Google Partner

Online marketing

Marketing na Instagrame

Marketing na instagrame
Sprievodca marketingom Instagramu: 10 tipov, ktoré skutočne fungujú
Skôr ako vás naučíme a dáme vám niekoľko tipov na marketing na Instagrame, dovoľte nám, aby sme vám najprv poskytli prehľad o Instagrame, pretože vám pomôže.

Od svojho vzniku sa rozrástla na ultimátnu platformu na zdieľanie fotografií.
Aplikáciu používa viac ako 2 miliardy aktívnych používateľov na celom svete. Denní používatelia strávia v aplikácii takmer 30 minút a 500 miliónov používa Stories denne.

Na stránke je tiež veľké množstvo influencerov s obrovským počtom sledovateľov. A so správnym plánom sa môžete stať vplyvnou značkou aj vy.
Musíte uverejňovať správny druh obsahu, aby ste zostali relevantní pre súčasných sledovateľov a zároveň prinášali nových.

Môže však byť ťažké zistiť, ktoré druhy príspevkov fungujú najlepšie na rozšírenie vášho publika. Takže vás naučíme, ako sa stať expertom na Instagrame.

Ako predávať na Instagrame
Od svojho spustenia v roku 2010 je Instagram aj dnes na vrchole ako jedna z najsťahovanejších aplikácií. S touto popularitou si nemôžete dovoliť nemať silnú stratégiu.
Tu je desať účinných marketingových tipov pre Instagrame (ktoré skutočne fungujú), ktoré môžete použiť na získanie obľúbenej platformy za všetko, čo stojí za to.
  1. Čo najskôr prejdite na firemný profil
Predtým, ako začnete premýšľať o svojom marketingovom pláne na Instagrame, uistite sa, že máte podnikateľský účet na Instagrame.
 
Ak chcete začať, stačí prejsť do nastavení a kliknúť na „Prepnúť na firemný profil“.
 
Firemný profil má niekoľko jasných výhod.
 
Napríklad sledovatelia môžu kliknúť na vaše kontaktné tlačidlo, aby sa s vami skontaktovali priamo z vašej stránky Instagramu, rovnako ako z vašej webovej stránky. Okrem toho získate u svojho publika dôveryhodnosť ako etablovaná značka.
 
Firemný profil vám umožňuje vytvárať a zverejňovať reklamy na Instagrame bez toho, aby ste museli používať reklamné nástroje Meta.
 
Môžete tiež pristupovať k analytickým nástrojom Instagramu, nazývaným Insights, ktoré poskytujú štatistiky o zobrazeniach a dosahu vašich príspevkov.
 
Keď odomknete bezplatné výhody, ktoré sú súčasťou obchodného profilu, musíte ich začať používať na sledovanie metrík a pochopenie svojho publika.
 
  1. Používajte bezplatné marketingové nástroje Instagramu
Firemné profily na Instagrame sa až tak nelíšia od obchodných profilov Meta.
 
Prostredníctvom Štatistiky môžete zobraziť štatistiky, ako sú zobrazenia, údaje o interakciách a ďalšie.
 
Môžete dokonca získať rozpis demografických údajov vašich sledovateľov vrátane informácií o ich veku, pohlaví, polohe a najaktívnejších hodinách.
 
Pohľady nie sú len zovšeobecnené. Môžete získať konkrétne štatistiky o príspevkoch za daný týždeň, ktoré vám ukážu, koľko zobrazení ste za dané časové obdobie získali a aké boli vaše najlepšie príspevky.
 
Tieto bezplatné nástroje sú na nezaplatenie, pretože ich môžete použiť na presné pochopenie toho, ako používatelia interagujú s vaším obsahom.
 
Čím viac viete o tom, ako používatelia interagujú s vašimi príspevkami, tým lepšie môžete upraviť svoj obsah, aby ste zvýšili zapojenie.
 
Jednou z kategórií príspevkov, ktoré takmer vždy upútajú pozornosť, sú upútavky na produkty.
 
  1. Upútavky na produkty, ktoré (jemne) nabádajú ľudí k nákupu
Čo keby ste mohli predať viac produktov len tým, že na Instagrame uverejníte ukážky produktov?
 
Môžete.
 
Instagram je skvelým miestom na reklamu vašich produktov. Ak budete publikovať správne, nebudete používateľov otravovať ani ich odstrašovať reklamami.
 
Ak ste príliš dotieraví, sledovatelia sa budú odhlasovať. Príspevky s ukážkami produktov sú však jednoduchým spôsobom, ako hovoriť o svojom produkte a zvýšiť vzrušenie bez toho, aby ste vyzerali, že sa príliš snažíte.
 
Reklamy na internete fungujú, pretože nie sú dotieravé. Sú uvoľnené. Nabádajú používateľov zľavou a obrázkom produktu, aby si stiahli aplikáciu a nakupovali.
 
Toto funguje takmer v každom odvetví. Dráždite svoje publikum tým, že ohlasujte sezónne nápoje s ostrými obrázkami bez toho, aby ste sa snažili prinútiť ľudí, aby si ich kúpili.
 
Keď budete ľudí dráždiť produktami, o ktoré majú záujem, a nebudete ich do ničoho tlačiť, s väčšou pravdepodobnosťou stlačia spúšť a skutočne si niečo kúpia.
 
Ak nie, váš príspevok zaujme aspoň tým, že sa mu bude páčiť, okomentuje ho alebo ho zdieľa s priateľom.
 
Nebojte sa preto pochváliť tovarom zverejnením produktových fotografií. Len to robte jemne.
 
Pomáha tiež vytvárať sponzorované reklamy.
 
  1. Vytvorte sponzorované reklamy
Reklamy na Instagrame sa na platforme stali samozrejmosťou. Najlepšia časť? Môžete presne kontrolovať, koľko na ne chcete minúť nastavením rozpočtu na reklamu.
 
Pomocou funkcie karuselu môžete prezentovať iba jednu sponzorovanú reklamu alebo viacero reklám .
 
To dáva značkám možnosť zacieliť na svoje publikum úplne novým spôsobom. Pred sponzorovanými príspevkami mohli vaše aktualizácie a fotografie vidieť iba používatelia sledujúci váš účet.
 
Teraz môžu značky propagovať svoje fotografie komukoľvek, kto vyhovuje ich cieľovému publiku, aby zvýšili svoj dosah ešte viac ako kedykoľvek predtým.
 
V prípade sponzorovaných reklám používajte obsah, ktorý je pútavý a zároveň príťažlivý pre cieľovú skupinu, ktorej chcete reklamu zobraziť.
 
Existujúce príspevky môžete zmeniť aj na sponzorované reklamy, takže sledujte svoje najlepšie príspevky.
 
Tieto vysokovýkonné príspevky môžete neskôr posunúť potenciálnym zákazníkom vo forme sponzorovaných reklám.
 
Zobrazujte súčasne viacero príspevkov rôznym publikám, aby ste získali ešte väčšiu angažovanosť. Majte na pamäti, že existuje mnoho rôznych foriem sponzorovaných reklám, ktoré môžete uverejniť, ako napríklad :
 
  • Foto
  • Video
  • Karousel/Dynamická reklama
  • Príbehy
 
Instagram Stories alebo Reels, sponzorované alebo nie, sú ďalším skvelým spôsobom, ako sa spojiť s novou klientelou.
 
  1. Používajte Instagram Stories
Ak chcete generovať potenciálnych zákazníkov, Instagram Stories sú tu, aby vám pomohli.
 
Príbehy Instagramu sa líšia od bežných príspevkov na Instagrame, pretože prichádzajú vo formáte „slideshow“.
 
Sú aktívne iba 24 hodín, no príbehy je možné uložiť do ktoréhokoľvek zariadenia a neskôr ich znova použiť.
 
Táto funkcia je veľmi podobná Snapchat Stories (a je dokonca priamym konkurentom).
 
Príbehy Instagramu sa nezobrazujú v spravodajskom kanáli ale v malej oblasti nad nimi.
 
Keď používateľ klikne na vašu fotografiu v hornej časti, zobrazí sa okno, v ktorom si môže pozrieť váš príbeh.
 
Výhody Instagram Stories pre značky sú skutočne nekonečné. Na začiatok sa príbehy zobrazujú v hornej časti časových osí sledovateľov, kam sa už používatelia denne pozerajú.
 
Značky môžu použiť príbehy na zachytenie interných príspevkov zo zákulisia, ktoré nemusia byť také „kvalitné“ ako bežné príspevky.
 
Pokiaľ ide o príbehy, nemusíte sa toľko starať o zverejňovanie obsahu, ktorý je v súlade s „estetickým“ zameraním vašej značky alebo vašej stránky na Instagrame.
 
Instagram tiež uľahčuje experimentovanie s rôznymi typmi obsahu vo funkcii Stories, ako sú fotografie, krátke videá alebo živé videá. Na vytváranie úžasných obrázkov a videí pre svoje príbehy môžete použiť nástroje ako Canva.
 
Instagram Reels sú krátke videá, ktoré majú dĺžku až 60 sekúnd. Na rozdiel od príbehov tieto nezmiznú po 24 hodinách. Podobne ako TikTok môžete na vylepšenie videa použiť aj sadu vstavaných nástrojov na úpravu.
 
V Stories môžete označiť aj iné účty, čo je skvelé, ak spolupracujete s inou značkou alebo influencerom.
 
Filtre na tvár, text alebo nálepky uľahčujú úpravu obrázkov alebo vytváranie zábavných a pútavých vizuálov.
 
Každá fotografia a video, ktoré pridáte, sa prehrá v rovnakom poradí, v akom ste ich pridali.
 
Množstvo príspevkov, ktoré môžete kedykoľvek pridať do Stories, je neobmedzené a funkcia je dostupná pre všetky firmy na celom svete.
 
Príbehy sú dostupné aj v mobilnej aplikácii Instagram a možno ich zdieľať ako priame správy v závislosti od nastavení ochrany osobných údajov stránky, ktoré si prezeráte.
 
Ale keďže väčšina používateľov Instagramu pristupuje na stránku prostredníctvom aplikácie pre smartfóny a nie prostredníctvom webovej stránky, nie je to dôvod, prečo by ste sa mali obávať.
 
Ak ste nenadviazali partnerstvo s influencermi, ktorí už na Instagrame sú, nájdite si zopár, s ktorými chcete spolupracovať, a oslovte ich.
 
  1. Spolupracujte s influencermi pre širší dosah
Ak chcete osloviť potenciálnych zákazníkov na Instagrame, najrýchlejší spôsob, ako to urobiť, je prostredníctvom influencerov, ktorí si už vybudovali publikum s veľkou sledovanosťou.
 
Stále viac ľudí nakupuje služby alebo produkty na základe toho, čo vidia vo svojom feede od vplyvných ľudí, ktorých sledujú. Veria im.
 
Implementácia influencer marketingu v rámci vašej stratégie má veľkú šancu byť úspešná, pričom Instagram je najobľúbenejším kanálom na zobrazovanie influencerských kampaní.
 
Rast influencer marketingu zaznamenal boom, keď si mnohí mysleli, že to bude len módna vlna. Teraz spoločnosti investujú väčšiu časť svojho ročného marketingového rozpočtu do marketingových kampaní s influencerom.
 
Ak sa spojíte so správnym influencerom svojho odvetvia, môžete svoju značku dostať pred svojich potenciálnych zákazníkov.
 
Prvým krokom je pokúsiť sa identifikovať niekoľko influencerov, ktorí majú publikum, ktoré je relevantné pre váš produkt alebo službu.
 
Ak odhodíte krátkodobé zisky a priame predaje, ktoré môžete dosiahnuť z kampane s influencermi, z dlhodobého hľadiska máte ešte viac výhod.
 
V dnešnej dobe je autenticita pre značky kľúčová a u zákazníkov najviac rezonuje.
 
Ak si vybudujete vzťah s každým influencerom, vybudujete si trvalé povedomie o značke s novým publikom.
 
A ak budete publikovať správne, môžete dokonca v budúcnosti spolupracovať s top influencerom a získať milióny lajkov, ako to urobila Coca-Cola s príspevkom od Seleny Gomez.
 
Vaši existujúci zákazníci nemusia byť influenceri, ale ich príspevky môžete stále použiť na ovplyvnenie ľudí, aby si kúpili vaše produkty, a to zhromažďovaním fotografií odoslaných používateľmi.
 
  1. Zbierajte obsah vytvorený používateľmi
Bolo by pekné, keby existoval spôsob, ako vytvoriť skvelý obsah pre svoju stránku na Instagrame bez toho, aby ste museli robiť nejakú tvrdú prácu?
 
Prostredníctvom obsahu vytváraného používateľmi existuje.
 
Už máte zaujaté publikum. Či už ide o stovky alebo tisíce ľudí, svoje publikum môžete využiť na generovanie užitočného obsahu pre vás.
 
A vaši sledovatelia si pravdepodobne užijú obsah vytvorený používateľmi ešte viac ako ten váš, pretože je autentický a nepredvídateľný.
 
Kozmetická značka MAC používa množstvo obsahu vytvoreného používateľmi, ktorý propaguje na svojej stránke Instagram na predvádzanie produktov.
 
Možno sa pýtate, ako presne môžete prinútiť svojich používateľov, aby vytvárali pútavý obsah bez toho, aby boli dotieraví.
 
Je to vlastne pomerne jednoduché. Vaše publikum si pravdepodobne chce rozšíriť svoju sledovanosť, rovnako ako vy.
 
Len im dajte vedieť, že ich označíte vo svojom príspevku, ak vyberiete ich fotografiu a potom budú mať motiváciu pravidelne uverejňovať obsah vytvorený používateľmi.
 
Je to výhra pre vás a vašich zákazníkov.
 
Značky to berú ako týždennú súťaž.
 
Ak vyskúšate niečo podobné, pravdepodobne budete prekvapení, ako veľmi sa budú vaši sledovatelia tešiť účasti.
 
Nezabudnite múdro vyberať fotografie, ktoré chcete uverejniť. Môže to byť ťažké, ale snažte sa pri zvažovaní víťaza pamätať na tieto veci:
 
  • Zapadá fotografia do imidžu značky, ktorý ste už vytvorili alebo sa pokúšate vytvoriť? Alebo ide proti tomu?
  • Akú veľkú sledovanosť má osoba, ktorej fotografiu chcete zdieľať?
  • Je fotografia vhodná pre vaše súčasné publikum a sledovanie?
  • Keď podnikáte, musíte si byť istí, že všetko, čo zverejníte, je v súlade s posolstvom vašej značky (a publikom). Dokonca aj na Instagrame.
 
Ak niekto zdieľa používateľmi vygenerovaný obrázok s veľkým počtom fanúšikov, títo sledovatelia budú mať pravdepodobne záujem pozrieť si aj vašu stránku.
 
  1. Vymyslite interaktívny značkový hashtag
Ak chcete vytvoriť okamžitú interakciu, interaktívne hashtagy sú skvelým spôsobom, ako to dosiahnuť.
 
Zákazníci potom môžu značku použiť na uverejňovanie obsahu vytvoreného používateľmi. To umožňuje používateľom vyhľadávať vo všetkých príspevkoch týkajúcich sa vašej značky.
 
Umožňuje vám tiež jednoducho vyhľadávať v obrázkoch, ktoré možno budete chcieť znova umiestniť na svoju vlastnú stránku.
 
Vytvorenie hashtagu, ktorý môže vaša spoločnosť (a ostatní používatelia) vyhľadať, je v podstate bezplatná reklama.
 
Zakaždým, keď niekto zverejní fotografiu pomocou značky, odhalí vašu spoločnosť svojim sledovateľom.
 
Ak už máte obľúbený slogan alebo frázu značky, pouvažujte nad tým, že by ste si z neho urobili svoj značkový hashtag. Coca-Cola to úspešne dokázala so svojím hashtagom #ShareACoke .
 
Ale bez ohľadu na to, čo uverejňujete, musíte uverejňovať príspevky v správnom čase a zdržať sa nadmerného uverejňovania.
 
  1. Uverejňujte v správny čas
Nadmerné uverejňovanie príspevkov na Instagrame je spoľahlivý spôsob, ako „vypnúť“ existujúcich sledovateľov.
 
Ak vo svojom spravodajskom kanáli uvidia iba vašu značku, pravdepodobne vás čo najrýchlejšie prestanú sledovať.
 
Vy však chcete uverejňovať príspevky pravidelne, aby ste sa pravidelne zdržiavali v ich spravodajskom kanáli.
 
Jedným z najlepších spôsobov, ako to urobiť, je uverejňovať príspevky iba počas špičkových dní a hodín, keď sú vaši sledovatelia online.
 
Najhoršie dni na uverejňovanie na Instagrame streda popoludní a štvrtok večer, zatiaľ čo soboty alebo nedele sú najlepšie dni na uverejňovanie príspevkov.
 
Podľa výskumu je najlepší čas na uverejňovanie príspevkov medzi 5:00 a 6:00 v závislosti od vášho časového pásma.
 
Tieto hodiny korelujú s dennou dobou, keď sa ľudia chystajú do práce alebo dochádzajú do práce (a kontrolujú sociálne siete na daný deň).
 
A o 12:00 alebo o niečo neskôr je čas dňa, keď väčšina ľudí prechádza cez Instagram, keď by mali spať, takže toto dáva zmysel ako druhý najobľúbenejší čas na uverejňovanie príspevkov.
 
Kedy sú vaši sledovatelia najaktívnejší, môžete zistiť v prehľade Instagram Insights , takže vaše najlepšie dni a časy na uverejňovanie môžu byť trochu odlišné v závislosti od vášho konkrétneho publika.
 
Naplánujte si zverejnenie svojich príspevkov počas týchto dní a časov pomocou nástroja ako Buffer.
 
Výskum tiež ukazuje, že by ste mali uverejňovať príspevky raz až dvakrát denne, ale nie viac alebo menej.
 
Ak máte pokušenie uverejniť viac, použite funkciu albumu kolotoča na Instagrame na uverejnenie viacerých obrázkov alebo reklám vo formáte prezentácie.
 
Týmto spôsobom nezahltíte kanály svojich sledovateľov.
 
Po vykonaní týchto zmien sledujte svoje metriky a sledujte oblasti, v ktorých môžete zlepšiť svoju marketingovú taktiku na Instagrame.
 
  1. Uistite sa, že sledujete správne metriky Instagramu
Výkon svojho Instagramu nemôžete zlepšiť a optimalizovať, pokiaľ neviete, ako dobre sa darí vašej stránke a príspevkom.
 
Keď budete mať merateľné výsledky, budete presne vedieť, čo funguje a čo nie.
 
Začnite sledovaním miery rastu svojich sledovateľov.
 
Celkový počet vašich sledovateľov sa bežne považuje za všeobecnú metriku.
 
Ale miera rastu vášho podnikania je tá správna metrika.
 
Keď budete sledovať, ako vyzerá tempo rastu vašich sledovateľov, môžete vidieť, ako to ovplyvňuje druh obsahu, ktorý uverejňujete (alebo frekvencia uverejňovania príspevkov).
 
Ďalej zmerajte mieru zapojenia. To zahŕňa lajky a komentáre.
 
Chcete zistiť priemerné percento zapojenia vašich celkových sledovateľov, ako aj priemernú mieru zapojenia každého príspevku, aby ste získali jasný obraz o výkonnosti vašej stránky.
 
Ak máte menšiu sledovanosť, miera zapojenia by mala byť vyššia. Takto by mali vyzerať vaše sadzby na základe počtu vašich sledovateľov :
 
Miera zapojenia = (páči sa mi + komentáre)/celkový počet sledovateľov
 
Nakoniec musíte sledovať mieru prekliknutia adresy URL.
 
Ak ešte nemáte odkaz na svoj web smerom na Instagram, pridajte ho ASAP.