Google Partner

Online marketing

Guerilla marketing

Guerilla marketing

Čo je Guerilla Marketing? Definícia, príklady a história

Guerilla marketing je marketingová taktika, v ktorej spoločnosť využíva prekvapenie a/alebo nekonvenčné interakcie s cieľom propagovať produkt alebo službu. Guerilla marketing je odlišný od tradičného marketingu v tom, že sa často spolieha na osobnú interakciu, má menší rozpočet a zameriava sa na menšie skupiny promotérov, ktorí sú zodpovední za to, aby sa slovo dostalo na konkrétne miesto, a nie prostredníctvom rozsiahlych mediálnych kampaní.

Pochopenie guerilla marketingu

Spoločnosti využívajúce guerillový marketing sa spoliehajú na to, že jeho propagácie sa budú šíriť prostredníctvom virálneho marketingu alebo ústneho podania, čím bezplatne oslovia širšie publikum. Spojenie s emóciami spotrebiteľa je kľúčom ku guerilla marketingu. Využitie tejto taktiky nie je určené pre všetky druhy tovarov a služieb a často sa používa pre „ostrejšie“ produkty a zacielenie na mladších spotrebiteľov, ktorí s väčšou pravdepodobnosťou zareagujú pozitívne.

Guerilla marketing sa odohráva na verejných miestach, ktoré ponúkajú čo najväčšiemu publiku, ako sú ulice, koncerty, verejné parky, športové podujatia, festivaly, pláže a nákupné centrá. Jedným z kľúčových prvkov guerilla marketingu je výber správneho času a miesta na uskutočnenie kampane, aby sa predišlo prípadným právnym problémom. Guerilla marketing môže byť indoorový, outdoorový, „event ambush“ alebo zážitkový, ktorého cieľom je prinútiť verejnosť k interakcii so značkou.

História guerilla marketingu

Guerilla marketing je produktom prechodu k elektronickým médiám z tradičného printového, rozhlasového a televízneho marketingu. Vytvoril ho Jay Conrad Levinson vo svojej knihe  Guerilla Marketing z roku 1984. Jeho cieľom je vyvolať rozruch o produkte alebo značke tak, aby sa zvýšila pravdepodobnosť, že si spotrebiteľ produkt alebo službu kúpi, alebo sa o nich porozpráva s inými potenciálnymi kupcami.

Guerilla marketing môže byť pre malé podniky a startupy veľmi rentabilný,  ak sa im podarí vytvoriť vírusový marketingový fenomén. Táto technika môže byť zameraná na hlavné poslanie podniku, ako je vzdelávanie, darcovstvo, rast, technológia, klíma alebo produktivita, a potom môže spoločnosť navrhnúť iniciatívy, ktoré propagujú tieto hodnoty vo formách kampane, vracajú komunite, inšpirujú, zvyšujú informovanosť, pomoc atď. Ide o efektívnejšie posolstvá sprostredkované činnosťami spoločnosti a ústne zdieľané príjemcami kampaní.

Typy guerilla marketingu

Existuje mnoho druhov guerilla marketingu. Niektoré príklady:

Vírusový alebo Buzz Marketing

Buzz marketing je marketingová technika, ktorá sa zameriava na ústnu distribúciu. Táto stratégia sa často používa v sociálnych médiách a spolieha sa na to, že jeden používateľ zdieľa obsah od spoločnosti so svojou sociálnou sieťou, priateľmi alebo rodinou. Namiesto toho, aby sa guerilla marketing sám snažil vyvolať vzrušenie, spolieha sa na to, že zákazníci organicky zvýšia povedomie o produkte alebo spoločnosti.

Stealth marketing

Stealth marketing je nízkonákladová stratégia, ktorá sa snaží predávať zákazníkovi bez toho, aby si zákazník uvedomil, že sa mu predáva. Zvážte, kedy ste naposledy pozerali televíziu. Aj keď počas reklám nemusíte byť úplne pozorní, spoločnosti, ktoré nasadzujú televízne reklamy, sa môžu pokúšať predávať vám produkty bez toho, aby ste si to výslovne uvedomovali.

Ambientný marketing

Ambient marketing je technika guerilla marketingu, ktorá sa snaží zapadnúť do prirodzeného prostredia. Na rozdiel od explicitnejšej formy reklamy, ambientného marketingu, ako sú propagácie na autobusovej lavičke. Namiesto vytvárania guerilla marketingovej kampane, ktorá očividne vyčnieva, sa niektoré marketingové oddelenia môžu snažiť o jemnejšie guerilla marketingové kampane, aby sa minimalizovalo riziko odvrátenia zákazníkov.

Ambush Marketing

Predstavte si, že sledujete športové podujatie a vidíte niekoľko reklám spoločností, ktoré podujatie sponzorovali. V mnohých prípadoch sa spoločnosti môžu pokúsiť využiť marketing, ktorý znamená vystupovať ako sponzor, aj keď nie je sponzorom. Populárny v rámci sponzorovania podujatí, ambush marketing je často využívaný ako guerilla marketingová stratégia spoločnosťami, ktoré chcú ušetriť peniaze, ale zarábať na významnej udalosti, ktorá sa deje.

Projekčná reklama

Projekčná reklama zahŕňa umiestňovanie veľkých, podmanivých reklám často po stranách budov alebo nevýrazných stien. Tento štýl guerilla marketingu často umožňuje spoločnostiam personalizovať propagačné akcie, najmä pre udalosti. Namiesto trvalejšej formy reklamy, ktorá si vyžaduje kapitálové investície alebo dlhodobé dohody, môže byť projekčná reklama neformálnejšia a vyžaduje si menej počiatočného kapitálu.

Základný marketing

Grassroots marketing je guerilla marketingový prístup, ktorý sa spolieha na menej zdrojov. Spoločnosti, ktoré využívajú lokálny marketing, často využívajú nízkonákladové marketingové stratégie, ktoré sa spoliehajú na čas ľudí (napríklad rozdávanie letákov), na rozdiel od väčších marketingových stratégií. Miestny marketing, ktorý často využívajú miestne alebo malé spoločnosti, je jednoduchšou stratégiou na začatie marketingovej kampane.

Výhody a nevýhody guerilla marketingu

Výhody guerilla marketingu

Manažment sa často púšťa do guerilla marketingu, pretože je zvyčajne cenovo výhodnou možnosťou. Namiesto toho, aby bolo potrebné nasadiť veľa kapitálu, je guerilla marketing často lacnejší ako iné marketingové kampane.

Začínajúce podniky, miestne podniky alebo spoločnosti s menšími firemnými obmedzeniami často využívajú techniky guerilla marketingu, pretože táto metóda tiež umožňuje väčšiu kreatívnu kapacitu. Guerilla marketing sa často spolieha na neformálne prostriedky marketingových informácií, čo umožňuje marketingovým profesionálom využívať menej tradičné spôsoby nasadenia ich stratégií.

Keďže marketingoví profesionáli majú schopnosť byť kreatívnejší, niektoré guerilla marketingové kampane majú možnosť mať širší dosah. Nielenže to má príležitosť byť ziskovejšie ako iné kampane, ale aj marketingoví profesionáli môžu považovať guerillové marketingové kampane za žiadanejšie a zábavnejšie na nasadenie.

Nevýhody guerilla marketingu

Guerilla marketingové stratégie sú zvyčajne menej štruktúrované, z tohto dôvodu sú guerilla marketingové snahy často menej úspešné a majú väčšie riziko neúspechu. Keďže existuje menšia štruktúra, príjemcovia marketingového obsahu nemusia dostať konzistentnú správu alebo môžu správy nesprávne pochopiť.

Pre niektorých je guerilla marketing nepriaznivým zmyslom pre marketing. Niektorí možno radšej neprijímajú takýto marketing. Niektorí spotrebitelia sú preto vystavení riziku, že budú nepriaznivo ovplyvnení technikami guerilla marketingu.

Azda najväčšou nevýhodou guerilla marketingu je jeho nepredvídateľnosť. Keďže existuje menšia štruktúra, marketingoví profesionáli nemusia byť schopní zbierať metriky na posúdenie, či je kampaň úspešná. Môže využívať aj netradičné techniky, o ktorých si spoločnosť nie je istá, že budú úspešné.

Príklady guerilla marketingu

Pred vydaním Deadpoola bola postave Marvelu vydaný vlastný profil Tinder. Keďže Tinder nie je typickou cestou na propagáciu filmu, tento absurdný prístup k reklame filmu a postavy je silným príkladom guerilla marketingu.

1

Nič netušiaci zhromažďujú študentov v Queense v New Yorku, ktorí dostali nevyžiadané dávky „šťastia“ od Coca-Coly v rámci guerilla marketingovej kampane. Automat, vyzbrojený skutočnými ľuďmi vo vnútri, ponúkal aj pizzu, kvety a 180 cm dlhý sendvič. Táto guerilla marketingová kampaň pokračovala v získavaní ocenení.

2

Hoci sa to nikdy nepotvrdilo, niektorí majú podozrenie, že rozchod v roku 2017, ktorý sa odohral na Instagrame Burger King, zinscenovala spoločnosť na výrobu hamburgerov. Keď sa dráma rozvinula v sekcii komentárov na firemnom účte na sociálnych sieťach, do príbehu sa zapojilo viac používateľov sociálnych médií. Niektorí majú podozrenie, že celú situáciu zinscenoval Burger King, aby podnietil záujem o stránku spoločnosti a zvýšil návštevnosť.

3

Nakoniec zvážte odchod z klubu a pohľad na smetný kôš plný plechoviek Red Bullu. Treba predpokladať, že tento nápoj bol obľúbený a konzumovaný mnohými v klube, však? Ukazuje sa, že Red Bull sa možno pustil do guerillovej kampane „prázdnej plechovky“. Umiestnením prázdnych plechoviek do košov okolo klubov spoločnosť pravdepodobne chcela vytvoriť dojem, že nápoj je v klube obľúbený.

4

Guerilla marketingové chyby

S rizikami spojenými s guerillovým marketingom a niekedy neprebádaným územím, po ktorom sa pohybuje, existuje množstvo príkladov neúspešných kampaní.

V roku 2007 Cartoon Network propagovala show umiestnením LED nápisov pripomínajúcich postavu zo show po celom Bostone. Znaky vyvolali bombový strach a stáli Turner Broadcasting (mater siete) 2 milióny dolárov na pokutách.

Pri pokuse o zápis do Guinessovej knihy rekordov v roku 2005 spoločnosť Snapple propagovala svoje nové mrazené pochúťky postavením 25-metrového nanuku v parku v New Yorku. Roztopil sa rýchlejšie, ako sa očakávalo, pokryl park lepkavou blanou, čo si vyžadovalo, aby ho hasičský zbor prišiel odstrániť.

Je guerilla marketing nezákonný?

Guerilla marketing je úplne legálny. Aj keď sú niektoré techniky eticky na hrane, na týchto stratégiách nie je nič nezákonné. Často sa firmy púšťajú do guerilla marketingových stratégií z dôvodu nedostatku zdrojov alebo kreatívnejšieho prístupu k marketingu.

Prečo sa to nazýva guerilla marketing?

Guerilla marketing je odvodený od partizánskeho boja, techniky fyzického boja, ktorý sa spoliehal na použitie rôznych, jedinečných techník na získanie výhody. Namiesto veľkého, organizovaného prístupu k získaniu pozície sa partizánske vedenie (a guerilla marketing) spolieha na malú taktiku úspechu.

Čo robí guerilla marketingové kampane úspešnými?

Guerilla marketing funguje, pretože je často zapamätateľnejším a nekonvenčným prístupom k marketingu. Konvenčný marketing môže byť suchší, premyslenejší a bezpečnejší. Na druhej strane, spotrebitelia sa môžu s väčšou pravdepodobnosťou cítiť ohromení alebo ohromení prístupom guerilla marketingu. Primárnym cieľom guerilla marketingovej kampane je urobiť dojem na klienta a tento prístup môže byť úspešnejší v porovnaní so zjednodušenými stratégiami.

Čo je prvým krokom guerilla marketingu?

Na nasadenie guerilla marketingovej stratégie musí spoločnosť poznať svoje publikum. Prvým krokom je čo najlepšie porozumieť tomu, komu chce spoločnosť predávať a aký produkt je schopná ponúknuť. Keď spoločnosť najlepšie rozumie svojmu trhu, dokáže sa rozhodnúť, ktorá technika guerilla marketingu má najväčší zmysel nielen pre jej zákazníkov, ale aj pre produkt, ktorý chce ponúknuť.

Namiesto používania konvenčných marketingových prístupov, guerilla marketing znamená použitie nekonvenčných prístupov na vzbudenie záujmu o spoločnosť, produkt alebo značku. Pomocou nízkonákladových alebo nulových metód marketingu spoločnosť využíva jednoduchší prístup k marketingu, aby sa pokúsila prilákať zákazníkov pomocou zaujímavejších stratégií.

Anna

Anna

Maximálna spokojnosť. Profesionalita, ochota, ľudsky prístup a odbornosť je u tejto spoločnosti samozrejmosťou. 100% odporúčam.
Marek

Marek

Bol som veľmi spokojný, k tomu nič viac netreba, maximálna spokojnosť.
Ján

Ján

Som veľmi spokojný. Marketingová agentúra odviedla vynikajúcu prácu. Sú nesmierne kreatívni s profesionálnym prístupom na úrovni.
Miro

Miro

Odborník na vysokej úrovni, s praxou s Google Ads a Google Analytics, môžem len odporučiť
Silvia

Silvia

Profesionalita, rýchlosť a ochota je 100% zaručená. Otázky a problémy ktoré treba vyriešiť sú vybavené lusknutím prsta ;-). Určite odporúčam.
Monika

Monika

Profesionálny a zároveň ľudský prístup

Napísali o nás

Pomôžeme aj Vám?

Komu pomáhame