Google Partner

Online marketing

Marketing pre reštaurácie a kaviarne

Marketing pre reštaurácie a kaviarne

Marketing pre reštaurácie - 21 trendov a nápadov na rok 2024

Marketingové techniky reštaurácií, ktoré vám pomôžu rásť v roku 2024

21 marketingových nápadov, tipov a trendov reštaurácií v roku 2024

Marketing v reštaurácii je konkurencieschopný a vyžaduje si pohľad jedného zákazníka na údaje o hosťoch, automatizáciu marketingu a využitie vlastných kanálov a kanálov tretích strán na rast vašej značky.


Ako sa reštauračné technológie vyvíjajú a preferencie spotrebiteľov sa menia, úspešné marketingové stratégie je potrebné testovať a upravovať.

Zatiaľ čo stále osvedčené tradičné marketingové stratégie zostávajú v platnosti, marketingové stratégie reštaurácií sa neustále vyvíjajú. Tento vývoj vyzýva marketérov, aby prišli s novými kampaňami založenými na údajoch, ktoré oslovujú hostí.

Medzi moderné marketingové techniky reštaurácií patria kanály, ako je WiFi pre hostí , online objednávanie, webové stránky s recenziami, Moja firma na Googli, e-mail, SMS a mobilné aplikácie.

S rastúcimi nákladmi na predávaný tovar, rastúcimi mzdovými nákladmi a stláčaním marží je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým prilákať nových hostí a udržať si súčasných hostí.

Je nevyhnutné naučiť sa, ako využiť kanály tretích strán a vlastné kanály na agregáciu údajov o hosťoch do vašej vlastnej platformy zákazníckych údajov prvej strany a kanálov automatizácie marketingu, aby ste znížili náklady a zvýšili výnosy.

Nižšie nájdete 21 inteligentných spôsobov marketingu vašej reštaurácie v roku 2023 a neskôr.

Keď sa rozvetvujete do rôznych marketingových kanálov, je dôležité zachovať jednotný hlas a osobnosť značky.

Podobne sa snažte, aby bol váš vzhľad a dojem čo najkonzistentnejší, vrátane obrázkov vo všetkých kanáloch.

1. Investujte do CDP

Platforma údajov o zákazníkoch reštaurácií ( CDP) je nástroj, ktorý umožňuje prevádzkovateľom reštaurácií jednoducho automatizovať a agregovať zhromažďovanie údajov o hosťoch a ich správaní z viacerých zdrojov do centralizovanej databázy.

Umožňuje prevádzkovateľom reštaurácií a obchodníkom objavovať, vizualizovať a segmentovať informácie o hosťoch pre efektívnejší marketing.

Reštaurácia CDP preberá údaje z viacerých zdrojov a technológií, ako je WiFi pre hostí, webové stránky, sociálne médiá, POS systémy, stránky s recenziami, rezervačné systémy a online objednávkové platformy.

Reštauračné CDP poskytujú reštaurátorom úplný 360-stupňový pohľad na správanie ich hostí, objednávky, kontaktné informácie, geografické polohy a demografické údaje vo všetkých vašich kanáloch a na vašich fyzických miestach.

Toto je tiež známe ako pohľad jedného zákazníka (SCV). CDP Vám poskytne SCV, aby ste mohli robiť inteligentnejšie marketingové a prevádzkové rozhodnutia založené na údajoch.

Všetky zhromaždené údaje sa stanú vašimi vlastnými údajmi prvej strany. Po odstránení zacielenia založeného na súboroch cookie je mať vlastné údaje prvej strany jediným spôsobom, ako využiť remarketing pre svojich hostí a vytvárať podobné kampane na platformách ako Google a Facebook Ads.

Používanie vlastnených kanálov, ako sú e-maily, SMS alebo upozornenia push na zapojenie hostí, vám umožní zvýšiť frekvenciu hostí, prispôsobiť prostredie hosťom, získať späť stratených hostí, nájsť nových zákazníkov a zlepšiť svoje online hodnotenia za zlomok nákladov na to, čo by stálo vašu reštauráciu zaplatenie za reklamu alebo prístup k iným platformám.

Pomocou CDP môžete svojich hostí zoskupiť do rôznych segmentov na základe ich správania a demografických údajov. Reštauráciám to umožňuje automatizovať personalizované marketingové správy, ktoré hovoria individuálne ku každému samostatnému segmentu. Zvyšuje zapojenie a môže výrazne zlepšiť návratnosť investícií do marketingu v porovnaní s odoslaním jedinej správy do celej vašej databázy.

To všetko spolu vám umožní zvýšiť počet opakovaných obchodov, prispôsobiť skúsenosti hostí, automatizovať marketing, zlepšiť online hodnotenia a oveľa viac.

Poskytuje nielen spôsob, ako pochopiť vašu celkovú (a individuálnu) skúsenosť hostí, ale poskytuje aj výhody pre vaše marketingové a prevádzkové rozhodnutia a postupy.

Vďaka marketingovej platforme pre reštaurácie a zákazníckych dátových platformách môžete zhromažďovať údaje z mnohých rôznych zdrojov, spúšťať automatizované marketingové kampane, zlepšovať svoje hodnotenia a recenzie, zvyšovať celoživotné hodnoty hostí a šetriť čas, a to všetko na jednej platforme.

Budete mať skutočný pohľad na jedného zákazníka. Môžete vytvoriť správy, ktoré budú rezonovať s vašimi hosťami a budú sa vracať.

2. Používajte WiFi Marketing a Analytics

Jednou z najrýchlejšie rastúcich marketingových stratégií v reštauračnom priemysle je WiFi marketing a analytika. WiFi marketing sme už v tejto príručke spomenuli niekoľkokrát.

Marketingová a analytická platforma WiFi, ako je platforma Intelligence, môže doslova poháňať každú stratégiu na tomto zozname.

Pri rozhodovaní o ponúkaní jedál a nápojov reštaurácie by mal byť WiFi marketing na prvom mieste.

S využitím vašich existujúcich prístupových bodov WiFi bude platforma schopná vycítiť každého návštevníka, ktorý vstúpi do vášho podniku s inteligentným zariadením. Toto bude veľmi veľké percento vašich hostí.

Budete mať v reálnom čase (a budete vytvárať historické) metriky krokov, ako sú doby zotrvania a opakované návštevy. A to aj v prípade, že sa neprihlásia do vašej siete WiFi.

Ak sa prihlásia do vašej siete WiFi, vytvorí sa podrobný zákaznícky profil obsahujúci údaje a správanie hosťa.

Tieto údaje zahŕňajú kontaktné informácie, demografické údaje a všetky údaje o ich minulom správaní.

Postupom času si vytvoríte zoznam zákazníkov s tisíckami alebo dokonca miliónmi vašich skutočných hostí. Zoznam je možné triediť, filtrovať a analyzovať, aby ste zistili, kto je váš ideálny zákazník, a rozpoznali vašich najlepších hostí.

Na tieto segmentované zoznamy potom môžete posielať cielené, automatizované marketingové správy, čím zvýšite návratnosť investícií a zároveň znížite náklady.

3. Online objednávkový marketing

Online objednávanie reštaurácií sa za posledných niekoľko rokov stalo veľmi populárnym a nevykazuje žiadne známky spomalenia. Pandémia len podporila tento obrovský rast.

Integráciou vášho online objednávkového systému s databázovou platformou CRM, ako je Intelligence, môžete zhromažďovať a ukladať údaje, ktoré zbierate v individuálnych profiloch hostí.

Potom môžete svoje profily rozdeliť na podobné osoby a každej skupine posielať marketingové správy zacielať, ktoré ich zapoja oveľa efektívnejšie.

Tieto správy môžete tiež automatizovať na základe „spúšťačov“. Patria sem prípady, keď zadajú online objednávku, opustia vašu polohu alebo urobia recenziu.

Od roku 2014 sa online objednávanie jedla rozrástlo o 300 % rýchlejšie. Ak svojim hosťom neponúkate online objednávanie, teraz je čas generovať dodatočné príjmy a zachytávať a zhromažďovať údaje o hosťoch, aby ste podporili marketing vašej reštaurácie.

4. E-mailový marketing reštaurácie

Príklad marketingového bulletinu reštaurácie ak nevytvárate zoznam zákazníkov s kontaktnými informáciami, jednoducho nechávate peniaze na stole.

Umiestnite na svoju webovú stránku formulár, ktorý umožní hosťom a potenciálnym hosťom prihlásiť sa na odber noviniek a špeciálnych ponúk. To v kombinácii so zhromažďovaním e-mailov z vašich online objednávok, WiFi registrácií a rezervácií vám umožňuje rýchlo vybudovať veľkú databázu zákazníkov.

Potom odošlite e-mailový bulletin, správy alebo ponuky konzistentne s relevantným a pútavým obsahom.

Niektoré reštaurácie zahrnú do bulletinu kupóny alebo špeciálne ponuky, aby prilákali čitateľov k návšteve.

Newslettery sú veľmi efektívnou formou  e-mailového marketingu reštaurácie .

Je dôležité zostať konzistentný. Ak sa rozhodnete posielať e-maily mesačne, uistite sa, že sa odosielajú každý mesiac v rovnaký deň.

Pokúste sa získať čo najviac odberateľov e-mailového marketingu.

Zvážte preto pridanie stimulu, napríklad bezplatného dezertu, všetkým novým predplatiteľom.

Tiež sa uistite, že sa registračný formulár zobrazuje čo najvýraznejšie na každej webovej stránke alebo v bode interakcie s hosťom.

5. Využívajte sociálne médiá na marketing reštaurácie

Sociálne siete sú dnes nevyhnutnou súčasťou každého podnikania.

Aj keď nemáte stránky na žiadnom z populárnych kanálov sociálnych médií, ako sú Facebook a Instagram, môžete sa staviť, že vaši hostia zverejňujú, tweetujú a instagramujú veci o vašej reštaurácii.

Môžete sa tiež staviť, že to čítajú potenciálni hostia.

Čím viac ste so svojou klientelou zaangažovaní, tým sa stanú lojálnejšími a tým viac budú šíriť informácie.

Dobre vyvinutý marketingový plán sociálnych médií môže priniesť veľké percento podnikania cez vaše dvere.

6. Facebook

Pri uvádzaní reštaurácie na trh je zapojenie zákazníkov nevyhnutné, od zlepšovania až po zvyšovanie predaja.

Ale čo ak nemáte publikum na sociálnych sieťach? Existuje mnoho spôsobov, ako zaujať fanúšikov prostredníctvom sociálnych médií. Tu je niekoľko tipov na zvýšenie počtu sledovateľov na Facebooku:

Ak nemáte skupinu na Facebooku, zvážte jej vytvorenie. Ak máte skupinu na Facebooku, ale nezúčastňujete sa, začnite. Táto interakcia vám dáva vstavané publikum, ktoré môže reagovať na obsah, ktorý zdieľate.

Keď potrebujete, aby sa ľuďom páčila vaša stránka alebo sa pridali k vašej skupine, môžete usporiadať súťaž. Aby ste získali 1000 lajkov na svojej stránke na Facebooku, je možnosť rozdať na týždeň 1 000 tričiek zadarmo. Tento prístup funguje, keď máte viacero platforiem na rozšírenie obsahu. Vytvárajte grafiku, videá, blogové príspevky a ďalšie položky, ktoré môžu ľudia zdieľať a šíriť informácie. 35 % fanúšikov na Facebooku lajkne stránku, aby sa mohli zapojiť do súťaží.

Videá, ktoré sú kratšie ako minúta, môžu mať významné výsledky. Najlepšia dĺžka pre zapojenie Facebooku je okolo 1 minúty a 30 sekúnd. Používatelia Facebooku si každý deň pozrú 100 miliónov hodín videa. Vaše videá môžu byť o čomkoľvek, od propagačného obsahu cez jedlá a nápoje až po pohľad do zákulisia vašej reštaurácie.

Ľudia radi zdieľajú svoj názor, najmä ak je zdieľanie jednoduché a zábavné. Skôr ako začnete s inováciami, môžete sa pobaviť v anketách. Môžete požiadať ľudí, aby sa rozhodli medzi vašimi dvoma najobľúbenejšími dezertmi. Jednou z možností je, že by sa ľuďom príspevok mohol páčiť. Pre toho druhého by sa o to mohli podeliť.

7. Instagram

Fotografie a videá sú výhrou pre sociálne médiá, najmä Instagram.

Je zrejmé, že by ste ich mali používať vo svojich sieťach, ale ako bonus vyskúšajte tieto triky:

  1. Prilákajte hostí zdieľaním fotografií a videí na vašej vstupnej stránke WiFi. Je to prvá vec, ktorú uvidia, takže nech stojí za to sa prihlásiť.
  2. Urobte svoju úvodnú stránku spoločensky priateľskou pomocou tlačidiel páči sa mi, zdieľania, pripínania a tweetovania.
  3. Oznámte to tým, že požiadate hostí, aby sa prihlásili na sociálne stránky, keď sa prihlásia do vašej siete Wi-Fi.
  4. Zapojte hostí do ponúk na zdieľanie, prispôsobených pre každú stránku sociálnych médií, aby ich mohli zdieľať aj ich priatelia.
  5. Udržte si hostí a získajte nových požiadaním o recenzie.

Všetky tieto funkcie sú natívne funkcie platformy a pomáhajú budovať pozitívne spojenia medzi vašimi hosťami a členmi  ich  sociálnych sietí.

8. Twitter

Twitter je ďalšou skvelou platformou pre marketing reštaurácií. Umožňuje vám uverejňovať obrázky a text, takže môžete zdieľať rýchlu správu s akýmkoľvek obrázkom, ktorý chcete zdieľať.

Twitter vám dáva možnosť komunikovať s vašimi hosťami pomocou rýchlych a jednoduchých správ.

Ak máte málo času a chcete začať, Twitter je skvelá voľba.

9. Reštaurácia Platená reklama

Ide skôr o pokročilú stratégiu, ktorá si bude vyžadovať investíciu.

Platená reklama sa najčastejšie robí pomocou Google (Google Ads) a Facebooku (Facebook Ads).

Môžu byť dosť výkonné, pretože sa dajú nakonfigurovať s jedinečnými funkciami zacielenia, prispôsobenými reklamami a dôkladným informačným panelom na monitorovanie a analýzu výsledkov.

Môžete im dokonca povedať, aký typ osoby chcete, aby sa reklamy zobrazovali, na základe ich histórie prehliadania internetu alebo demografických informácií.

10. Google Ads

Google Ads je najpoužívanejšia a najobľúbenejšia online platená reklamná platforma na predaj reštaurácie.

Keď vyhľadávate v službe Google, mnohokrát sa vám reklamy zobrazia úplne hore a/alebo úplne dole na stránke s výsledkami. Toto sú reklamy Google a v tomto priestore môžete inzerovať svoju reštauráciu.

Google vám umožňuje nakonfigurovať, kde chcete, aby sa vaše reklamy zobrazovali, čo znamená, že svoje reklamy môžete zobrazovať iba tým, ktorí hľadajú, ktorí sa nachádzajú v určitej vzdialenosti od vašej reštaurácie (reštaurácií).

Po vytvorení reklám môžete systému povedať, pri ktorých vyhľadávaniach chcete, aby sa vaše reklamy zobrazovali.

Počet vyhľadávacích fráz, ktoré môžete zadať, nie je obmedzený. Keď niekto vyhľadá ktorúkoľvek z fráz, zobrazí sa mu vaša reklama.

Potom nastavíte limit rozpočtu. Nikdy nezaplatíte viac, ako je vami nastavený mesačný limit, a môžete kedykoľvek upraviť alebo pozastaviť kampaň.

Reklamy sa zobrazujú v poradí pomocou algoritmu Google, ktorý zohľadňuje relevantnosť k hľadanému výrazu a maximálnu cenu za kliknutie, ktorú ste nastavili v systéme.

Ako už bolo spomenuté vyššie, ide o pokročilú stratégiu pre väčšinu reštaurátorov.

Je potrebné neustále sledovať výkonnosť svojho účtu. Budete chcieť prispôsobiť svoje nastavenia tak, aby boli na stránke vyhľadávania čo najvyššie bez toho, aby ste museli míňať príliš veľa za kliknutie.

Výsledky môžu byť pomocou služby Google Ads výkonné, no ak sa účtu nevenuje pozornosť, limit mesačného rozpočtu môžete minúť s veľmi minimálnou návratnosťou investícií

11. Reklamy na Facebooku

Facebook Ads je veľmi podobný Google Ads. Konfigurácia môže byť taká jednoduchá alebo zložitá, ako by ste chceli.

S viac ako  2 miliardami ľudí , ktorí  používajú Facebook každý mesiac, je úplne možné zúžiť požadované publikum na konkrétny typ hostí, ktorým sa majú reklamy zobrazovať.

Reklamy na Facebooku sú vo všeobecnosti lacnejšie ako reklamy Google. Google Ads však dokáže osloviť oveľa väčšie publikum.

Musíte poznať svoje publikum

Pri akomkoľvek type marketingovej kampane je dôležité poznať svoje publikum. Najlepšie kampane začínajú a končia s ohľadom na publikum.

Keďže platená reklama uberá z vášho marketingového rozpočtu, očividne sa chcete uistiť, že získate najvyššiu možnú návratnosť investícií.

Na to potrebujete presné, spoľahlivé a komplexné údaje o vašom ideálnom zákazníckom profile.

Keďže reštaurácia CDP vám umožňuje získať jediný pohľad na vašich hostí na všetkých platformách, s ktorými komunikujú, máte možnosť použiť rozšírenú segmentáciu na vytvorenie zoznamov hostí, ktorí spĺňajú váš ideálny zákaznícky profil.

Potom vezmite tieto zoznamy, exportujte ich a potom ich importujte do Google alebo Facebooku, aby ste buď znova zacielili na existujúcich zákazníkov, alebo vytvorili podobné kampane na nájdenie nových hostí.

12. Riadenie povesti reštaurácie

Je priamo integrovaná so službami Google a Facebook. Kedykoľvek hosť urobí recenziu na týchto platformách alebo prostredníctvom žiadosti o recenziu, všetky tieto recenzie sa stiahnu na jednu platformu pre jednoduchú správu recenzií spolu s podrobnými správami.

Schopnosť reagovať na recenzie, generovať automatizované správy a sledovať trendy sentimentu hostí pomocou umelej inteligencie vám ušetrí hodiny práce na mieste za mesiac.

Môžete tiež vygenerovať malý útržok kódu, ktorý môžete umiestniť na svoj web, ktorý zobrazí nenápadné vyskakovacie okno, ktoré návštevníkom vášho webu ukáže vaše súhrnné hodnotenie na stránkach Google, Facebook, alebo v akejkoľvek kombinácii týchto možností.

Je to skvelý spôsob, ako návštevníkom vašich webových stránok ukázať sociálny dôkaz, čím získate viac nových obchodov a pomôžete zlepšiť marketingové výsledky vašej reštaurácie.

13. Webové stránky s hodnoteniami a recenziami reštaurácií

V dnešnom digitálnom veku sú recenzie na stránkach ako Google a Facebook okamžite k dispozícii každému, kto má internetové pripojenie.

V skutočnosti pri vyhľadávaní reštaurácie alebo hotela online sú recenzie zákazníkov na týchto obľúbených stránkach medzi prvými, ktoré sa objavia vo výsledkoch vyhľadávania.

Z tohto dôvodu sa mnohí potenciálni hostia rozhodujú o kvalite podniku hneď, ako sa im na obrazovke zobrazí zvýraznené hodnotenie ešte predtým, než si prezreli akékoľvek marketingové materiály, navštívili webovú stránku lokality alebo dokonca navštívili samotné miesto.

Popularita týchto stránok jasne hovorí o ich dôležitosti, aby si vaša reštaurácia našla nových hostí.

Vzhľadom na tieto čísla je samozrejme dôležité, aby ste mali prehľad o svojich hodnoteniach a recenziách na týchto výkonných webových stránkach.

Takže vždy, keď uvidíte zlé hodnotenie alebo recenziu, odpovedzte vždy, keď uvidíte skvelé hodnotenie, odpovedzte tiež.

14. Žiadosti o preskúmanie reštaurácie

Nie je nič zlé na tom, ak požiadate spokojných hostí, aby zanechali hodnotenie a recenzie na ktorejkoľvek z obľúbených webových stránok. Štúdie v skutočnosti  ukázali že veľké percento hostí na požiadanie zanechá hodnotenie alebo recenziu.

Keď identifikujete hosťa alebo skupinu hostí, ktorí majú vo vašej reštaurácii skvelý zážitok, oslovte ich a požiadajte ich, aby vás ohodnotili online.

Niekedy je však príliš zaneprázdnený na to, aby sme to urobili efektívne. Vtedy môže automatizácia marketingu reštaurácie zjednodušiť celý proces a ušetriť vám čas.

Vďaka platforme na automatizáciu marketingu, môžete keď hostia opustia vašu reštauráciu alebo po vykonaní online objednávky, nechať systém počkať určitý čas a potom poslať hosťovi žiadosť o recenziu a požiadať ho, aby ohodnotil svoju skúsenosť.

Správa obsahuje odkazy priamo na vaše hodnotiace stránky v službách Google a Facebook.

Nechýba ani odkaz pre hosťa, aby nahlásil manažérom reštaurácie akúkoľvek negatívnu skúsenosť. Väčšina hostí chce byť len vypočutá. Poskytnutím cesty na správu priamo svojim manažérom znížite počet zlých recenzií a zvýšite spokojnosť hostí.

Postupom času môžete vidieť, že sa vaše online hodnotenia a recenzie začínajú zlepšovať, čo môže mať obrovský vplyv na vašu schopnosť prilákať nových hostí do vašich reštaurácií a udržať si súčasných hostí.

A sledovať a reagovať na všetky hodnotenia a recenzie zo všetkých týchto platforiem na jednom jednoduchom mieste.

15. Používajte svoju webovú stránku

Webová stránka vašej spoločnosti je digitálnym epicentrom vašej značky.

Keď uvažujete o vašej reštaurácii, väčšina hostí sa pozrie na vašu webovú stránku, aby si prezrela vaše menu, hľadala referencie (sociálne dôkazy) alebo získala pocit z celkového dojmu hostí ešte predtým, než uvažujú o návšteve vašej reštaurácie.

Spotrebitelia sú online, aby si prezreli vašu ponuku, objednali si jedlo so sebou, objavili nadchádzajúce špeciálne ponuky a udalosti a ďalšie.

Vaša webová stránka by mala byť tiež zdrojom identity vašej značky, pokiaľ ide o vzhľad, dojem a osobnosť. Táto značka by potom mala byť konzistentná vo všetkých online a offline kontaktných bodoch zákazníkov.

16. Implementujte správne SEO

Zameraním sa na hodnotenie webových stránok môžete maximalizovať návštevnosť webových stránok a získať nových hostí.

Proces zlepšovania hodnotenia webových stránok je známy ako optimalizácia pre vyhľadávače (SEO).

Poskytovanie originálneho, vzdelávacieho, zábavného a presvedčivého obsahu zameraného na hodnotu pre vašich hostí je kľúčové.

Nezabudnite zahrnúť kľúčové frázy, ktoré by vaši hostia hľadali, ako napríklad  Talianska reštaurácia v Bratislave alebo Trenčíne. Uistite sa, že kľúčová fráza plynie vo vete prirodzene a neznie vynútene.

Píšte prirodzene a malo by to byť v poriadku.

Je tiež dôležité, aby iné webové stránky odkazovali na tie vaše. Vyhľadajte miestne adresáre a ďalšie webové stránky, na ktoré môžete odkazovať.

Inteligentný spôsob, ako premýšľať o budovaní odkazov SEO je, že ak zverejníte zábavný, vzdelávací a pútavý obsah, ostatní naň prirodzene budú odkazovať.

17. Moja firma na Googli

Marketing reštaurácie s GMB

Moja firma na Googli je bezplatný a ľahko použiteľný  nástroj pre firmy  a organizácie na správu ich online prítomnosti v službách Google vrátane Vyhľadávania a Máp.

Umožňuje vám spravovať vaše informácie, ktoré sa zobrazia, keď niekto vyhľadá vašu značku alebo vašu polohu v Mapách Google.

Firmy, ktoré overujú svoje informácie v službe Moja firma na Googli, majú  navyše dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že ich spotrebitelia budú považovať za seriózne.

Všetko, čo musíte urobiť, je vytvoriť si bezplatný účet Google (ak ho ešte nemáte), prihlásiť sa a uplatniť si svoju firmu.

Okamžite budete môcť zadať všetky informácie o vašej spoločnosti. Môžete dokonca vytvárať udalosti a príspevky, ktoré sa zobrazia vo vašich výsledkoch vyhľadávania.

Môžete tiež uverejniť svoje menu, využiť bezplatnú online objednávku Google na vyzdvihnutie alebo doručenie alebo dokonca naplánovať rezervácie.

Ak sa chystáte predávať jedlá a nápoje v reštaurácii, je to neoddeliteľná súčasť vašej marketingovej stratégie. Táto stratégia je skvelá aj na prilákanie nových hostí.

18. Prieskumy reštaurácií a spätná väzba

Pomocou pokročilej automatizovanej marketingovej sady nástrojov je rýchle a jednoduché vytvoriť jednoduchý prieskum s automatickou spätnou väzbou.

Používatelia vytvoria úvodný prieskum, ktorý sa odošle ich hosťom. Táto správa im zvyčajne poďakuje za nedávnu návštevu a požiada ich, aby ohodnotili svoje skúsenosti – od pol hviezdičky po päť hviezdičiek s možnosťou zanechať komentár.

Správu je možné nakonfigurovať tak, aby sa odoslala po určitom počte návštev vašej reštaurácie alebo po online objednávke, aby nedostali správu po každej návšteve.

Potom sa nakonfiguruje prah hodnotenia, pre ktorý sa odošle následná správa.

Napríklad, ak je prah nastavený na 2 ½ hviezdičky, potom ak hosť udelí hodnotenie 2 ½ hviezdičky alebo menej, môže sa automaticky odoslať následná správa.

V tomto prípade by následná správa ponúkala ospravedlnenie za poskytnutie niečoho menej ako hviezdnej služby.

Cieľom je upútať pozornosť hosťa a ponúknuť mu nejaké riešenie jeho problému  predtým , ako  sa dostane na webovú stránku s online hodnotením.

Ak vedia, že ich problém sa rieši priateľským a pozitívnym spôsobom, s najväčšou pravdepodobnosťou sa zdržia online sťažností.

Postupom času to zmierni množstvo negatívnych recenzií, ktoré by v nadchádzajúcich rokoch sedeli online – poškodzovali vašu povesť.

Podobne, ak hosť v úvodnej správe udelí dobré hodnotenie, môžete pokračovať správou s poďakovaním hosťovi a požiadať o pozitívnu online recenziu alebo odporučiť priateľa.

Postupom času to výrazne zvýši počet pozitívnych hodnotení a recenzií, ktoré máte online. Výsledkom bude, že cez vaše dvere bude prichádzať viac nových hostí.

Obávate sa, že zvýšenie cien prinúti vašich verných zákazníkov odísť a už sa nevrátia? Nastavte prieskum tak, aby sa hosťom automaticky zobrazil dve hodiny po ich odchode. Ak vám dajú negatívnu odpoveď, motivujte svojho hosťa ponukou, aby ste ich priviedli späť.

19. Vernostné programy pre zákazníkov

Zákaznícke vernostné programy sú mimoriadne obľúbené v reštauráciách po celom svete.

Majitelia a prevádzkovatelia vedia, že táto marketingová stratégia zapájajúca hostí má silnú schopnosť rozšíriť ich zákaznícku základňu a predĺžiť celkovú priemernú celoživotnú hodnotu ich hostí.

Keď je vernostný program správne vykonaný, môže z vašich príležitostných hostí urobiť častých klientov, zvýšiť váš priemer na osobu a zvýšiť váš konečný výsledok.

Publikum môže byť menšie z hľadiska vášho celkového marketingového úsilia, ale to by vás nemalo odradiť. Títo účastníci sa prihlásili a môžu mať najväčší vplyv na váš konečný výsledok.

Očakávajú a sú pripravení prijímať vaše ponuky, aktualizácie, kupóny a správy. Títo hostia chcú interagovať s vašou značkou.

Ponúkate v súčasnosti vernostný program pre zákazníkov? Naozaj to funguje pre váš podnik? Vidíte pozitívnu návratnosť investícií? Máte prostriedky na zhromažďovanie a meranie údajov, ktoré vám môžu tieto veci povedať?

Marketingová a zákaznícka dátová platforma môže fungovať ako váš vernostný program. Napríklad je možné za vás sledovať návštevy vašich hostí a online objednávky a môže spustiť automatickú správu s ponukou alebo hodnotením na základe správania jednotlivých hostí.

Keď napríklad dosiahnu váš vopred stanovený počet návštev, môžete im poslať automatickú správu.

Keď hosť uplatní ponuku, bude sa sledovať aj tieto údaje. To vám umožňuje merať hmatateľnú návratnosť investícií, ktorú potrebujete na efektívne riadenie svojho vernostného programu.

Ďalšie nápady na marketing online reštaurácií

Ak máte vy alebo člen vášho tímu talent na písanie, skúste nájsť online foodblogera, ktorý akceptuje písomné práce od iných autorov.

Je to skvelý spôsob, ako zviditeľniť svoju reštauráciu a zároveň ukázať svoju lásku k jedlu a skvelému zákazníckemu servisu.

Aj keď vám s najväčšou pravdepodobnosťou nebude povolené priamo propagovať vašu reštauráciu, pravdepodobne budete môcť poskytnúť životopis autora, ktorý bude zverejnený na stránke. Práve tam môžete dať svetu vedieť, aká skvelá je vaša reštaurácia.

Navyše budete môcť pridať odkaz na webovú stránku vašej reštaurácie. To môže zvýšiť návštevnosť vašich webových stránok prostredníctvom priamych návštevníkov z vášho odkazu.

Môže tiež zvýšiť hodnotenie vašich webových stránok vo vyhľadávačoch, pretože uvidia odkaz z dôveryhodnej webovej stránky smerujúci na váš web.

Môžete tiež vyhľadať foodblogerov vo svojom okolí, ktorí robia recenzie na miestne reštaurácie. Kontaktujte ich a požiadajte ich, aby skontrolovali vaše miesto podnikania.

Nakoniec uveďte svoju reštauráciu v miestnych adresároch a v aplikáciách s jedlom. To si môže vyžadovať určitú prácu.

Nájdite aplikácie so zoznamom miestnych reštaurácií a uistite sa, že ste v ich databáze. Nájdite tiež online adresáre pre vašu oblasť a vytvorte zoznamy pre vašu reštauráciu.

20. Miestne médiá, časopisy a noviny

Presunutím marketingového úsilia do režimu offline takpovediac pokrývate všetky svoje základy.

Publikovanie v novinách a miestnych časopisoch môže byť niekedy drahé. Takže sa chcete uistiť, že vaša reklama sa dostane pred čo najviac očných buľv.

Najlepšie dni na spustenie reklamy sú nedele a piatky.

V nedeľu sú kupóny hlavným lákadlom, takže môžete zvážiť pridanie kupónu alebo špeciálnej ponuky do nedeľných novín.

Rovnako aj piatky sú dni, kedy sa zverejňujú miestne udalosti a podujatia. Takže by ste mohli uvažovať o piatku ako o ďalšej možnosti.

Pro-tip, zacielenie na váš ideálny zákaznícky profil je dôležité. Použite svoj CDP na identifikáciu demografických údajov a správania svojich hostí, aby ste mohli inzerovať v časopisoch alebo novinách, ktorých čítanosť zodpovedá vášmu ideálnemu zákazníckemu profilu.

To vám ušetrí peniaze a zvýši pravdepodobnosť, že títo čitatelia budú sponzorovať vašu reštauráciu.

21. Marketingová atribúcia reštaurácie

Marketingová atribúcia reštaurácie  je termín, ktorý sa používa na priradenie kreditu jednotlivým marketingovým taktikám a správam a následné uplatnenie návratnosti investícií.

Ak sa to robí správne, umožňuje obchodníkom zamerať sa viac na taktiku a posielanie správ, ktoré fungujú dobre.

Podobne identifikuje, kde je potrebné menej pozornosti.

Podľa spoločnosti je typickým výsledkom implementácie atribúcie 20 – 30 % nárast efektívnosti médií a zodpovedajúce zvýšenie návratnosti investícií.

Pripisovanie marketingu má zmysel použiť iba na marketingové kampane. Budete však potrebovať presné, spoľahlivé a komplexné údaje o hosťoch, ktoré sa aktualizujú v reálnom čase.

Marketingová platforma WiFi reštaurácie to môže urobiť za vás, pričom sleduje pripisovanie až po hosťa, ktorý sa vracia cez vaše dvere, alebo online objednávku až po skutočné transakcie.

Keďže vaše náklady na podnikanie rastú a vaše marže sa zmenšujú, je rozumné konsolidovať údaje o hosťoch a marketingové zásobníky do jednej platformy, aby ste ušetrili čas a peniaze.

Potom použijete tieto poznatky a automatizáciu marketingu na vašich vlastnených kanáloch prvej strany, ako je e-mailový marketing, na vybudovanie lojality hostí a zvýšenie celoživotných hodnôt vašich hostí.

Zistite, ako vám môžeme pomôcť ušetriť čas, peniaze a zvýšiť celoživotné hodnoty vášho hosťa.

Napísali o nás

Komu pomáhame s cielenou reklamou

Anna

Anna

Maximálna spokojnosť. Profesionalita, ochota, ľudsky prístup a odbornosť je u tejto spoločnosti samozrejmosťou. 100% odporúčam.
Marek

Marek

Bol som veľmi spokojný, k tomu nič viac netreba, maximálna spokojnosť.
Ján

Ján

Som veľmi spokojný. Marketingová agentúra odviedla vynikajúcu prácu. Sú nesmierne kreatívni s profesionálnym prístupom na úrovni.
Miro

Miro

Odborník na vysokej úrovni, s praxou s Google Ads a Google Analytics, môžem len odporučiť
Silvia

Silvia

Profesionalita, rýchlosť a ochota je 100% zaručená. Otázky a problémy ktoré treba vyriešiť sú vybavené lusknutím prsta ;-). Určite odporúčam.
Monika

Monika

Profesionálny a zároveň ľudský prístup

Pomôžeme Vám s marketingom pre reštaurácie a kaviarne?