Google Partner

Online marketing

Marketing pre právnikov

Marketing právnickej firmy. Najlepší sprievodca pre rok 2024.


Marketing pre právnikov

Marketing právnickej firmy zahŕňa pochopenie potrieb vašich zákazníkov a propagáciu vašich právnych služieb u nich pomocou platených a organických stratégií. Je potrebné zabezpečiť, aby vaša firma mala naplnené ciele kvalitnými reklamnými platformami.

Väčšina právnikov však dnes zápasí s vypracovaním robustného marketingového plánu právnickej firmy, ktorý im pomáha osloviť a presvedčiť ich publikum. Nakoniec sa pri získavaní nových klientov spoliehajú na odporúčania a súdy– čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné.

Ako marketingovú agentúru právnickej firmy nie je pre nás žiadnym prekvapením, že firmy mali v správe v roku 2021 mieru využitia len 31 % . Dnes sa chceme podeliť o marketingové stratégie advokátskej kancelárie na zlepšenie vašej finančnej výkonnosti.

Skôr ako začnete rozvíjať svoju právnickú prax, tu je niekoľko trendov pre rok 2023, ktoré by ste mali poznať.

Potrebujete marketingovú stratégiu právnickej firmy

Podľa Advokátskej komory 2021 čím menšia je veľkosť vašej advokátskej kancelárie, tým menšia je pravdepodobnosť, že bude mať strategický marketingový prístup.

Z firiem s viac ako 100 právnikmi 84 % uviedlo, že majú marketingový rozpočet. Toto číslo však klesá na 55 % v prípade právnických firiem s 10 – 49 advokátmi a ďalej klesá na 35 % v prípade firiem s 2 – 9 právnikmi.

Niet divu, že respondenti vyššie uvedeného prieskumu neboli príliš presvedčení o marketingovom úsilí svojej právnickej firmy. Pre svoju marketingovú efektivitu uviedli dôveryhodnosť 3 (na stupnici od 1 do 5).

Ak chcete zlepšiť svoje propagačné úsilie – a v konečnom dôsledku aj váš konečný výsledok – potrebujete marketingovú stratégiu právnickej firmy a interných marketingových pracovníkov. Začína to prideľovaním marketingového rozpočtu. Môže to byť až 15 % vášho ročného príjmu v závislosti od existujúcej reputácie vašej právnickej firmy.

Keď pridelíte rozpočet a povoláte niekoho na zodpovednosť za váš marketing, je čas navrhnúť marketingovú stratégiu. Môže zahŕňať:

  • podrobné pochopenie vašej cieľovej skupiny a jej nákupnej cesty,
  • vaše marketingové ciele,
  • marketingové kanály, na ktoré sa zameriate,
  • jedinečné predajné miesta vašich služieb,
  • ako budete oceňovať služby, ktoré poskytujete svojim právnym klientom,
  • a základné hodnoty, ktoré definujú značku vašej právnickej firmy.
  • Zákaznícky prieskum a analýza konkurencie vám môžu pomôcť nájsť vyššie uvedené komponenty. Môžete dokonca vykonať SWOT analýzu (svojich silných a slabých stránok, príležitostí a hrozieb) pre vašu firmu. Tu je príklad firmy v prvom roku svojej činnosti:

Zdokumentujte marketingový plán advokátskej kancelárie

Ďalej musíte navrhnúť plán s taktikou, ktorú budete vykonávať na dosiahnutie svojich legálnych marketingových cieľov. To tiež zdokumentuje osoby zodpovedné za kanály, ktoré integrujete do svojho marketingu, marketingový rozpočet, ktorý im poskytujete, ako budete sledovať vplyv vašich kampaní a ďalšie potrebné informácie.

Vytvorte responzívnu webovú stránku právnickej firmy

Základom celého marketingového úsilia vašej advokátskej kancelárie je vaša webová stránka. Predstavuje značku vašej právnickej firmy a pravdepodobne bude prvým miestom, kde sa vaši potenciálni klienti budú najskôr pozerať, keď budú zvažovať, či vás zamestnajú – aj keď sa dozvedia o vašej právnickej praxi offline.

V správe právnických firiem 2021, na ktorú sme sa už odvolávali, sa skutočne zistilo, že 94 % respondentov prieskumu teraz tvrdí, že má webovú stránku. Iba 69 % z nich však s istotou tvrdí, že je vhodný pre mobilné zariadenia.

Ako dôveryhodná agentúra zaoberajúca sa tvorbou webových stránok právnických firiem s množstvom webových stránok právnických firiem v našom portfóliu sme zistili, že právni klienti majú radi interaktívne a responzívne stránky. Potrebujete vizuály a videá, aby ste zaujali svojich návštevníkov. Klienti očakávajú aj možnosti platby na diaľku a videokonferencie.

Samozrejme, váš dizajn by sa mal spoliehať na starostlivo vybrané farby, ktoré budú vyjadrovať hodnoty vašej značky. Okrem toho, vzhľadom na aktualizáciu skúseností so stránkami od spoločnosti Google, je dnes ešte väčší dôraz na rýchlosť stránky a celkovú používateľskú skúsenosť meranú vašimi Core Web Vitals.

Napríklad jednému z našich klientov naše snahy o prepracovanie SEO webových stránok pomohli zvýšiť celkové hodnotenie vyhľadávania.

Ak si chcete vytvoriť svoj web vlastnými rukami, WordPress, Joomla sú skvelé systémy na správu obsahu (CMS) s mnohými prémiovými témami zameranými na konverziu, ktoré môžu reprezentovať vašu právnickú firmu. Nájdete tu aj množstvo hotových riešení (doplnky WordPress a Joomla), ktoré zaistia hviezdne SEO údržbu vášho webu.

Spustite optimalizáciu pre vyhľadávače pre vašu advokátsku kanceláriu

Advokátska kancelária SEO je pravdepodobne najefektívnejším kanálom pre vašu právnickú kanceláriu na získanie nových klientov. Vieme to, pretože máme výsledky a ponúkame špecializované služby SEO pre špecializovanú právnickú firmu pre mnohé oblasti právnej praxe, vrátane špecialistu na SEO so zameraním na rozvodového právnika pre SEO, právnika na ochranu osobných údajov pre SEO.

Podľa výskumnej štúdie 500 webových stránok založených na polohe prináša organické vyhľadávanie 69 % digitálnej návštevnosti.

SEO má tri kľúčové zložky. Obsah, odkazy a technické SEO. Pri práci s našimi klientmi rozdeľujeme naše zdroje (na základe rozpočtu klienta).

Musíte vykonať audit SEO pomocou nástroja ako Ahrefs (nástroj SEO) a potom vytvoriť vlastnú stratégiu prideľovania zdrojov na základe aktuálnych požiadaviek vašej webovej stránky.

Dovoľte nám podeliť sa o niekoľko príkladov.

Jeden klient k nám prišiel s viacerými webmi a konkurenčnými stránkami, ktoré bojujú o rovnaké kľúčové slovo. Vyčistili sme teda ich webovú stránku, vytvorili novú, prepísali časť ich obsahu a vytvorili odkazy.

Nástroje správcu webu Ahrefs ponúkajú bezplatný nástroj na audit stránok, ktorý môže pomôcť pri diagnostike zjavných problémov s vašou stránkou:

3 kroky k SEO pre právnickú firmu (začať od nuly...)

Ste samostatným právnikom a plánujete sa venovať SEO na úplne novej, technicky robustnej webovej stránke? Potom zamerajte svoje úsilie na oblasti právnej praxe, ktoré už tvoria značnú časť vašich príjmov.

Tu sú tri kroky na to isté:

Krok 1: Nájdite kľúčové slovo peniaze pre oblasť výkonu primárneho práva a pridajte k nemu údaje o miestnych kľúčových slovách. Mohlo by to byť vo formáte: „[vaša oblasť primárneho práva] + [miesto podnikania].“ Napríklad „rozvodový právnik v Bratislave“.

Krok 2: Vytvorte na svojej webovej lokalite stránku zacielenú na toto kľúčové slovo. Na vytváranie optimalizovaného obsahu môžete použiť editor obsahu.

Keď zapojíte svoje hlavné kľúčové slovo, nástroj vráti návrhy fráz, ktoré sa majú použiť, a tém, ktoré potrebujete pri písaní pokryť. Na základe toho, ako ich používate vo svojom obsahu, získate celkové skóre obsahu. Zamerajte sa na to, aby ste to vzali aspoň v zelenej zóne.

Krok 3: Pozrite sa na celkovú konkurenciu na stránkach s výsledkami vyhľadávacích nástrojov (SERP) pre toto kľúčové slovo a naplánujte kampaň na vytváranie odkazov tak, aby zodpovedala autorite vašich konkurentov. Pre náš príklad kľúčového slova nám Ahrefs hovorí, že na to, aby sme sa dostali do top 10, budeme potrebovať odkazy z 3 webových stránok:

Analýza SERP však bude musieť byť podrobnejšia. Hodnotenie domény (DR) – miera celkovej autority webových stránok podľa Ahrefs – webových stránok hodnotených na prvej stránke nie je menšie ako 17:

Takže budete mať problémy s hodnotením tohto kľúčového slova bez toho, aby ste si vytvorili hodnotenie domény – čo si vyžaduje vytváranie odkazov.

Keď začnete budovať autoritu (podľa nástrojov SEO, ako je Ahrefs) a umiestnite sa na prvej stránke pre svoju primárnu oblasť praxe, je to signál, že vyhľadávače začali dôverovať vašej stránke. Odtiaľ môžete zacieliť na nové kľúčové slová a pokračovať v budovaní odkazov.

Investujte do lokálneho SEO

Existujú dva hlavné fakty, ktoré môžete vlastniť ako miestna firma v SERP. Lokálny balík a lokalizované organické výsledky.

Najprv si povedzme o ovládnutí máp. Aj keď sme sa podrobne zaoberali miestnym SEO pre právnikov, dovoľte nám zopakovať tri kľúčové miestne faktory hodnotenia podľa Google.

Nemôžete kontrolovať vzdialenosť vášho potenciálneho zákazníka, ktorý od vás hľadá vaše služby. Optimalizácia vášho firemného profilu Google (GBP) (skôr nazývaného Moja firma na Googli alebo Moja firma na Googli) a získavanie recenzií vám však môžu pomôcť s ďalšími dvoma faktormi.

U našich klientov sme zistili, že tieto aspekty zlepšili ich SEO v službe Moja firma na Googli.

Starostlivo vybrané primárne a sekundárne kategórie podnikania vo svojom zázname,

používanie relevantných kľúčových slov v názve v službe Moja firma na Googli,

Kompletné obchodné informácie.

Prečítajte si podrobné pokyny spoločnosti Google pre firmy a uistite sa, že ich dodržiavate.

Musíte tiež vytvoriť citácie s konzistentným NAP + W (meno, adresa, telefónne číslo a webová stránka) na celom webe z miestnych adresárov, sociálnych profilov a podobne.

Takže najprv musíte vyčistiť všetky nesprávne, neúplné a duplicitné citácie. Zapojenie vašich údajov do nástroja Moz Local Listing vám môže pomôcť nájsť.

Vráti celkové skóre a ukáže vám, čo chýba v miestnych zoznamoch v rôznych adresároch. Napríklad v adresári obchodnej komory je uvedené, že právnická firma, ktorú som zadal vyššie, má nekonzistentnú adresu (zvýraznenú červenou farbou).

Môžete tiež použiť web na nájdenie ďalších potenciálnych citačných príležitostí pre vašu firmu.

Okrem toho, získanie pozitívnejších recenzií pre váš záznam je rozhodujúce pre vaše hodnotenie, čo je ekvivalent ústnych odporúčaní a je to výkonný marketingový nástroj.

Ponúkanie stimulov na skreslenie recenzií vo váš prospech je v rozpore s pokynmi spoločnosti Google . Môžete však jednoducho poskytnúť hviezdne služby, aby ste získali viac spokojných klientov. Potom ich povzbuďte, aby sa s vami podelili o svoje skúsenosti z práce.

Potom prídu vaše miestne organické hodnotenia. Na získanie popredných miest tu sú najdôležitejšie faktory podľa prieskumu medzi miestnymi odborníkmi na SEO.

Zamerajme sa na dva hlavné z nich, ktoré máte pod kontrolou. Na stránku a odkazy. Už sme o nich hovorili, ale povedzme si konkrétne o vytváraní stránok s optimalizovanou polohou, pretože sú dôležité pre vaše miestne SEO.

Samozrejme, potrebujete vyhradenú stránku pre miesto a oblasť praxe, ktorú vaša firma poskytuje. Mala by to však byť vaša domovská stránka alebo samostatná stránka na vašom webe?

No záleží na vašej konkurencii.

Pre jedného z našich klientov, sme znovu optimalizovali ich domovskú stránku pre frázu „osobný právnik Bratislava“ a urobili sme nejaké interné prepojenie.

Odtiaľ by ste mali zvážiť vytvorenie centra obsahu pre všetky oblasti právnej praxe, v ktorých ponúkate služby pre svoju hlavnú obchodnú lokalitu.

Ak rozširujete viac umiestnení, mali by ste sa venovať SEO na viacerých miestach. To si môže vyžadovať reštrukturalizáciu vašej webovej stránky a vytvorenie centier obsahu pre každé miesto vo všetkých oblastiach praxe, ktorým chcete slúžiť.

Pre jedného z našich klientov advokátskej kancelárie, sme zmenili ich domovskú stránku z optimalizovanej pre ich domácu lokalitu na zahrnutie plánu pre viacero miest. Minulý rok sme vytvorili 7 stránok vysokokvalitného obsahu SEO – s počtom 86 710 slov – na týchto miestach:

Ale hej, keď vytvárate takéto stránky, ako hovoríme, „vždy buďte interne prepojení“. Vyhľadávače tak rozumejú architektúre vašej webovej stránky a jej obsahu. Potom sa stanete aktuálnou autoritou na danú tému.

Hierarchiu obsahu a interné prepojenie môžete vytvoriť z hornej navigácie vašej webovej lokality:

Spustite (multimediálne) marketingové aktivity obsahu

Právnické firmy – a mnohí obchodníci – majú tendenciu prirovnávať SEO k marketingu obsahu. Akýkoľvek obsah, ktorý uverejníte na webe, však môže ovplyvniť potenciálneho klienta.

Myslite teda na multimediálny obsah v rôznych formátoch vrátane podcastov, videí, grafiky a e-mailov. A udržiavať konzistentnú produkčnú kadenciu – aj keď ide o jeden obsahový kus za týždeň. Takto si vytvoríte dôveryhodnosť a dôveru svojho publika.

Začnime však od začiatku.

Máte štandardnú príručku štýlu pre písanie obsahu pre vašu advokátsku kanceláriu?

Ďalej musíte identifikovať ideálne formáty, v ktorých vaše publikum rád konzumuje obsah. Jedným z najbežnejších spôsobov, ako väčšina právnikov začína s marketingom obsahu, je blogovanie.

Podľa správy z roku 2021 ho používa 37 % opýtaných účastníkov. Zistilo sa tiež, že dva hlavné dôvody legálneho blogovania sú:

pre rozvoj klientov na 88 %,

alebo preto, že právnikov baví písanie a oslovovanie (59 %).

O čom blogujete?

Pokúste sa odpovedať na naliehavé otázky vašich ideálnych klientov skôr, ako sa s vami poradia. Ešte lepšie je, ak na základe takto identifikovaných predmetov nájdete relevantné kľúčové slovo na zacielenie. Napríklad jeden z našich klientov, uviedol „záložné právo“ v príspevku:

Môžete tiež pokryť všeobecné trendy vo vašom špecializovanom odvetví, ktoré môžu ovplyvniť vašich klientov. Celkovo sme zistili, že blogové príspevky sú efektívne pri hodnotení stránok našich klientov.

Keď budete mať úložisko obsahu, môžete zmeniť účel existujúceho obsahu v malých infografikách, e-knihách, knihách alebo ich dokonca premeniť na automatickú e-mailovú odpoveď.

Napríklad 72 % právnických firiem uviedlo, že v roku 2021 použili upozornenia klientov na predaj svojich právnických služieb. Ak sa teda na svojom blogu venujete trendom, môžete ich premeniť na takéto upozornenia.

Ak uprednostňujete hovorenie pred písaním, vyskúšajte audio a video formáty. Podcasty a videá sú relatívne málo využívané a sú osobným komunikačným médiom, ktoré môže prehĺbiť váš vzťah s vašimi klientmi.

Napríklad, obhajca trestných činov, prevádzkuje podcast o zločine. Jeho kriminálny kanál na YouTube dosiahol viac ako 2000 odberateľov:

Takýto sociálny dôkaz na sociálnych médiách prostredníctvom multimediálnych formátov môže vašej advokátskej kancelárii pomôcť získať viac klientov. Vaším cieľom by však malo byť:

  • Využite marketing sociálnych médií na vytváranie povedomia o značke
  • Podľa správy 86 % právnických firiem uviedlo, že sú prítomné na sociálnych médiách. LinkedIn a Twitter vedú v zozname platforiem:

Sme tu, aby sme vám povedali, že k sociálnym médiám by ste mali pristupovať ako ku kanálu na zvyšovanie povedomia o značke, kde sa s vami môže spojiť vaše cieľové publikum.

prečo?

Po prvé, organické príspevky na sociálnych médiách na väčšine platforiem sú málo. Takže v podstate vynakladáte úsilie na vybudovanie svojho publika na prenajatej pôde sociálnych platforiem, nad ktorými máte malú kontrolu – pretože menia svoje algoritmy pomerne rýchlo.

Jediná možnosť, ktorú máte, je zaplatiť za oslovenie publika, ktoré ste si vybudovali. V prípade služieb priamej odozvy takého druhu, aké ponúkajú právnici, však reklama na sociálnych sieťach nemusí viesť ku klientom priamo.

Ako často napríklad vidíte reklamu inštalatéra na Facebooku a rezervujete si schôdzku? To isté platí pre advokátske kancelárie.

Môžete teda zvážiť opätovné zacielenie návštevníkov vašich webových stránok prostredníctvom reklám na sociálnych sieťach. Alebo ich môžete pozvať, aby sa pripojili k vášmu newsletteru (alebo to možno nazvať VIP zoznam) – ak máte zavedený e-mailový marketingový program.

V konečnom dôsledku neočakávajte priamu návratnosť investícií od marketingového úsilia sociálnych médií. Môže vám však pomôcť vybudovať si hlbší vzťah s vaším publikom – najmä ak sa venujete video marketingu.

Získajte okamžitú trakciu pomocou reklám Google

Platba za kliknutie je pomerne málo využívaná taktika digitálneho marketingu zo strany právnických firiem. Dôvodom je, že najmä na konkurenčných trhoch právnikov, ako je ujma na zdraví, môže cena za kliknutie (CZK) za zobrazovanie reklám Google dosiahnuť neuveriteľných nákladov.

Ak však prevádzkujete PPC reklamy so slušným rozpočtom na reklamu (najlepšie určeným odborníkmi na PPC pre právnickú firmu ), môžete získať potenciálnych zákazníkov prostredníctvom svojej webovej stránky – oveľa rýchlejšie ako SEO.

Napríklad pre jedného z našich klientov PPC advokátskej kancelárie sme za prvé dva týždne získali iba 5 zobrazení a 1 kliknutie. V priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov sa však ich náskok zväčšil. Ich PPC kampaň mala 150 zobrazení, 13 kliknutí a 8 konverzií.

Ak chcete zvýšiť efektivitu svojej kampane, potrebujete:

Frázy, na ktoré môžete zacieliť (identifikované pomocou prieskumu kľúčových slov), ktoré majú kúpny zámer, ale majú relatívne nízku konkurenciu.

Dynamické znenie reklamy prispôsobené pre každého hľadajúceho (aby zostalo relevantné pre vašich potenciálnych zákazníkov).

Vlastné vstupné stránky, ktoré presvedčivo komunikujú vašu hodnotovú ponuku.

Keď začnete získavať zobrazenia a kliknutia na svoje reklamy, sledujte kvalitu každého potenciálneho zákazníka. Poskytujeme našim klientom stĺpec „Poznámky“, ktorý poskytuje spätnú väzbu o každom prichádzajúcom potenciálnom zákazníkovi. Niečo podobné môžete urobiť aj pre svoje kampane.

4 rýchle marketingové taktiky právnikov na katapultovanie vašej generácie potenciálnych zákazníkov v roku 2023

Chcete mať vo svojom predajnom lieviku viac potenciálnych klientov, ktorí sa stanú vašimi zákazníkmi s vysokou hodnotou? Potom tu je šesť rýchlych tipov na generovanie potenciálnych právnikov na rok 2023:

Integrujte offline marketingové kanály so svojím digitálnym marketingovým úsilím.

Účasť na stretnutiach obchodnej komory, sponzorovanie podujatí a darovanie na relevantné účely v miestnej komunite sú niektoré skvelé spôsoby, ako rozšíriť svoju sieť. Vzhľadom na to, že event marketing je najbežnejšou marketingovou taktikou právnickej firmy, v nejakej forme sa venujete offline marketingu.

Ako by ste však chceli zlepšiť efektivitu svojho digitálneho marketingového úsilia prostredníctvom takéhoto offline marketingového úsilia, ktoré aj tak vykonávate?

Napríklad jeden z našich klientov, dával dary, no okrem zmienky z nich nemal žiadny úžitok. Tu je jedna udalosť z roku 2019, ktorú uskutočnili v partnerstve, ale je to neprepojená zmienka:

V jednom z našich týždenných kontrolných hovorov nás upozornili na takéto marketingové úsilie. Vysvetľujeme, ako to viedlo k pomoci ich právnej firme v oblasti SEO:

„Diskutovali sme o dôležitosti miestnych spätných odkazov a zaviedli sme novú politiku, aby požiadali o spätný odkaz vždy, keď prispeli na miestnu udalosť alebo charitu. To viedlo k tomu, že sme boli schopní dosiahnuť lokálne prepojenia vo veľkom rozsahu.“

Ponúknite bezplatnú konzultáciu potenciálnym klientom

Najlepším spôsobom, ako presvedčiť potenciálnych klientov, aby si vás najali, je uľahčenie výberu. Ponuka bezplatnej konzultácie počas prijímania klientov znižuje riziko nákupu na nulu a zároveň dáva vašim potenciálnym zákazníkom možnosť ochutnať vaše profesionálne služby.

Posilnite web vašej advokátskej kancelárie vytvorením autorskej stránky

Ako malá právnická firma je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako vyniknúť v SERP, zameranie sa na zlepšenie vašej odbornosti, autoritatívnosti a dôveryhodnosti. Prvýkrát to vyšlo najavo, keď sa o tom Google zmienil v pokynoch Google pre hodnotenie kvality vyhľadávania.

Pre právnické firmy je to mimoriadne dôležité, pretože spoločnosť Google môže túto tému zastrešiť.

„Niektoré typy stránok alebo tém môžu potenciálne ovplyvniť budúce šťastie, zdravie, finančnú stabilitu alebo bezpečnosť človeka. Takéto stránky nazývame stránky „Vaše peniaze alebo váš život“.

Teraz existujú rôzne spôsoby, ako zlepšiť svoj web.