú vyvolať nejakú silnú emocionálnu reakciu. Jednou z metód je ponúkanie lákavého predaja alebo propagácie produktov, ak používateľ „lajkuje, komentuje a zdieľa“, zatiaľ čo iní majú za cieľ prinútiť používateľov, aby zdieľali príspevok čo najviac krát prostredníctvom potešujúcich obrázkov alebo príspevkov.

Priradené odkazy by mohli potenciálne umiestniť malvér do vášho počítača alebo vyžadovať osobné informácie (niekedy vrátane čísel kreditnej karty alebo rodného čísla), aby ste mohli získať výhru. Ak príspevok vyžaduje rozsiahle zdieľanie alebo osobné informácie, je najlepšie byť obozretný a overiť si oprávnenosť pôvodného zdroja. Podvody na Facebooku sú záludnejšie, ako by ste si mohli myslieť – tento skutočný príbeh niekoho, kto bol podvedený na Facebooku, je len jedným príkladom.

Rozdávacie podvody

Darček pre iPad zadarmo? Prihlás sa! Ale počkajte – predtým, ako kliknete na odkaz na lotérie, opýtajte sa sami seba, či sa zdá byť skutočný. V tomto bankovom podvode mnohí podvodníci vytvárajú falošné darčeky, aby oklamali používateľov, aby zdieľali osobné informácie, ako je číslo kreditnej karty alebo klikli na odkaz, ktorý by mohol stiahnuť vírus do ich telefónov alebo počítačov. Tieto podvody môžu prebiehať aj vo forme podvodov na Instagrame .

To znamená, že existujú aj legitímne stávky, tomboly a darčeky. "Ale tam je zvyčajne konečný cieľ,". Väčšina spoločností dúfa, že prísľub bezplatného iPadu (alebo letu či šperkov) vás dostatočne navnadí, aby ste sa napríklad prihlásili na odber noviniek alebo si kúpili produkt.

V týchto prípadoch predtým, ako spoločnosti poskytnete akékoľvek osobné informácie, zvážte šance na výhru s tým, čo stratíte, keď spoločnosť pozná vašu e-mailovú adresu alebo telefónne číslo. Ak spoločnosť neuchováva vaše informácie bezpečne, hackeri by k nim mohli získať prístup a použiť ich na podvody alebo ich predať na dark webe. Tu je to, čo by ste mali vedieť o falošných reklamách na sociálnych sieťach .

Facebookové kvízové ​​podvody

Nedovoľte však, aby vás premohla vaša zvedavosť. Niektoré kvízy na Facebooku budú vyžadovať prístup k vášmu profilu a iné pôjdu ešte o krok ďalej tým, že do samotného kvízu vložia trikové otázky, ktoré sa zaoberajú ochranou globálnej identity a rizikami dát.

Otázky typu „Aké je rodné meno vašej matky?“ sú "čisto na zhromažďovanie informácií, pretože by mohli byť odpoveďami na bezpečnostné otázky" na obnovenie vášho hesla. Keď hackeri získajú tieto informácie, môžu použiť proces obnovenia hesla Facebooku na prihlásenie do vášho účtu na Facebooku.

Týmto kvízom je najlepšie sa úplne vyhnúť. Ale ak si chcete urobiť kvíz na Facebooku, držte sa stránok, ktoré poznáte a ktorým dôverujete a vytvorte falošné odpovede na otázky týkajúce sa obnovenia hesla, aby bolo ťažké ich prelomiť. Pre podvodníkov na Facebooku môže byť dosť jednoduché zistiť rodné meno vašej matky, takže namiesto toho zanechajte ľahko zapamätateľnú lož. Možno vás prekvapí, čo dokážu hackeri urobiť len s vašou e-mailovou adresou alebo telefónnym číslom.

Klonované účty

Buďte skeptickí, ak dostanete žiadosť o priateľstvo od niekoho, o kom by ste mohli prisahať, že už má stránku na Facebooku. Iste, niektorí ľudia radi upratujú a tým, že sa zbavia svojich starých profilov, ale iné žiadosti o priateľstvo nie sú také nevinné. Podvodníci naklonujú celý profil osoby na Facebooku a vytvoria tak falošný profil skutočnej osoby.

Odtiaľ môžu vyhľadávať v zozname priateľov pôvodného používateľa a poslať svojim kontaktom odkaz na schému rýchleho zbohatnutia alebo roztomilý citát. Je to niečo, čo by ste ignorovali v anonymnej e-mailovej správe, ale nie od verného priateľa. „Spoliehajú sa na skutočnosť, že správe budete dôverovať“. Problém je v tom, že kliknutím na tento odkaz môžete stiahnuť malvér do svojho počítača.

Predtým, ako prijmete zvláštnu žiadosť o priateľstvo, napíšte SMS alebo zavolajte danej osobe, aby ste sa uistili, že nejde o falošný účet. Naučiť sa, ako skryť zoznam priateľov na Facebooku, môže tiež ochrániť vaše kontakty, ak sa v budúcnosti stanete obeťou tohto podvodu.

Spoofingové útoky

Aj keď ste nedostali novú žiadosť, neverte hneď správe od priateľa, ktorému nevidíte do očí. Hackeri môžu nájsť heslo osoby a nabúrať sa do jeho účtu, potom svojim priateľom posielať falošné správy alebo príspevky a žiadať od nich peniaze alebo iné darčeky. Správy sú navrhnuté tak, aby prenikli do vašich emócií, spôsobili paniku a poslali ste peniaze bez toho, aby ste si to dôkladne premysleli.

Okrem použitia profilu priateľa na vykonanie spoofingového útoku môžu podvodníci vydávať sa za známych ľudí alebo organizácie. Napríklad existujú desiatky účtov, ktoré sa tvária ako generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg a posielajú používateľom správy s tvrdeniami, že vyhrali peniaze v „lotérii na Facebooku“ a potrebujú poslať darčekové karty, aby si mohli uplatniť svoje výhry. Akonáhle dostanú darčekové karty, podvodníci zmiznú.

Spamové správy

Keďže „klonovanie“ profilov sociálnych médií je na vzostupe, má zmysel uvedomiť si, že sa to môže stať aj vám. Ale neverte automaticky priateľom. Údajne presne tá istá správa bola odoslaná nespočetnému množstvu používateľov Facebooku priamo od iného priateľa, ale je to podvod: „Ahoj... vlastne som od teba včera dostal ďalšiu žiadosť o priateľstvo... ktorú som ignoroval, takže možno budeš chcieť skontrolovať svoj účet. Podržte prst na správe, kým sa neobjaví tlačidlo preposlať... potom stlačte dopredu a tiež všetci ľudia, ktorých chcete poslať ďalej... Aj jednotlivo. Veľa šťastia!”

Aj keď preposielanie správy nerozšíri malvér, znamená to, že zbytočne spamujete doručenú poštu každého, koho poznáte. Namiesto toho hľadajte vo svojom vlastnom mene účet, ktorý je identický s vaším, a opýtajte sa priateľov, či od vás mali nejaké prehnané požiadavky. Nahláste falošný profil, ak je varovanie legitímne a ignorujte správu, ak sa nezdá, že by existovala hrozba.

Falošné kódy kupónov

Označiť, že sa mi páči fanúšikovská stránka obchodu alebo reštaurácie – alebo dokonca sledovať reklamy – môže byť skvelým spôsobom, ako zostať v obraze, keď prebieha výpredaj alebo zľavnená ponuka. Ak sa v príspevku zobrazuje propagačný kód a funguje, máte šťastie! Práve ste ušetrili nejaké peniaze. Buďte však skeptickí, ak potrebujete poskytnúť osobné informácie alebo vytvoriť účet. V niektorých podvodoch na Facebooku sa stránka tvári ako skutočný obchod, ale snaží sa vás presvedčiť, aby ste zdieľali svoju e-mailovú adresu, ktorú možno použiť pri phishingových útokoch alebo iné osobné informácie, ako je číslo vašej kreditnej karty, čím sa vystavujete riziku.

Týmto podvodom sa môžete vyhnúť vykonaním vlastného prieskumu predaja alebo reklamy. „Otvorte novú kartu prehliadača a prejdite na Google“ na oficiálnu webovú stránku obchodu. "Choďte k zdroju a uvidíte, čo sa deje." Ak existuje skutočná propagácia, môžete sa staviť, že oficiálna stránka obchodu vás o tom informuje.

Podvody cez Facebook Messenger

Ak sa chcete chrániť pred podvodmi v aplikácii Facebook Messenger, je dôležité byť ostražitý voči ich bežným taktikám. Podvodníci často používajú Facebook Messenger na odosielanie žiadostí používateľom o peniaze alebo falošné ponuky na pôžičky alebo lotérie. Aj keď tieto správy majú mnoho rôznych podôb, všetky majú jednu spoločnú vec. Podvodníci sa okrem iného riadia našimi potrebami alebo túžbami vyzerať veľkoryso, byť hrdinom alebo vyhrať peniaze.

Ak ste nenadviazali kontakt s osobou, ktorá vám posiela správu – či už je to priateľ alebo cudzinec idete priamo k zdroju. "Ľudia často dôverujú správam od svojich kontaktov kvôli tomuto spojeniu,". „Prevzatie účtu na sociálnych sieťach je však také bežné, že ľuďom odporúčame, aby si overili, s kým sa rozprávajú prostredníctvom iného kanála, najmä ak správa žiada o pomoc, peniaze alebo informácie, alebo ak pochádza od kontaktu, s ktorým ste priamo nekomunikovali predtým.”

Falošné finančné zbierky

Najmä po veľkej tragédii uvidíte množstvo reklám a príspevkov od charitatívnych organizácií, ktoré ponúkajú pomoc obetiam. Zatiaľ čo niektoré z týchto finančných zbierok sa skutočne dostanú k ľuďom, ktorí potrebujú podporu, iní môžu byť len podvodníkmi, ktorí sa živia vaším starostlivým duchom.

Podvody, ktoré sa objavia po prírodných katastrofách, masových streľbách alebo iných tragédiách, sa zvyčajne týkajú vašich osobných údajov alebo peňazí. Kliknutím na odkaz od týchto plánovačov by sa do vášho počítača mohol dostať malvér – alebo čo je horšie, vaše peniaze nepôjdu obetiam tragédie, ale rovno do vrecka podvodníka.

Ak chcete mať svoje peniaze v bezpečí, namiesto kliknutia na odkaz na príspevok na Facebooku vykonajte vyhľadávanie Google na stránke. Navštívte stránky, ktoré hodnotia neziskové organizácie podľa toho, nakoľko sú skutočne užitočné. Vyhľadajte dôveryhodnú charitatívnu organizáciu namiesto darovania prvej, ktorú uvidíte inzerovanú.

Malvérové ​​útoky

Ak váš priateľ označí vás a niekoľko ďalších priateľov v príspevku na Facebooku, váš prvý inštinkt môže byť kliknúť na odkaz, aj keď video vyzerá podozrivo. Nebuďte si však istí, že to bol skutočne váš priateľ, ktorý vás označil – namiesto toho sa do ich účtu mohol dostať hacker.

 

Je viac než pravdepodobné, že odkaz odoslaný hackerom vás pošle na stránku, ktorá vás požiada o stiahnutie aktualizácie prehrávača Flash. Kliknete na odkaz, ktorý okamžite začne sťahovať škodlivý softvér nazývaný malware do vášho počítača.

V inej verzii útoku škodlivého softvéru môže hacker použiť účet vášho priateľa na to, aby vám nechal varovnú správu „OMG, pozrite sa, čo o vás hovoria“ a vyzve vás, aby ste klikli na odkaz, aby ste zistili, čo sa deje. „Je to naozaj o zaujatí vašej zvedavosti a o tom, aby vaša zvedavá povaha povedala ‚Chcem to vedieť‘“.

Ale neklikajte! Nejasná správa (napríklad „Videli ste tento svoj obrázok?“) je podozrivá a kliknutie na ňu by mohlo stiahnuť malvér. Ak kliknete na podozrivý odkaz, dávajte si pozor na známky napadnutia vášho počítača.

Romantické podvody

Dvakrát si rozmyslite, či prijmete žiadosti o priateľstvo od ľudí, ktorých nepoznáte – môže to byť prvý krok k tomu, aby ste sa dostali do milostného podvodu. Interakcie začínajú celkom nevinne, cudzinec na druhom konci krajiny alebo sveta práve hľadá priateľov a začína sa otvárať novým priateľstvám a vy dvaja si vymieňate osobné príbehy. Čoskoro sa cítite ako „skutoční“ priatelia a dokonca sa zdá, že existuje romantická iskra.

V skutočnosti je to jeden z trikov, ktoré podvodníci používajú na získanie vašej dôvery predtým, ako vás podvedú. Keď vás požiadajú o peniaze alebo iné darčeky, skočíte na príležitosť pomôcť tomuto blízkemu priateľovi. Ale ten druhý celý čas klamal a snažil sa získať vašu dôveru. Teraz, keď to majú, budú tvrdiť, že potrebujú peniaze na vymyslenú núdzovú situáciu, ktorá udržiava snehové gule a nakoniec vysuší váš bankový účet.

Pracovné podvody

Keďže stále viac ľudí prijíma životný štýl „práca z domu“, podvodníci sú ostražitejší – a majú lepšiu pozíciu – než kedykoľvek predtým, aby profitovali z humbuku. Jedným zo spôsobov, ako sa vás snažia ovplyvniť, je ponúkanie pracovných miest a platov, ktoré sú príliš dobré na to, aby boli pravdivé a ktoré by používateľom umožnili zarobiť neuveriteľné množstvo peňazí z domu. Zhromažďujú dôležité údaje od používateľov (niekedy vrátane výpisov z bankových účtov, záznamov a čísel sociálneho poistenia) a potom ich predávajú tomu, kto ponúkne najvyššiu cenu na dark webe.

V iných iteráciách podvod preberá úlohu pyramídovej schémy, v ktorej musí používateľ najprv poslať peniaze alebo kúpiť produkty, aby dosiahol svoje „nevyhnutné bohatstvo“. Najlepšie je urobiť si malý prieskum vo firme a neklikať na žiadne ponuky, ktoré sa zdajú nereálne.

Podvodné aplikácie

Dajte si pozor na reklamy na aplikácie alebo funkcie na Facebooku, ktoré tvrdia, že umožňujú používateľom vidieť, kto si prezerá váš profil. Facebook má (a zdieľa) veľa vašich údajov, takže by dávalo zmysel, že by tiež otvoril dvere, aby ste videli, kto klikol na váš profil. Ale to je jedna hranica, ktorú Facebook podľa svojho oficiálneho postoja neprekročí. Dokonca ani aplikácie tretích strán nemajú možnosť sledovať, kto sa na vás pozeral. Ak uvidíte aplikáciu alebo funkciu, ktorá tvrdí, že môže odhaliť, kto vás sledoval, môžete to nahlásiť ako podvod prostredníctvom webovej stránky Facebooku alebo obchodov s aplikáciami Apple alebo Google.

Tajné Santa podvody

Na prvý pohľad to znie ako skvelý nápad. Nejaký cudzinec pripravuje akciu „Tajný Santa“, kde jednému človeku pošlete darček v hodnote 10 dolárov a ďalší traja ľudia vám ho pošlú tiež. Ale ako tie staré reťazce lotériových lístkov so slimačou poštou, neexistuje žiadna záruka, že dostanete svoje peniaze späť v týchto podvodoch na Facebooku. Ak nikto iný nebude nasledovať odoslanie vášho daru, možno za to nedostanete nič. Ešte horšie? „Práve ste dali svoju domácu adresu cudzincovi so zoznamom vecí, ktoré sa vám páčia“. "Stojí návratnosť skutočne za investíciu?" Zlí herci by mohli použiť vašu domácu adresu na uskutočnenie doxxingových útokov a zdieľanie ďalších osobných informácií by mohlo odhaliť odpovede na vaše otázky týkajúce sa zabezpečenia hesla, čím by váš účet zostal zraniteľný voči hackerom.

Phishingové útoky

Ak od Facebooku dostanete priamu správu alebo e-mail, že váš účet je deaktivovaný, pozorne sa pozrite na odosielateľa. Podvodníci sa vydávajú za Facebook pri phishingových útokoch, ktorých cieľom je ukradnúť vaše informácie alebo prepašovať škodlivý softvér (ako spyware alebo ransomware) do vášho počítača. Falošné správy budú obsahovať falošný odkaz na obnovenie vášho účtu a stránka, na ktorú vás pošle, bude vyžadovať vaše prihlasovacie údaje a potenciálne ďalšie osobné údaje. Nikdy neklikajte na odkaz bez toho, aby ste si overili, či je to pravda, inak by ste mohli skončiť s malvérom alebo prezradiť svoje údaje zodpovedaním otázok. Namiesto toho sa prihláste do svojho účtu priamo cez prehliadač a overte správu.

Podvody na Facebook Marketplace

Viac ako miliarda používateľov každý mesiac nakupuje a predáva tovar na Facebook Marketplace – podvodníci však využívajú aj túto online nákupnú platformu na kradnutie peňazí ľuďom. Niektorí podvodníci z Facebook Marketplace vás môžu požiadať, aby ste platili alebo komunikovali mimo Facebooku, zatiaľ čo iní môžu uvádzať falošné prenájmy, darčeky alebo iné produkty. Naučte sa, ako rozpoznať červené vlajky týchto podvodov na Facebooku Marketplace predtým, ako pôjdete nakupovať na platforme.

Ako sa vyhnúť podvodom na Facebooku

Neklikajte na žiadne podozrivé odkazy. Krátke odkazy alebo senzačne znejúce videá sú  varovaním pre podvodné príspevky.

Ak dostanete upozornenie, že váš účet môže byť odstránený alebo napadnutý, prihláste sa priamo cez prehliadač, nie cez odkaz uvedený v správe alebo e-maile.

Pravidelne kontrolujte nastavenia ochrany osobných údajov svojho účtu a upravujte ich tak, aby boli vaše informácie chránené pred ľuďmi, ktorí s vami nie sú spojení. Odporúčame prečítať si zásady ochrany osobných údajov a zmluvné podmienky Facebooku, aby ste pochopili, ako sa vaše informácie a údaje používajú.

Vytvorte si silné, jedinečné heslo a nastavte si na svojom účte dvojfaktorové overenie. Nezdieľajte s nikým overovací kód.

Ak dostanete zvláštnu alebo nezvyčajnú správu od priateľa cez Facebook, spojte sa s ním mimo Facebooku, aby ste si overili, že správa je skutočná.

Dávajte si pozor na zvláštne preklepy alebo formulácie, ktoré signalizujú, že podvodník v skutočnosti nemusí byť tým, za koho sa vydáva.

Nikdy nezdieľajte osobné informácie, ako je vaše rodné číslo alebo informácie o kreditnej karte, cez Facebook Messenger alebo iné platformy Facebooku.

Odstráňte žiadosti o priateľstvo od ľudí, ktorých nepoznáte.