Google Partner

Online marketing

Marketing Business plán

Marketing Business plan

6 tipov na vytvorenie skvelého obchodného marketingového plánu

Marketing je kľúčovou súčasťou úspechu každého malého podniku. Použite týchto šesť tipov na vytvorenie plánu, ktorý vám vyhovuje.

Marketingový plán identifikuje vaše cieľové publikum, najefektívnejšie kanály, na ktorých sa s nimi môžete spojiť so zákazníkmi a analytické poznatky, ktoré vám pomôžu pri budúcej stratégii.

Firmy potrebujú komplexný marketingový plán na koordináciu svojich kampaní a správne meranie ich vplyvu.

Marketing je kumulatívne úsilie a jednotný plán maximalizuje hodnotu každej kampane smerom k súdržnej stratégii.

Tento článok je určený pre majiteľov malých podnikov, ktorí chcú vytvoriť efektívny marketingový plán, ktorý dosiahne vyššiu angažovanosť a podnieti obchodný rast.

Každá úspešná spoločnosť potrebuje dobre premyslený podnikateľský plán, ktorý načrtne jej smerovanie. Marketingová stratégia je jednou z kľúčových častí tohto plánu. Vysvetľuje dôležité informácie vrátane toho, ako sa podnik odlíši od konkurencie a čo sa tým bude snažiť dosiahnuť.

Aj keď marketingové plány nie vždy prinášajú okamžité výsledky, stále sú kľúčovým aspektom podnikateľského plánu a mala by sa im venovať primeraná pozornosť. Kompletná a efektívna marketingová stratégia môže odhaliť príležitosti prostredníctvom nových segmentov publika, zmien cenovej stratégie alebo odlíšením značky od konkurencie.

Tu je návod, ako vytvoriť efektívny marketingový plán pre vašu firmu.

Ako vypracovať obchodný marketingový plán

Cielený marketingový plán stanovuje dva ciele. Prvým je udržanie angažovanosti a lojality zákazníkov a druhým je získanie podielu na trhu v rámci konkrétneho segmentu publika vašej cieľovej skupiny.

Váš marketingový plán načrtáva stratégie, ktoré použijete na dosiahnutie oboch cieľov a konkrétne akcie, ktoré použije váš marketingový tím, ako sú konkrétne kampane na dosah, cez ktoré kanály sa uskutočnia, požadovaný marketingový rozpočet a projekcie ich úspechu založené na údajoch.

Marketing je vedecky podložený záväzok, ktorý si zvyčajne vyžaduje mesiace údajov na spresnenie kampaní a prepojený marketingový plán udržuje váš podnik odhodlaný plniť si svoje dlhodobé ciele.

Všetky marketingové pokyny sa budú točiť späť na štyri P. Produkt, cena, miesto a propagácia. Nasledujúce tipy sú východiskovými bodmi, ktoré si zakorenia zvyk neustále sa vracať k týmto štyrom P.

  1. Vytvorte zhrnutie.

Marketingové kampane by sa nemali považovať za jednotlivé funkcie. Marketing je príbeh vašej značky, ktorý sa hovorí zákazníkom, ako každý príbeh, jeho tón a postavy by mali zostať konzistentné. Zhrnutie podrobne uvádza vaše marketingové ciele na nasledujúci rok a pomáha prepojiť každú kampaň.

Pri stanovovaní vašich marketingových cieľov by mali byť konkrétne, merateľné, dosiahnuteľné, relevantné a časovo ohraničené – čiže SMART. Tieto ciele by mali spolupracovať na dosiahnutí vnútornej aj vonkajšej harmónie a mali by rozprávať konzistentný príbeh, ktorý informuje zákazníkov o vašom presnom posolstve, pričom stavia na jeho predchádzajúcich kapitolách.

Môžete si napríklad nastaviť cieľ SMART zvýšiť návštevnosť sociálnych médií vašej spoločnosti o 15 % v časovom rámci 90 dní a naplánovať si to tak, že vytvoríte štyri relevantné, informatívne a vysokokvalitné príspevky týždenne na každej platforme pomocou súpravy značky vašej spoločnosti.

  1. Identifikujte svoj cieľový trh.

Pred napísaním marketingového plánu musíte nájsť a pochopiť svoje miesto. Opýtajte sa sami seba, na koho konkrétnu demografickú skupinu zacieľujete. Napríklad, ak vaša firma predáva 30-minútové  jedlá, na vašom trhu sú pravdepodobne tí, ktorí pracujú v tradičných pracovných pozíciách od 9 do 17. Študujte túto skupinu jednotlivcov, aby ste pochopili ich problémy a zistite, ako môže váš podnik vyriešiť problém.

  1. Odlíšte svoju značku pomocou inbound marketingu.

Inbound marketing využíva interné nástroje – ako je obsahový marketing, aktivity na sociálnych sieťach a optimalizácia pre vyhľadávače (SEO) – na upútanie pozornosti zákazníka predovšetkým prostredníctvom online komunikácie. Obsahový marketing môže zahŕňať informatívne blogové príspevky, rozhovory, podcasty s relevantnými priemyselnými číslami alebo doplnkové príručky o tom, ako čo najlepšie využiť váš produkt. Ak napríklad predávate kuchynské potreby, zvážte uverejnenie niekoľkých zábavných receptov počas sviatkov, ktoré vám môžu pomôcť pripraviť vaše nástroje.

Každá z týchto stratégií umožňuje ostatným v slučke dosiahnuť väčšiu pozornosť zákazníkov. Silná ponuka obsahu môže zlepšiť hodnotenie vášho vyhľadávača, čo privedie viac ľudí na váš web a sociálne stránky. Potom môžete tieto vytvorené časti obsahu zdieľať so širším publikom, ktoré opäť zlepší vaše hodnotenie vo vyhľadávačoch. To všetko sa dá urobiť bez nákladov na slávneho sponzora alebo komerčnú reklamnú kampaň.

  1. Identifikujte konkurentov, ktorí sa zameriavajú aj na vašich zákazníkov.

Bez ohľadu na to, aký originálny môže byť váš produkt alebo služba, vždy existuje súťaž o Euro vášho cieľového zákazníka. Personál malých podnikov si len zriedka nájde čas na to, aby do hĺbky študoval svojich konkurentov alebo určil spoločnosti mimo svojho odvetvia, ktoré sú rovnako schopné odlákať zákazníkov. Vedieť, kto sú vaši konkurenti, ich hlavné konkurenčné výhody a ako môžu reagovať na vaše ponuky – napríklad zníženie cien alebo intenzívnejšia komunikácia – vám pomôže navrhnúť stratégie na boj proti takýmto stratám.

Vyhľadaním týchto konkurentov môžete vyvinúť spôsoby, ako odlíšiť svoje podnikanie tým, že spotrebiteľom poskytnete veci, ktoré im môžu chýbať od vašej konkurencie. Sledujte, ako fungujú vaši konkurenti, aby ste našli spôsoby, ako môžete vyniknúť a nasmerovať svoje cieľové publikum k vašej firme.

  1. Uveďte pozíciu svojej značky pre cieľových zákazníkov.

V konečnom dôsledku je vaša značka – a to, čo symbolizuje pre zákazníkov – vašou najsilnejšou výhodou. Mali by ste vedieť napísať jednoduchú deklaratívnu vetu o tom, ako uspokojíte potreby zákazníkov a porazíte konkurenciu. Najlepšie pozičné vyhlásenia sa zameriavajú na riešenie problému pre zákazníka spôsobom, ktorý podporuje najlepšiu hodnotu.

  1. Rozpočet plánu.

Pri implementácii stratégie zvážte marketingový rozpočet, ktorý pridelíte. Marketing si vyžaduje peniaze z rôznych dôvodov, vrátane platených akcií, marketingového softvéru, udalostí a externých nákladov. Pri vytváraní plánu zvážte svoj rozpočet, aby ste mali k dispozícii peniaze na marketingové taktiky na dosiahnutie svojich cieľov.

Pri navrhovaní plánu a hodnotení vášho postupu si všimnite odhadované náklady, aktíva a čas potrebný na dosiahnutie stanovených cieľov, to pomôže, keď príde čas na nastavenie skutočného vypočítaného rozpočtu. Všetky ciele, ktoré si vytvoríte, by mali byť reálne dosiahnuteľné v rámci rozpočtu, ktorý ste si stanovili.

Kanály, ktoré chcete zahrnúť do svojho marketingového plánu

Keď poznáte prvky svojho plánu, ďalším krokom je vypracovať plán, ako osloviť svojich cieľových zákazníkov. Okrem tradičných tlačových a TV médií sú tu tri digitálne marketingové kanály, ktoré využívajú mnohí majitelia firiem.

Sociálne médiá

Sociálne médiá sú nevyhnutnou súčasťou marketingových plánov firiem, pretože každý typ zákazníka je na nejakom type platformy – ako napríklad Facebook , Twitter alebo LinkedIn. Môžete sa cítiť ohromení možnosťami, ale zamerajte sa na stránky, ktoré môžu vášmu podnikaniu prospieť najviac.

Brett Farmiloe, zakladateľ internetovej marketingovej spoločnosti Markitors, radil spoločnostiam, ktoré začínajú so sociálnymi médiami, aby spoznali svojich zákazníkov a platformy, ktoré používajú.

„Zistite, kde vaši zákazníci trávia čas, a nastavte si obchod na týchto platformách,“ povedal pre Business News Daily. „Vypracujte obsahovú stratégiu, ktorú je možné vykonávať interne, [a potom] vykonajte svoju stratégiu uverejňovaním značkového obsahu na vybratých platformách.“

Email

Aj keď e-mailový marketing nie je taký nový ako marketing sociálnych médií, je to efektívna a populárna voľba pre majiteľov malých podnikov. Spoločnosti môžu implementovať techniky e-mailového marketingu mnohými spôsobmi, vrátane bulletinov, propagačných kampaní a transakčných e-mailov. Napríklad Mailchimp a Constant Contact pomáhajú spoločnostiam spravovať ich e-mailové kampane .

Aby sa vaše e-mailové marketingové úsilie odlíšilo od ostatných segmentovaním vašich trhov.

"Nie všetci predplatitelia chcú dostať rovnaký obsah," povedal. „Marketingoví pracovníci v oblasti inteligentných e-mailov si nájdu čas na segmentáciu odberateľov na začiatku a potom pokračujú v segmentovaní na základe aktivity odberateľov. Prostredníctvom segmentácie spoločnosti znižujú počet odhlásení, zvyšujú počet otvorených správ a čo je najdôležitejšie, zvyšujú počet akcií vykonaných z odoslaných e-mailov.“

Mobil

Popularita smartfónov a tabletov zmenila spôsob, akým sa spoločnosti zameriavajú na spotrebiteľov. Keďže ľudia majú tieto zariadenia takmer stále pri sebe, spoločnosti sa snažia implementovať stratégie, ktoré oslovia zákazníkov na ich zariadeniach.  

"Mobilný marketing je prerušovaný," povedal Farmiloe. „Práve kvôli tejto sile musí obchodník nechať spotrebiteľa určiť, ako a kedy dostane marketingový materiál. Preto takmer každá aplikácia prichádza s možnosťou zapnúť alebo vypnúť upozornenia. Spotrebiteľ sa musí držať moci pomocou mobilného marketingu.“

Výsledky monitorovania

Dobre definované rozpočty, ciele a akčné položky – s príslušným personálom priradeným ku každému – môžu urobiť váš marketingový plán realitou. Zamyslite sa nad tým, koľko ste ochotní minúť, aké výsledky očakávate a aké úlohy potrebujete na dosiahnutie týchto výsledkov.

Analytické nástroje, ktoré sledujú správanie zákazníkov a mieru zapojenia, môžu slúžiť ako užitočný sprievodca pre vašu marketingovú stratégiu . Na rozdiel od billboardov alebo TV reklám vám digitálne kanály umožňujú posúdiť každý krok na ceste zákazníka a získať prehľad o individuálnych vzorcoch a zámeroch potenciálnych zákazníkov. Zámer sa môže čoskoro rozvinúť do predpovede, čo vášmu marketingovému tímu umožní vyvíjať kampane, ktoré neustále oslovujú cieľové publikum v správnom čase.