Google Partner

Online marketing

Marketing pre vinárstvá

11 spôsobov, ako získať viac obchodov.


Marketing pre vinárstvá

Či už prevádzkujete malé rodinné vinárstvo vo vidieckej oblasti alebo rozsiahlu nehnuteľnosť nachádzajúcu sa v srdci vinárskej krajiny, každé miesto môže ťažiť z marketingového osvieženia. Tu prichádza na rad tento marketingový sprievodca vinárstva.

V tomto príspevku skočíme priamo do toho a diskutujeme o rôznych marketingových tipoch a stratégiách vinárstva, ktoré môžete použiť na oslovenie väčšieho počtu zákazníkov, zvýšenie počtu obchodov, zatienenie vašej konkurencie, zvýšenie výnosov a oveľa viac.

Preskúmajte 11 marketingových tipov a stratégií vinárstva, ktoré skutočne fungujú

  1. Predajte svoje vinárstvo ako miesto udalosti.

Posunúť sa za hranice marketingu svojho majetku ako samotného vinárstva, uvádzať na trh ako miesto udalosti v sieti dodávateľov.

Sieť dodávateľov: Tisíce plánovačov získavajú svoje stretnutia prostredníctvom siete dodávateľov. S reklamou im môžete dať svoje posolstvo, keď sa rozhodnú, ktoré destinácie dostanú miesta a eventové služby.

Svadobné miesto: Vyplňte potrebné dátumy a priveďte víkendové príjmy marketingom pre tisíce ľudí, ktorí hľadajú správne miesta ako príležitosť zvýšiť objem svadobných obchodov.

  1. Povedzte svoj príbeh.

Je to tip na vysokej úrovni, ale príliš často sa prehliada. Rozprávanie príbehov. Keď potenciálny zákazník uvidí reklamu na vaše vinárstvo, či už online alebo v tlačenej podobe, okamžite získa predstavu o vašej značke a o tom, kto ste? Ak nie, mali by?

Pochopte, čo odlišuje vaše podnikanie od konkurenčných vinárstiev, ako aj to, čo robíte lepšie ako ktokoľvek iný. Položte si nasledujúce otázky:

Ste na jedinečnom mieste?

Vyniká vaša architektúra?

Má vinárstvo nejaký historický význam?

Má firma bohatú rodinnú históriu?

Čo chcete, aby zákazníci videli, počuli a cítili, keď myslia na vašu firmu?

Ak máte nejaké  jedinečné prednosti, snažte sa byť prioritou spojiť sa so zákazníkmi osobným a nezabudnuteľným spôsobom. Zákazníci vnímajú rozprávanie príbehov v marketingu viac ako 22-krát zapamätateľnejšie ako reklamu založenú na faktoch. Využite marketing vinárstva ako platformu na rozprávanie príbehu vášho podnikania a tímu, ktorý ho udržiava v chode.

  1. Spoznajte svoje publikum.

Ak chcete úspešne osloviť svojich zákazníkov, je dôležité pochopiť, kto sú. Zistite, čo sa im páči, ako sa správajú a ako vidia vašu firmu.

Aká je demografia vašej zákazníckej základne?

Ako/kde zákazníci nachádzajú vašu firmu?

Aké sú vaše najobľúbenejšie ponuky alebo služby a prečo?

Aké sú najčastejšie obavy alebo sťažnosti zákazníkov?

Vidíte v prvom rade len vinárstvo, ako vinárstvo a reštauráciu, alebo ako celé miesto podujatia?

Kontaktujú vinárstvo ľudia na svadby, svadobné hostiny, rozlúčky so slobodou, narodeninové oslavy, či iné spoločenské udalosti?

Vezmite to, čo viete o svojich zákazníkoch, a použite to na vytvorenie cielených, personalizovaných marketingových kampaní pre vinárstvo.

  1. Budujte a udržiavajte svoju online prítomnosť.

Vytvorte špičkovú webovú stránku, ktorá zvýrazňuje kľúčové vlastnosti, služby a nadšené recenzie vášho vinárstva. Ak ste tak ešte neurobili, pridajte reklamu na sociálnych sieťach do svojho zoznamu úloh pre marketing vinárstva. Instagram, Facebook a TikTok sú skvelé propagačné nástroje na marketing s obmedzeným rozpočtom. Ponúkajú rôzne bezplatné a platené reklamné služby, ako aj rozsiahlu sadu ľahko použiteľných nástrojov digitálneho marketingu.

Ak chcete zlepšiť svoju online prítomnosť a rozšíriť dosah svojho digitálneho marketingu, zvážte nasledovné:

Pravidelne uverejňujte relevantný a kreatívny obsah.

Uistite sa, že informácie sú presné vo všetkých kanáloch.

Spojte sa s členmi svojho publika.

Prečítajte si recenzie hostí a odpovedajte na ne.

Uverejňujte fotografie vo vysokej kvalite.

Zdieľajte rôzne typy obsahu a médií.

Povzbudzujte zákazníkov a návštevníkov, aby uverejňovali originálny obsah na vašich stránkach.+

  1. Začnite a trhnite vinársky klub.

Zvýšte zisky vinárstva a oslovte nových zákazníkov založením vinárskeho klubu. Ponúknite členstvo vo vašom vinárskom klube za poplatok, ktorý má zmysel pre vašu cieľovú skupinu. Ponúkajte odmeny, propagačné nákupné ceny, znížený vstup na podujatia, exkluzívne vzorky a ďalšie vernostné výhody.

Vínne kluby poskytujú obchodníkom s vinárstvom spôsob, ako zlepšiť predaj priamo spotrebiteľovi  a zvýšiť zisky pri budovaní obchodnej základne založenej na lojalite zákazníkov. S rastúcim predajom vína môžu vinári, ktorí sa rozhodnú neponúkať klubovú alebo členskú príležitosť, chýbať.

V skutočnosti predaje vínnych klubov po prvýkrát prekonali predaj v degustačných miestnostiach, pričom zákazníci minuli viac ako 4 miliardy Eur pri nákupoch vína. Hoci sa v správe uvádza, že časť rastu bola výsledkom pandemických obmedzení a zatvárania miest, uvádza sa v nej aj to, že tento trend neustále rastie a pravdepodobne bude pokračovať.

V marketingových materiáloch pre vinársky klub jasne načrtnite exkluzívne výhody, ktoré členovia získajú a výhody vstupu. Napríklad členstvo môže zákazníkom poskytnúť dve fľaše vína mesačne, bezplatný prístup k obmedzeným ochutnávkam, vinárskemu tovaru alebo zľavu 10 % na všetky nákupy vo vinárstve.

  1. Ponúkajte bezplatné ochutnávky alebo balíčky vzoriek.

Aj keď sa môže zdať neintuitívne ponúkať bezplatné produkty v snahe priniesť viac peňazí, bezplatné ochutnávky sú kľúčovou súčasťou väčšiny vinárskych operácií. Aj keď vinári ponúkajú bezplatné víno hosťujúcim degustátorom, môžu tieto podujatia využiť na zvýšenie výnosov a trhu pre nových zákazníkov.

Premyslene plánujte a propagujte degustačné podujatia. Ponúknite malú úvodnú ochutnávku 4 – 5 vín zadarmo, aby ste prilákali nových spotrebiteľov a prilákali dav. Potom ponúknite ďalšie ochutnávky za poplatok. Ak si hostia užijú úvodné bezplatné ochutnávky, môžu si kúpiť ďalšiu ochutnávku, dosku na údeniny, pohár na značkové víno alebo fľašu, ktorú si odnesú domov. Zapôsobte na návštevníkov skúseným personálom, krásnou nehnuteľnosťou a pútavou degustáciou pod vedením nadšeného odborníka na víno.

  1. Zapojte sa do krížovej propagácie.

Využite možnosti krížovej propagácie partnerstvom s malými podnikmi, miestnymi umelcami a ďalšími remeselníkmi vo vašej oblasti. Predveďte rôzne miestne produkty na predaj a požiadajte partnerov, aby urobili to isté s vašimi. Venujte časť svojho vinárstva zobrazovaniu miestnych brožúr, bulletinov, malých reklám a iných propagačných materiálov.

Poskytnite partnerským firmám marketingové materiály vinárstva na vystavenie. Vždy ponúkajte krížové propagačné služby na oplátku, aby ste rozrástli spoľahlivú sieť partnerov, predajcov a priateľov. Dobre hľadajte verejné reklamné príležitosti, ako sú nástenky v parkoch, vo výkladoch obchodov v centre mesta (s povolením) a v iných oblastiach s hustou premávkou.

  1. Vytvorte B2B.

Spojte sa so skupinou príbuzných firiem v okolí a vytvorte mapu B2B, ktorá spája vaše podniky. Ponúknite účastníkom zľavy, členské odmeny alebo bezplatné služby za absolvovanie rôznych aktivít na každom mieste. Ponúknite pôsobivé ceny pre ľudí, ktorí dokončia celú mapu, navštívia každý z podnikov a dokončia všetky výzvy. Vytvorte dierny štítok alebo použite mobilnú aplikáciu na sledovanie pokroku účastníkov.

  1. Vezmite svoje vinárstvo na prehliadku.

Vezmite svoje vinárstvo na cestu, aby ste rozšírili základňu publika a vytvorili plodné spojenia. Navštívte miestne festivaly vína a piva, hudobné festivaly a farmárske trhy. Staňte sa pravidelným predajcom!

Vytvorte marketingové materiály pre vinárstvo vhodné pre cestovanie, ktoré môžete rozdávať po ceste. Magnety, vývrtky a skladacie poháre sú malé, odolné a dajú sa ľahko preniesť z miesta na miesto. Počas turné si vytvorte siete a nadväzujte obchodné kontakty, zatiaľ čo rozvíjate svoje podnikanie. Predajte svoje produkty, propagujte svoj vinársky klub a pozvite nadšených zákazníkov, aby prišli na návštevu.

  1. Hostite virtuálne podujatia.

Pokroky vo virtuálnej a rozšírenej realite poskytli majiteľom vinárskych závodov, prevádzkovateľom a marketingovým manažérom vzrušujúce nové príležitosti na spojenie sa so spotrebiteľmi. Máme platformy pre virtuálne stretnutia, nástroje na videokonferencie, metaverse a ďalšie vzrušujúce zdroje, ktoré nás spájajú so spotrebiteľmi. Použite túto technológiu na organizovanie virtuálnych podujatí a priblížte svoje vinárstvo ľuďom doma.

Niekoľko príkladov udalostí virtuálneho vinárstva:

  • Virtuálne ochutnávky vín
  • Someliérske otázky a odpovede
  • Návody na výrobu vína krok za krokom
  • Kurzy „Varenie s vínom“.

Zvážte svoje publikum a plánujte vzrušujúce virtuálne udalosti na základe ich zvykov, preferencií a vášní.

  1. Vytvárajte a zdieľajte relevantný obsah.

Personalizácia je kritickou súčasťou úspešného marketingu vinárstva. Ak chcete osloviť svoje publikum, musíte vytvoriť marketingový obsah, ktorý považuje za relevantný. Vytvorte rôzne marketingové kampane vinárstva pre podskupiny publika, pretože relevantný obsah sa presúva zo skupiny na skupinu. Mileniálni konzumenti vína môžu napríklad reagovať na odlišný marketing vinárstva.

Vyrábate bio víno? Je to veľká časť vášho poslania a prečo sa zákazníkom páči váš produkt? Ak áno, vytvorte marketingový obsah pre svoje vinárstvo, ktorý sa zameriava na dôležitosť udržateľnosti a ekologického života. Ponúkajte videá, kurzy, šablóny na stiahnutie alebo iné zdroje súvisiace s aktivitami zameranými na poslanie, ako je organické záhradníctvo a udržateľné vinárstvo.

Ste pripravení začať novú marketingovú kampaň vinárstva!

Sledujte všetky marketingové snahy vinárstva a sledujte, ktoré stratégie sú najúspešnejšie. Zistite, čo funguje a čo nie, a využite marketingové štýly vinárstva, ktoré vyhovujú vášmu podnikaniu. Odstráňte menej úspešné kampane a míňajte svoje marketingové Eura tam, kde sa najviac počítajú.