Google Partner

Online marketing

Marketing na Tik Toku

Marketing na Tik Toku

Marketing TikTok - Kompletný sprievodca pre značky v roku 2024.

Ak si nie ste istí, či by ste mali vytvoriť marketingovú stratégiu pre sociálne médiá TikTok, sme tu, aby sme vám dokázali, že by ste to mali určite urobiť.

TikTok je najrýchlejšie rastúca platforma sociálnych médií, akú sme doteraz videli, a v septembri 2021 dosiahla 1 miliardu používateľov, čo sú rekordné štyri roky od jej celosvetového spustenia. Pre porovnanie, Facebooku aj Instagramu trvalo osem rokov, kým dosiahli tento míľnik.

A hoci nemáme novšie údaje o číslach používateľskej základne TikTok, existujú ďalšie štatistiky, ktoré dokazujú, ako populárny sa TikTok stal. Bola to napríklad najsťahovanejšia aplikácia v 1. štvrťroku 2022 a najzárobkovejšia neherná aplikácia v obchodoch Apple aj Google Play. Nájdite ešte presvedčivejšie štatistiky TikTok v našom súhrne za rok 2023.

V tomto článku sa budeme zaoberať tým, čo je marketing TikTok, ako si vytvoriť vlastný obchodný účet TikTok, poskytneme šesť tipov na rozšírenie marketingovej stratégie TikTok vašej značky a ďalšie.

Čo je marketing TikTok?

Marketing TikTok je proces používania obsahu TikTok a TikTok na propagáciu vašej značky a jej produktov alebo služieb. Jednoducho si vybudujte svoju vlastnú online prítomnosť pomocou krátkeho videoobsahu, ktorý zaujme vaše publikum a pomôže vám ukázať vaše obchodné ponuky.

Zatiaľ čo marketing sociálnych médií vytvára súdržnú stratégiu pre všetky  platformy sociálnych médií, marketing TikTok sa zameriava iba na TikTok.

Budete sa chcieť uistiť, že vaše celkové správy na TikTok sú podobné všetkým ostatným platformám, na ktorých má vaša značka zastúpenie, ale spravidla sa obsah TikTok značne líši od obsahu, ktorý budete publikovať na iných kanáloch. Ako vytvoriť obchodný účet TikTok?

Pred vytvorením obchodného účtu TikTok musíte najprv poznať rozdiel medzi  obchodným účtom TikTok a účtom tvorcu.

Tu je niekoľko hlavných rozdielov:

  • Firemné účty získajú prístup k obchodným nástrojom, ako sú reklamy a analýzy
  • Firemné účty majú obmedzený prístup k zvukovým klipom
  • Firemné účty získajú možnosť vytvárať výklady elektronického obchodu
  • Firemné účty môžu používať nástroje tretích strán na plánovanie a správu obsahu TikTok
  • Firemné účty môžu do svojho profilu pridať odkaz na webovú stránku
  • Firemné účty TikTok nemajú prístup k úplnej knižnici zvukov, ale dodatočné nástroje to výrazne prevažujú. Ak chcete vytvoriť svoj obchodný účet TikTok, postupujte podľa týchto rýchlych krokov:

 

Krok 1.  Stiahnite si  aplikáciu TikTok  a vytvorte si nový účet

Krok 2.  Prejdite do svojho profilu TikTok a klepnite na ponuku v pravom hornom rohu

Krok 3.  Klepnite na  Nastavenia a súkromie

Krok 4.  Klepnite na  Spravovať účet

Krok 5.  Klepnite na  Prepnúť na firemný účet

Krok 6.  Vyberte kategóriu, ktorá najlepšie zodpovedá typu vášho podnikania

Teraz máte firemný profil a môžete začať optimalizovať svoj účet tak, aby oslovil vašu cieľovú skupinu .

10 tipov na vytvorenie vašej marketingovej stratégie TikTok

Ste pripravení sa ponoriť a dozvedieť sa viac o tom, ako vytvoriť marketingovú stratégiu TikTok a vybudovať si na platforme veľké množstvo fanúšikov? Aj keď sa z vás pravdepodobne nestane „slávny TikTok“ cez noc, týchto desať tipov vám pomôže dostať sa na tú najlepšiu cestu k úspechu.

  1. Vytvorte a označte svoj TikTok účet

Prešli sme si, ako si vytvoriť svoj  obchodný účet TikTok . Ďalším krokom je jeho úplná optimalizácia a brandovanie, aby bol rozpoznateľný spolu so zvyškom vašich profilov na sociálnych sieťach.

Ak chcete označiť svoj účet TikTok, klepnite na  Upraviť profil a potom vyplňte nasledovné:

Profilová fotka alebo video:  TikTok vám umožňuje pridať video pre váš profilový avatar. Ak sa rozhodnete pridať profilovú fotku, uistite sa, že ide o verziu vášho loga vo vysokom rozlíšení. Ak chcete vytvoriť video, zvážte vytvorenie animovanej verzie svojho loga.

Meno:  Vaše obchodné meno.

Používateľské meno:  Mal by to byť aj názov vašej firmy (ak je to možné) bez medzier.

Zámená:  Ak ste jediným vlastníkom, možno budete chcieť zadať svoje zámená.

Životopis:  Máte 80 znakov, ktoré vám poskytnú rýchly prehľad o tom, čo robí vaša firma.

E-mail:  Zadajte kontaktný e-mail vašej spoločnosti.

Nezisková organizácia: Ak vaša firma spolupracuje s neziskovou organizáciou alebo ju podporuje, môžete ju označiť priamo vo svojom profile.

Kategória:  Možno ste to už urobili pri vytváraní svojho firemného účtu, ale ak nie, vyberte kategóriu, ktorá najlepšie reprezentuje vaše odvetvie.

Sociálne siete:  Pripojte svoje účty Instagram a/alebo YouTube.

Ďalšími možnosťami je nastavenie automatickej správy, keď vám používatelia napíšu DM. Môžete to urobiť tak, že klepnete na ponuk, potom na položku  Business suite a potom na  položku Automatická správa. Po dosiahnutí prvých 1 000 sledovateľov budete môcť do svojho profilu pridať aj webovú adresu.

  1. Definujte svoje publikum TikTok

Ak chcete byť na TikTok úspešní, musíte vedieť, na koho chcete zacieliť svoj obsah. V opačnom prípade môžete dosiahnuť veľký dosah a zapojenie, no nepremietne sa to do predaja alebo odberov – čo je zábavné, ale pre zisk vašej firmy to nič neznamená.

TikTok smeruje k oveľa mladšiemu publiku, pričom v aplikácii je prítomných takmer 7 z 10 18-19-ročných a približne polovica všetkých 20-39-ročných používa TikTok.

Takže aj keď je TikTok určite pre mladšie publikum, stále musíte ísť o niečo hlbšie. Zamyslite sa nad demografickými údajmi, na ktoré chcete zacieliť. Urobte si vlastný prieskum trhu sociálnych médií a potom zvážte zostavenie  osobnosti zákazníka, ktoré presne ukáže, kto je cieľové publikum vašej firmy.

  1. Vytvárajte kvalitné videá TikTok

Ďalším krokom je naučiť sa,  ako vytvoriť dobré video TikTok. Najprv začnite tým, že si urobíte malý praktický prieskum. Ak ešte nie ste vášnivým divákom TikTok, venujte nejaký čas spoznávaniu platformy a prezeraniu typov videí, ktoré sa objavia na vašej stránke „Pre vás“.

Môžete sa tiež pozrieť na  stránku TikTok Discover, aby  ste videli, čo je trendy a objavili niektoré z populárnejších TikTokers.

Tu budete môcť vidieť trendy hashtagy,  zvuky, účty a ďalšie. Je to skvelý spôsob, ako získať pohľad z vtáčej perspektívy na to, čo je momentálne populárne, čo vám pomôže objaviť inšpiráciu pre váš vlastný obsah TikTok. Potom sa pozrite na ďalšie  značky, ktoré to na TikTok upúta,  aby ste videli, čo robia dobre a ako môžete napodobniť niektoré z týchto taktík pre svoje videá.

Pokiaľ ide o TikTok, musíte otestovať množstvo rôznych typov videí, aby ste zistili, čo bude rezonovať u vášho publika. Rozmanitosť vo vašom profile je kľúčová. Skúste nafilmovať svoj tím pri vytváraní produktu. Predveďte svoj produkt v akcii. Vytvárajte zábavné videá pomocou populárnych zvukových stôp.

A uistite sa, že uverejňujete príspevky dôsledne. Ak chcete urobiť rozruch, musíte pravidelne pumpovať nový obsah. Začnite publikovaním aspoň dvakrát týždenne, ak môžete, aj častejšie. (V skutočnosti TikTok sami odporúčajú  uverejňovať príspevky 1-4 krát denne .)

  1. Použite reklamy vo svojej marketingovej stratégii TikTok

Ak chcete osloviť ešte širšie publikum, prideľte časť svojho rozpočtu na inzerciu v sociálnych médiách na  reklamy TikTok . Cena za to je založená na ponukách, rovnako ako to, ako platíte za reklamy na Facebooku a Instagrame. Vyberiete si cieľové publikum, vytvoríte zábavnú videoreklamu a potom ju budete propagovať na základe vášho určeného denného alebo celého rozpočtu.

  1. Využite marketing influencerov TikTok

Ďalšou populárnou marketingovou taktikou TikTok je práca s influencermi. Existujú tisíce influencerov a tvorcov obsahu, ktorí spolupracujú so značkami na TikTok, aby vytvorili zábavný a pútavý videoobsah, ktorý šíri informácie o nových značkách a zároveň poskytuje uvedenej značke obsah vytvorený používateľmi, ktorý môžu zdieľať na svojich vlastných kanáloch sociálnych médií.

Niekoľko marketingových taktík TikTok influencerov zahŕňa:

Odoslanie vášho produktu influencerom.  Značky s nízkym rozpočtom, ale množstvom produktov môžu osloviť influencerov a opýtať sa, či im môžu poslať bezplatný produkt. Aj keď to nezaručuje funkciu na ich kanáli, ak pravidelne oslovujete dostatok influencerov, môžete sa dostať do centra pozornosti vo videu s rozbalením alebo reklamným tovarom.

Spolupracujte na videu.  Spolupráca na videu alebo sérii videí, ktoré zdôrazňujú výlučne vašu značku. Tieto sú drahšie, ale vždy môžete spolupracovať s mikroinfluencermi s nižším dosahom, kým nebudete mať väčší rozpočet na marketing influencerov.

Partner na novom produktovom rade.  Spojte sa s mega influencerom alebo celebritou a vytvorte spolu produktový rad, ktorý si propagujú svojmu publiku. Je to veľká výhoda, ale mali by ste sa uistiť, že pracujete iba s influencermi, ktorí sú pre vašu oblasť mimoriadne relevantní.

  1. Monitorujte analýzy TikTok na sledovanie výkonu

Venujte pozornosť svojej analýze TikTok. K tomu získate prístup, iba ak prejdete na firemný účet, a môže to byť obrovská pomoc pri určovaní vašich najobľúbenejších videí a pri určovaní toho, kedy je najlepší čas na uverejňovanie príspevkov každý deň.

Niektoré z najlepších metrík na sledovanie zahŕňajú:

  • Prehratia videa
  • Tempo rastu
  • Populárne videá
  • Priemerná doba pozerania

Môžete tiež prepojiť svoj obchodný účet TikTok so sociálnym panelom Sprout a získať prístup k analytike priamo v aplikácii Sprout, keď budete merať svoje ďalšie platformy sociálnych médií.

  1. Naskočte na populárne trendy TikTok

Ak chcete zvýšiť svoje šance na virálnosť, venujte pozornosť trendovým zvukovým klipom, výzvam a typom videí. Ak môžete použiť populárny trend na vytvorenie videa, ktoré je relevantné pre vašu firmu, urobte to!

Väčšina videí s originálnym obsahom generuje 100 až 600 zobrazení a 2 až 20 hodnotení Páči sa mi. Ako sme už spomenuli, na nájdenie niektorých z týchto trendov môžete použiť stránku Discover TikTok, najlepším riešením však je jednoducho konzumovať veľa obsahu TikTok. Pomôže vám to organicky nájsť populárne trendy – a uvidíte, ako ich rôzni používatelia začleňujú do svojho obsahu. (Takže keď vás nabudúce nájde váš šéf pri rolovaní, môžete mu povedať, že to súvisí s prácou.)

  1. Využite možnosti úprav TikTok

Najlepšie videá bývajú tie, ktoré sú natočené a upravené priamo v samotnej aplikácii TikTok. Je to preto, že aplikácia má zabudované množstvo funkcií na úpravy, vďaka ktorým je jednoduché vytvárať pútavý obsah len pomocou smartfónu a jedinej aplikácie.

Niektoré z týchto funkcií zahŕňajú:

  • Filtre
  • Strihanie videoklipov
  • Textové prekrytia
  • Titulky
  • Nálepky
  • Vizuálne a špeciálne efekty
  • Hlasové prejavy
  • Úprava zvuku
  • Spomalený záber
  • Prechody

Existuje toľko rôznych spôsobov, ako natáčať a upravovať videá TikTok priamo v aplikácii, že nie sú potrebné ďalšie nástroje na úpravu videa. Najmä preto, že sa zdá, že algoritmus TikTok preferuje pretláčanie videí upravených TikTok viac ako ostatné.

  1. Udržujte svoje videá krátke a jednoduché

Podľa najnovších údajov TikTok uvádza, že optimálna dĺžka videí je 21 – 34 sekúnd (až 11 – 17 sekúnd v roku 2020).

Hoci TikTok stále testuje dlhšie videá, videá s dĺžkou nad 60 sekúnd divákov stresujú. To znamená, že chcete, aby bol váš video obsah krátky a sladký. Pre optimálne výsledky sa držte priemerne 30-sekundového video obsahu.

  1. Zakomponujte živé video do svojej stratégie

TikTok je jednou z mnohých platforiem, ktoré vo svojej aplikácii ponúkajú funkciu živého vysielania . Značky by to mali využiť, pretože živé videá sa zobrazujú na stránkach divákov pre vás, takže používatelia, ktorí majú záujem, si ich môžu naladiť. Okrem toho TikTok umožňuje divákom posielať nálepky a iné ocenenia prostredníctvom živých videí ako výhodu speňaženia, takže vaša značka môže pridať TikTok Live ako dodatočný zdroj príjmov, ak sa vaše videá stanú dostatočne populárnymi.

Aké sú výhody marketingu na TikTok?

Prečo sa teda zamerať na pridávanie ďalšej platformy sociálnych médií do vašej celkovej stratégie – najmä takej, ktorá je časovo náročná ako TikTok? Pozrime sa na tri hlavné výhody marketingu na TikTok.

Ľudia používajú TikTok na vyhľadávanie produktov

49 % používateľov TikTok uviedlo, že si kúpili produkt alebo službu od značky po tom, čo ich videli na TikTok. Hashtag #TikTokMadeMeBuyIt bol tiež mimoriadne populárny, pričom používatelia predvádzali produkty, ktoré si úplne kúpili vďaka tomu, že ho objavili na TikTok.

Ak chcete zvýšiť predaj prostredníctvom marketingu sociálnych médií, TikTok je na to skvelý kanál. Platforma je na dobrej ceste k získaniu 9,6 milióna sociálnych kupujúcich v tomto roku, čo z nej robí tretí najpopulárnejší kanál sociálneho obchodu.