Google Partner

Online marketing

Platená reklama na Google

Uvažujete o inzercii na Googli? S miliardami ľudí, ktorí každý deň používajú vyhľadávací nástroj, je to jeden z najlepších spôsobov, ako osloviť vašu cieľovú skupinu online. Služba Google Ads, predtým známa ako Google Adwords, vám umožňuje komunikovať so zákazníkmi, ktorí hľadajú konkrétne produkty, služby alebo informácie. V tejto príručke vás prevedieme tým, čo je Google Ads a ako môže vaša firma profitovať z používania tejto platformy plateného vyhľadávania.


Platená reklama na Google

Čo je Google Ads?

Google Ads je online reklamná platforma, ktorá poskytuje firmám možnosť zobrazovať sa na začiatku stránok s výsledkami vyhľadávacích nástrojov prostredníctvom platenej reklamy. Ak sa vaša reklama rozhodne zobrazovať, bude viditeľná na jednom z dvoch miest, v hornej alebo dolnej časti stránok s výsledkami vyhľadávania.

To znamená, že aj bez webovej stránky, ktorá môže byť vysoko vo vyhľadávaní, máte šancu ukázať sa pred ostatnými firmami. Aj keď nie je isté, že vaša reklama sa bude zobrazovať každý deň, každá šanca na zobrazenie v hornej časti stránok s výsledkami vyhľadávacích nástrojov (SERP) môže zvýšiť pravdepodobnosť, že potenciálni zákazníci kliknú na vašu reklamu, navštívia váš web, kontaktuje Vašu firmu alebo u Vás nakúpi.

Majte na pamäti, že 86 % všetkých vyhľadávaní sa uskutočňuje v službe Google, čo predstavuje neuveriteľných 63 000 vyhľadávaní za sekundu – a všetky tieto vyhľadávania môžu viesť k ziskovým kliknutiam, pričom firmy vo všeobecnosti zarábajú v priemere 2 Eur za každé 1 Euro vynaložené na Google reklamy.

Ako funguje Google Ads?

Pri inzercii so spoločnosťou Google nemusíte súťažiť vo výsledkoch organického vyhľadávania, aby ste sa zviditeľnili, ako by ste to urobili s tradičnejšou stratégiou SEO. Namiesto toho súťažíte o miesta plateného vyhľadávania v hornej časti SERP, kde môžete získať okamžitú viditeľnosť pri načítaní výsledkov vyhľadávania pre dopyt.

Samozrejme, nie je to také jednoduché. Ak chcete vytvoriť platené reklamy pomocou služby Google Ads, musíte vykonať nasledujúce kroky.

Cenová ponuka pre kľúčové slová. Ak sa chcete zobraziť pre konkrétne vyhľadávacie dopyty súvisiace s názvom vašej firmy a produktmi alebo službami, ktoré ponúkate, musíte vybrať relevantné kľúčové slová a nastaviť cenovú ponuku pre tieto kľúčové slová. Vaša cenová ponuka určí vaše umiestnenie a sumu, ktorú zaplatíte za svoju reklamu. (Ale o tom už o chvíľu!)

Vytvárajte kvalitné reklamy. Rozhodujúcim faktorom pre zobrazenie vašej reklamy v službe Google je jej skóre kvality. Skóre kvality reklamy je založené na očakávanej miere prekliknutia, jej relevantnosti k hľadanému výrazu a na stránke zobrazenej po kliknutí pripojenej k reklame. Ak sú všetky tri nízke, je menej pravdepodobné, že sa zobrazíte v platených výsledkoch. Keď však zlepšíte svoje skóre, zvýšite svoje šance, že Vašu reklamu uvidí viac používateľov Google.

Nastavte rozpočet. Budete musieť nastaviť prahové hodnoty, koľko ste ochotní minúť na platbu za kliknutie (PPC). S PPC kampaňou zaplatíte určitú sumu vždy, keď niekto klikne na vašu reklamu – a ak ste v konkurenčnom odvetví alebo prevádzkujete reklamu na konkurenčné kľúčové slovo, vaše náklady na reklamu môžu rýchlo stúpnuť.

Ako vytvoriť reklamnú kampaň Google Ads

Vyhadzovanie peňazí na kľúčové slová a vytváranie reklám bez toho, aby ste mysleli na cieľové publikum, Vám nepomôže dosiahnuť úspech s platenou inzerciou vo vyhľadávaní Google. Musíte byť strategickí v tom, ako identifikujete svoje najlepšie kľúčové slová, navrhnete svoju vstupnú stránku a budete súťažiť v reklamnej aukcii Google.

Využite prieskum kľúčových slov

Nájdenie správnych kľúčových slov na použitie vo Vašich platených reklamách je o identifikácii zámeru hľadajúceho. Keď Vaše cieľové publikum zadá dopyt do Google, čo hľadá? Aký problém sa snažia vyriešiť? Chcú uskutočniť nákup? Skúmajú miestne služby?

Použite Plánovač kľúčových slov Google Ads – bezplatný nástroj pre kľúčové slová spravovaný spoločnosťou Google – a zistite, koľko vyhľadávaní za mesiac sa vykoná pre výrazy, ktoré by ste chceli nájsť. Jedna vec, ktorú treba poznamenať, je, že výrazy s vyšším objemom vyhľadávania sú síce častejšie vyhľadávané, no ich hodnotenie je čoraz ťažšie a často môžu byť v PPC kampani drahšie.

Tu je dobré nájsť súvisiace kľúčové slová, ktoré sa viažu k vášmu podnikaniu, a zvážiť ponúkanie cien na tieto slová. Hoci sa súvisiace kľúčové slová nemusia vyhľadávať tak často, zvyčajne majú dostatočne vysoký objem vyhľadávania, takže sa oplatí na ne zacieliť.

Zostavenie dobrého zoznamu kľúčových slov si bude vyžadovať prácu a určité pokusy a omyly, ale čím lepšie sa kľúčové slová zhodujú s vašou firmou a zvykmi pri vyhľadávaní vašich zákazníkov, tým viac kliknutí môžete získať.

Podobne by ste mali identifikovať aj vylučujúce kľúčové slová – tie, ktoré čiastočne súvisia s tým, čo ponúkate, ale nezhodujú sa s hľadanými výrazmi ani s tými, čo chcete presne vyhodnotiť. Môžete spoločnosti Google povedať, čo sú tieto kľúčové slová, a nechať ich odstrániť z úvahy pri ponúkaní cien, aby neovplyvnili Vaše celkové skóre kvality. Je to tiež skvelý spôsob, ako odviesť irelevantnú návštevnosť a zabrániť nadmerným výdavkom.

Navrhnite skvelú vstupnú stránku

Hoci je to len jedna časť celkového skóre kvality, ktoré spoločnosť Google používa na určenie, či sa má Vaša reklama zobraziť alebo nie, zostavenie vysokokvalitnej vstupnej stránky by malo byť prioritou bez ohľadu na ostatné. Či už je Vaša reklama na Google navrhnutá tak, aby prilákala ľudí využívať službu, kúpiť si konkrétny produkt alebo sa zaregistrovať na odber aktuálnej ponuky, Vaša vstupná stránka by to mala odrážať.

Google s najväčšou pravdepodobnosťou – nikto to presne nevie – hodnotí vstupnú stránku na základe jej relevancie k Vašej reklame, podľa toho, ako dobre je stránka zostavená a koľko zákazníkov sa na stránku v skutočnosti prekliká a neodíde z nej. Takže bez ohľadu na ciele Vašej reklamnej kampane chcete, aby Vaša vstupná stránka bola jednoduchá. Rýchlo povedzte ľuďom, čo robí Vaša firma, čo ponúkate a ako to môžu získať. Nenechajte nič na fantáziu!

Vytvorte vysokokvalitné Google reklamy

Každá reklama, ktorá sa zobrazí v SERP, je sprevádzaná silnou výzvou na akciu a sprievodným textom reklamy, ktoré môžu zohrávať veľkú úlohu v tom, či Google vyberie alebo nevyberie Vašu reklamu na zobrazenie.

Bez ohľadu na to, že znenie Vašej reklamy a CTA by sa malo čo najviac zhodovať s kľúčovými slovami, pre ktoré ponúkate zobrazovanie reklamy a poskytovať to, čo hľadajúci hľadá. Okrem toho musíte rýchlo vyjadriť svoj názor. Nadpisy povoľujú len 30 znakov, ale môžete mať až tri nadpisy a text popisu je obmedzený na 90 znakov ale môžete použiť až dva popisy. Preto si vopred vypracujte niekoľko rôznych možností, aby ste mohli za chodu meniť text a zároveň uvádzať správne kľúčové slová a udržiavať svoje reklamy v kondícií.

Stratégia ponúkania cien v reklame Google

Po výbere kľúčových slov, ktoré chcete hodnotiť, môžete vstúpiť do aukcie Google Ads. Tu zadáte maximálnu cenu za to, čo je Vaša značka, firmy ochotná zaplatiť za kliknutie súvisiace s každým kľúčovým slovom. Google zvažuje vašu cenovú ponuku s Vaším skóre kvality, aby určil „víťazov“, ktorí sa potom umiestnia na popredných pozíciách reklám v Google SERP.

Cenu môžete ponúkať dvoma spôsobmi:

Manuálne ponúkanie cien. Vďaka tomu máte úplnú kontrolu nad vašou maximálnou PPC pre Vaše reklamy. Hoci si to vyžaduje viac pozornosti, manuálne ponúkanie cien zaisťuje, že Vaše výdavky na reklamu idú presne tam, kam chcete  a umožňuje Vám jednoducho vykonávať úpravy cien na každé kľúčové slovo osobitne.

Automatické ponúkanie cien. Umožňuje spoločnosti Google upraviť Vašu cenovú ponuku na základe akcií Vašich konkurentov. Nastavíte si maximálny rozpočet a Google pracuje v rámci týchto obmedzení, aby Vám dal najlepšiu šancu na umiestnenie v SERP. Automatické ponúkanie cien Vám však môže spôsobiť rýchlejšie míňanie reklamného rozpočtu, ak si nedáte pozor.

Máte záujem o inzerciu so službou Google Ads? ROI index Vám môže spravovať Vaše kampane

Google Ads a pomôcť vám dostať Vašu firmu do pozornosti viacerým zákazníkom v relevantných SERP. Zistite viac o našich službách platenej reklamy!

Napísali o nás

Komu pomáhame s cielenou reklamou

Anna

Anna

Maximálna spokojnosť. Profesionalita, ochota, ľudsky prístup a odbornosť je u tejto spoločnosti samozrejmosťou. 100% odporúčam.
Marek

Marek

Bol som veľmi spokojný, k tomu nič viac netreba, maximálna spokojnosť.
Ján

Ján

Som veľmi spokojný. Marketingová agentúra odviedla vynikajúcu prácu. Sú nesmierne kreatívni s profesionálnym prístupom na úrovni.
Miro

Miro

Odborník na vysokej úrovni, s praxou s Google Ads a Google Analytics, môžem len odporučiť
Silvia

Silvia

Profesionalita, rýchlosť a ochota je 100% zaručená. Otázky a problémy ktoré treba vyriešiť sú vybavené lusknutím prsta ;-). Určite odporúčam.
Monika

Monika

Profesionálny a zároveň ľudský prístup

Pomôžeme Vám odborne s Google reklamou?