Google Partner

Online marketing

Marketing pre autoškoly

Marketingové tipy pre autoškoly – ako nájsť viac žiakov. Tu je niekoľko užitočných marketingových tipov, ktoré by vašej autoškole mohli pomôcť nájsť viac žiakov a stať sa ziskovejšou.


Marketing pre autoškoly

Vytvorte webovú stránku autoškoly

Ak nemáte webovú stránku, prichádzate o viaceré marketingové príležitosti. Časy novín, násteniek a Zlatých stránok sú dávno preč. Bez webovej stránky nemáte žiadny spôsob, ako využiť online marketingové kanály, ako je Google a sociálne médiá. Vaša webová stránka je základom a tmelom vášho marketingu. Väčšina vašich marketingových aktivít by mala tvoriť návštevnosť webu od žiakov, ktorí hľadajú inštruktora. Nenechajte si ujsť väčšinu trhu. 91 % používateľov internetu, potrebuje webovú stránku.

Uistite sa, že sú vaše kontaktné údaje viditeľné

Aké ľahké je pre potenciálneho žiaka nájsť na vašom webe to, čo hľadá? Môžu si rezervovať lekcie? Môžu urobiť dopyt? Budú rýchlo schopní vidieť hodnotu, ktorú ponúkate ako inštruktor? Ak je odpoveď nie, potom musíte mať pripravené niektoré základné veci. Uistite sa, že vaše telefónne číslo je viditeľné na každej stránke. Väčšina ľudí hľadá telefónne číslo v hornej časti webovej stránky, takže má zmysel ho tam umiestniť, ak môžete. Mali by ste mať aj kontaktnú stránku s webovým formulárom, kde vám žiak môže jednoducho odoslať online dopyt prostredníctvom e-mailu.

Inzerujte svoju autoškolu v službe Google Ads

Google Ads je marketingový systém, ktorý umožňuje vašej firme zobrazovať sa vo výsledkoch vyhľadávania Google, keď používateľ zadá vyhľadávací dopyt, ktorý sa zhoduje s vaším výrazom. Ak ste napríklad inštruktor autoškoly v Bratislave, potom by ste sa chceli ukázať na Googli, keď niekto napíše „lekcie šoférovania v Bratislave“.

Ak to chcete urobiť, musíte si nastaviť službu Google Ads. Systém funguje tak, že zakaždým, keď používateľ vyhľadá službu, ktorú poskytujete, uskutoční aukciu v reálnom čase. Poviete Googlu, koľko ste najviac ochotní zaplatiť za kliknutie na váš web. Uchádzač s najvyššou ponukou v aukcii pre hľadané výrazy sa zvyčajne zobrazuje na najvyššej pozícii vo výsledkoch vyhľadávania. Platíte však iba vtedy, keď používateľ klikne na váš inzerát.

Je to náročná platforma na zvládnutie a mali by ste si buď najať profesionálnu agentúru, aby za vás spravovala Google Ads, alebo investovať veľa času a úsilia, aby ste sa naučili spravovať systém. Tento kontrolný zoznam PPC je dobrým miestom, kde začať.

Využite sociálne médiá

Webové stránky sociálnych médií ako Facebook a Instagram sú skvelými médiami na dosiahnutie vášho cieľového trhu. Študenti vo veku 17 – 24 rokov sú vášnivými používateľmi sociálnych médií, takže vďaka vytváraniu profilov na sociálnych sieťach budete na správnom mieste, kde im môžete začať robiť marketing.

Čo teda musíte urobiť? Pravidelne uverejňujte užitočné informácie a obsah na Facebooku a Instagrame, uistite sa, že máte na svojom webe odkazy na svoje profily sociálnych médií. Tu si môžete vytvoriť obchodnú stránku na Facebooku a prihlásiť sa aj na Instagram.

Plaťte za reklamy na Facebooku

Teraz, keď už fungujete na Facebooku a pravidelne uverejňujete príspevky, mali by ste svoju aktivitu doplniť o platené reklamy.

V roku 2014 Facebook zmenil svoj algoritmus a efektívne znížil organický dosah. Znamená to, že aj keď uverejňujete príspevky na Facebooku, je nepravdepodobné, že väčšina vašich sledovateľov uvidí váš obsah, takže nákupom reklám na Facebooku posilnením vašich príspevkov alebo vytvorením kampane s reklamami na Facebooku sa vaša správa dostane k vašej cieľovej skupine.

Facebook umožňuje sofistikované zacielenie, takže by ste mohli technicky zacieliť konkrétne na mladých ľudí vo vašej oblasti pôsobenia autoškoly.

Aj keď sa reklamy na Facebooku spravujú jednoduchšie ako reklamy Google, stále by ste si mali najať agentúru alebo si nájsť čas na naučenie sa systému.

Zvážte založenie kanála Autoškola na YouTube

Toto je veľká požiadavka, ale ak máte pred kamerou osobnosť, energiu, čas a skutočne zdroje, môžete si vytvoriť kanál pre inštruktorov jazdy na YouTube. Kanály YouTube úspešných inštruktorov autoškoly môžu vygenerovať viac ako 17 000 zobrazení za deň!

Inštruktori s veľkými kanálmi na YouTube (a dokonca aj s niektorými menšími) často nemusia robiť veľa iného marketingu, pretože sú neustále rezervovaní, pretože im úspech na YouTube umožňuje.

Budete tiež musieť vopred požiadať svojich žiakov o povolenie nahrávať hodiny, ale ak máte kanál na YouTube, môžete prudko zvýšiť počet rezervácií.

Optimalizujte svoj web pomocou SEO

SEO je skratka pre Search Engine Optimization. Ide v podstate o proces vykonávania zmien na vašej webovej lokalite (na základe analýzy kľúčových slov), vďaka ktorým sa vaša webová lokalita bude organicky zobrazovať na 1. strane stránky s výsledkami vyhľadávania Google (nie v platenej sekcii, o ktorej sme hovorili vyššie).

SEO trvá dlho a jeho zvládnutie môže vyžadovať veľa odborných znalostí. Tento proces zahŕňa analýzy, aké hľadané výrazy (alebo kľúčové slová) žiaci zadajú do Google, aby vyhľadali vaše služby, a vykonanie zmien v kľúčovej oblasti vašej webovej lokality vrátane nadpisov, nadpisov a textu na stránke.

Oplatí sa naučiť základy SEO. Môžete sa učiť priamo od Googlu Partnera – ROI index.

Získajte záznam v Mapách Google (Moja firma na Googli)

Moja firma na Googli je bezplatný nástroj poskytovaný spoločnosťou Google, v ktorom môžu firmy uviesť svoju oblasť pôsobenia, adresu, kontaktné informácie a dokonca aj obrázky v adresári, ktorý je viditeľný vo výsledkoch vyhľadávania Google. Všimnete si, že keď zadáte vyhľadávanie do Google so zámerom založeným na polohe, napr. „inštruktor autoškoly v Bratislave“, všimnete si, že stránka s výsledkami vyhľadávania bude mať mapu s uvedenými firmami.

Chcete sa tu zviditeľniť, takže keď žiaci hľadajú inštruktora a vy ste v ich okolí, zobrazíte sa na mape. Vytvorenie bezplatného záznamu v službe Moja firma na Googli vám umožní zobraziť na mape, keď sa spustí vyhľadávanie vašich služieb vo vašej oblasti.

Vytvorte nezabudnuteľné logo

Vytvorte nezabudnuteľné logo pre vašu firmu. Je pravdepodobné, že nie ste grafický dizajnér, takže by ste sa nemali pokúšať vytvoriť si vlastné logo, pokiaľ vám nevyhovuje používanie grafických balíkov. Ak si ho nedokážete vytvoriť sami, pravdepodobne sa obávate o cenu, no vytvorenie profesionálneho loga vás nemusí stáť mnoho. Logo si môžete vygenerovať zadarmo prostredníctvom mnohých webových stránok. Udržujte svoje logo tak dlho, ako môžete a nemeňte.

Vyberte si farebnú schému značky

V nadväznosti na predchádzajúci bod by vaše logo a farebná schéma mali spolupracovať. Nie ste si istí, ktoré farby spolu dobre ladia? Ozvite sa nám a pomôžeme aj Vám.

Označte svoje auto v autoškole

Využite všetky vizuálne možnosti, aby videli vaše auto v premávke alebo na ceste. Ak ľudia uvidia vaše značkové auto a sú na vašom cieľovom trhu (potenciálni učiaci sa vodiči), môže vám to pomôcť nájsť nových žiakov dvoma spôsobmi. Po prvé, žiak mohol vidieť vaše auto a priamo vás kontaktovať kvôli lekciám. A po druhé, keď sú pripravení rezervovať si lekcie, aj keď vás nekontaktujú priamo a prejdú na Google, môžu si spomenúť na názov vašej autoškoly vo výsledkoch vyhľadávania a kliknúť na vašu webovú stránku cez vašich konkurentov.

Získajte recenzie na Google

Ak ste postupovali podľa rád uvedených v tomto článku, mali by ste mať pripravený záznam v službe Moja firma na Googli. Moja firma na Googli má funkciu recenzií, pomocou ktorej môžu zákazníci zanechať recenzie na vašu službu. Povzbudzujte študentov, aby vo vašom zázname zanechali recenzie.

Sú na to 2 dôvody. Po prvé, pozitívne recenzie vám môžu pomôcť posunúť sa v rebríčku v službe Moja firma na Googli, čo znamená, že sa budete zobrazovať vyššie na stránke. Okrem toho je množstvo pozitívnych recenzií skvelým marketingovým nástrojom. Môžete sa pochváliť skvelými službami, ktoré poskytujete, a potenciálni žiaci si vás v konkurencii s väčšou pravdepodobnosťou vyberú.

Na generovanie recenzií pre svoju autoškolu môžete použiť aj webové stránky s recenziami, ako je Trustpilot. Jednoducho si tu vytvorte profil Trustpilot, zbierajte pozitívne recenzie a potom ich propagujte pomocou výkonnej ikony hodnotenia Trustpilot 5.

Pripojte sa k členskej organizácii inštruktorov autoškoly

Už predtým sme diskutovali o výhodách vstupu do členskej organizácie inštruktorov autoškoly. Umožňuje vám zostať v obraze s najnovšími trendmi v odvetví a často ponúkajú školenia, konferencie a poradenstvo v oblasti rozvoja podnikania.

Zhrnutie

Marketing autoškoly je ťažký. Nachádzate sa vo vysoko konkurenčnom priestore s pravidelným prúdom nových účastníkov na trhu, takže si budete musieť udržať náskok. Táto príručka by vám mala pomôcť vyťažiť z vášho marketingu viac a dúfajme, že vám umožní byť nepretržite plne obsadený.