Google Partner

Online marketing

Marketing na šport

Marketing na šport

5 základných športových marketingových stratégií.

Aj keď bol rok 2022 rokom, ktorý zmenil hru v každom zmysle slova, športové odvetvie je pripravené na to, aby sa v nadchádzajúcich rokoch vrátilo späť a prekvitalo. Keďže sa predpokladá, že šport bude prosperovať a fanúšikovia budú hladní po športovom obsahu ako kedykoľvek predtým, teraz je čas vyvinúť športové marketingové stratégie na rast vášho podnikania.

Čo je to vlastne športový marketing? Je to to, čo robíte, keď vytvárate a používate obsah súvisiaci so športom na propagáciu svojho produktu alebo značky. Ide o populárnu formu marketingu, ktorá využíva obrovskú hviezdnu silu športu na zvýšenie predaja.

Zatiaľ čo reklamy super bowl a odporúčania športovcov sú dobre známymi príkladmi športového marketingu v akcii, športový marketing zahŕňa aj marketing, ktorý buduje značku na základe zdravého alebo ašpiratívneho športového životného štýlu. Používanie stratégií športového marketingu môže pridať vážnu príťažlivosť pre mnohých spotrebiteľov.

Nižšie nájdete päť základných stratégií na zintenzívnenie vášho športového marketingu, vrátane:

  • Zacielenie na konkrétne publikum
  • Vytváranie pútavého obsahu
  • Dokonalé načasovanie obsahu
  • Budovanie partnerstiev a sponzoringu značky
  • Používanie sociálnych médií

Keď si budete prechádzať týmito tipmi, pamätajte. Pri športovom marketingu je dôležité držať krok s novými trendmi v komplexnom športovom odvetví, ako je pokles sledovanosti televízie a nárast počtu fanúšikov športu. Tieto prvky môžu výrazne ovplyvniť vaše strategické rozhodnutia a spôsob ich implementácie.

  1. Zacielenie na konkrétne publikum

Rovnako ako pri akejkoľvek forme marketingu je dôležité najprv určiť a pochopiť cieľové publikum. Zvážte charakteristiky vášho špecifického publika, ako napríklad.

Miesto: Majte na pamäti miestne športové tímy a atletických hrdinov, ktorých môžu mať radi vaši zákazníci. Zameriavate sa na regionálne alebo lokálne publikum? Hovorte priamo s konkrétnym publikom pomocou nástrojov, ako je segmentácia e-mailov.

Záujmy: Venuje sa vaše publikum basketbalu, plachteniu, golfu alebo turistike? Čím konkrétnejší budete vo svojej marketingovej stratégii, tým hlbšie spojenie so zákazníkmi si vybudujete.

Životný štýl: Poznajte životný štýl a ciele svojich zákazníkov. Snažia sa dostať do formy, byť serióznym športovcom alebo si užívať šport ako diváci?

Príjem: To, ako sa vaše cieľové publikum rozhodne tráviť čas a peniaze, môže byť ovplyvnené ich príjmom.

Vek: Vaša marketingová taktika môže byť potrebná v závislosti od veku vašej cieľovej skupiny. Skúste zúžiť konkrétnu skupinu.

Úroveň: Majte predstavu o úrovni vašich zákazníkov alebo ašpirujte na cieľ. Príležitostný bežec nemusí mať záujem o rovnaké služby alebo produkty ako maratónsky bežec.

Tieto faktory môžu informovať o podrobnostiach vašich marketingových kampaní.

Napríklad kampaň navrhnutá pre mladých ľudí na západnom Slovensku, ktorí oceňujú športový životný štýl vonku, bude vyzerať úplne inak ako kampaň navrhnutá pre starších dospelých, ktorí by mohli byť viac naklonení nostalgickým športovým odkazom a základným zdravým životným štýlom. Podobne kampaň určená pre mládež a ich rodičov si bude vyžadovať svoje nápady.

Aj keď sa športový marketing zameriava na športovcov, nie vždy sa zameriava na nich. Keď zvažujete športovú úroveň cieľového publika, premyslite si spôsoby, ako ich môžete osloviť jedinečnými spôsobmi.

  1. Vytváranie pútavého obsahu

Ak existuje niečo, čo športových fanúšikov – a vašich zákazníkov – neustále zaujíma, je to pútavý obsah s ich obľúbenými športovými postavami. Ak by ste boli schopní maximalizovať už existujúce siete nadšených športových fanúšikov, otvoríte svoje publikum novým kapacitám.

Nike naďalej vládne ako značka, ktorá vykonáva niektoré z najznámejších príkladov športového marketingu. Často sa spájajú s novými športovcami a celebritami, aby vytvorili pútavý obsah.

Ak chcete naplno využiť tento bohatý zdroj potenciálnych zákazníkov, zvážte využitie marketingu obsahu vo forme:

  • Vytváranie videí na YouTube
  • Spustenie blogu
  • Vypracovanie tlačových správ
  • Začnite na Twitteri

Predpokladajme, že môžete poskytnúť potenciálnym zákazníkom pôsobivé video, fotografie a písaný obsah na viacerých platformách. V takom prípade môžete využiť nadšenie pre celebrity a vášeň pre šport, ktorú zdieľajú mnohí fanúšikovia. Obsah, ktorý predstavuje alebo interaguje s ich obľúbenými športovými hráčmi, môže byť mimoriadne pútavý.

Zdá sa vám nahranie videa na YouTube skľučujúce? Pomôžeme Vám.

  1. Dokonalé načasovanie obsahu

Keďže športový marketing je úzko spojený so sezónnymi športmi a živými udalosťami, je dôležité zvážiť najefektívnejší čas na uverejnenie obsahu. Napríklad:

Zvezte sa na vlne rozruchu pred zápasom prostredníctvom marketingu, ktorý vedie k udalosti.

Skočte na príležitosti zablahoželať majstrovským tímom, keď to všetci sledujú.

Majte prehľad o slávnych športovcoch a čas, keď sú počas sezóny najviac viditeľní – alebo keď im fanúšikovia chýbajú mimo sezóny.

Načasovanie je nevyhnutné pri plánovaní obsahu na všetkých platformách. Zvážte, kedy budú e-maily efektívnejšie ako sociálne médiá. Keď si vytvoríte dokonalý rytmus na uverejňovanie obsahu a vytvoríte efektívnu e-mailovú kampaň, zvážte použitie automatizácie, aby ste svojim zákazníkom a potenciálnym zákazníkom udržali konzistentný obsah.

  1. Budovanie partnerstiev a sponzoringu značky

Niektoré z najzaujímavejších prvkov športového marketingu pochádzajú z jeho väzieb na populárne športy a športovcov. Pri vytváraní vašej športovej marketingovej stratégie zvážte:

Používanie propagačných súťaží: Súťaže môžu vzbudiť záujem o vašu spoločnosť a prilákať nových sledovateľov, aby sa zapojili do vašich platforiem sociálnych médií. Propagácie môžu vyvolať rozruch a zlepšiť dosah a interakciu zákazníkov.

Rozvíjanie partnerstiev so značkou: Či už prostredníctvom propagácie alebo nie, partnerstvá so značkou sú základnou súčasťou športového marketingu. Športové tímy a športové značky sa často spájajú, aby vytvorili silné partnerstvo. Využite jedinečné spôsoby prilákania potenciálnych zákazníkov.

Zabezpečenie sponzorstva: Sponzorstvo je vynikajúci spôsob, ako vytvoriť viditeľnosť značky. Zvážte časy, kedy ste si všimli logo značky na dresoch, na štadiónoch, na kurtoch, na prilbách. Spojenie so sponzormi môže znamenať získanie obrovského množstva expozícií.

  1. Používanie sociálnych médií

Športový marketing sa spolieha na vystavenie športovým fanúšikom a fanúšikom fitness. Z tohto dôvodu sú sociálne médiá vynikajúcim spôsobom, ako zvýšiť povedomie o značke. Je to moderný základný kameň športového marketingu, pretože veľa fanúšikov má hlboké prepojenie so sociálnymi médiami ako nástroj na zlepšenie ich zážitku zo sledovania hier.

Využite tento zdroj vytvorením prítomnosti značky na:

Facebook: Zatiaľ čo newsfeed Facebooku často konkuruje marketingovým snahám, často dokáže pozdvihnúť športové marketingové stratégie. Využite Facebook na interakciu so zákazníkmi, zvýšenie povedomia a výzvu k akcii.

Instagram: Ako vizuálne riadená sieť je Instagram skvelým miestom na vytváranie povedomia a zapájania sa prostredníctvom príspevkov súvisiacich s udalosťami.

Twitter: Twitter je ideálne miesto na podporu konverzácie. Je to obľúbené miesto pre fanúšikov, kde môžu držať krok so životmi a myšlienkami športovcov, čo vám poskytuje skvelý spôsob, ako sa spojiť s potenciálnymi zákazníkmi.

Približne 52 % zanietených športových fanúšikov používa svoje mobilné zariadenie pri sledovaní udalosti na inom zariadení. Využite túto silu rozvojom svojho marketingu na sociálnych sieťach, aby ste sa spojili so svojimi zákazníkmi pred, počas a po veľkej hre.

Ďalšie kroky

Teraz, keď ste pochopili dôležitosť zacielenia na konkrétne publikum, vytvárania dynamického obsahu, budovania partnerstiev a sponzoringu a využívania sily sociálnych médií, ste pripravení vytvoriť svoj vlastný športový marketingový plán?

Ak sa chcete aj naďalej učiť o stratégiách športového marketingu, kontaktujte nás a prídite k nám predstaviť vaše obchodné ciele a radi vám poradíme aby sme vybudovali výkonnejšiu vašu firmu.