Google Partner

Online marketing

Politický marketing

S voľbami v plnom prúde sa občania sústreďujú na rozhodovanie o tom, kto získa ich hlas. Iste, témy zostávajú dôležitou súčasťou politických kampaní. Dôležitú úlohu však zohráva aj imidž kandidáta. Voliči si musia vedieť predstaviť kandidáta ako výhercu.


To je miesto, kde prichádza na scénu politická marketingová stratégia. Definujme marketing ako aktivity spojené s informovaním ľudí o produkte. V politike je kandidátom produkt. Politické kampane využívajú obrovské tímy marketingových odborníkov, ktorí pracujú na širokom šírení efektívnych správ. Marketing a politika idú ruka v ruke.

Stručná história marketingu a politiky

Politici vždy používali techniky na získanie podpory más. Od rímskych cisárov, ktorí konali zápasy gladiátorov, až po európskych panovníkov stavajúcich mestské úpravy, vodcovia, ktorí sa snažia získať si priazeň ľudu, nie sú ničím novým. Ale pretože bola založená demokracia, politická hra sa zmenila. Voliči mali možnosť podporiť kandidátov, ktorí sa im páčili.

Rané politické kampane

Najskoršie voľby obsahovali notoricky známu negatívnu taktiku. Podľa histórie politických reklamných kampaní KCET boli kandidáti oklamaní už v roku 1800. Priaznivci Thomasa Jeffersona neustále šírili správu, že oponent John Adams je monarchista. Na oplátku Adamsovi ľudia nazvali Jeffersona ateistom.

Kandidáti o sebe pravidelne šírili lži počas celého 19. storočia, keď sa väčšina kampaní konala osobne a v základných periodikách. V tom čase politické strany vytvárali poburujúce škandály, aby kričali na udalostiach kampane. Dokonca aj vtedy bola šanca, že kampaň zostane pozitívna, malá až žiadna.

Účinok rozhlasu a televízie

Až do zrodu rádia väčšina voličov nepočula kandidátov hovoriť. „Mohli by ste vyhľadať správu... v novinách,“ no kandidát „vás nemohol proaktívne osloviť.“ Rozhlas umožnil širokej verejnosti lepšie pochopiť, kto sú kandidáti, len tým, že si ich vypočul. Rozhovory pri krbe pomohli spoznať lepšie ako ktorýkoľvek iný predtým.

Ešte väčší efekt mala televízia. Slávna debata bola prvá, ktorá bola odvysielaná na celoštátnej úrovni, vysvetľuje, že poslucháči rádia zvolali debatu. Avšak každý, ho videl v televízii zápasiť a potiť sa, si myslel, že je toast v porovnaní s fešákom. Táto debata bola jedným z najväčších momentov, ktoré viedli k víťazstvu vo voľbách.

Keď sa televízia začala stávať všadeprítomnou, zmenil sa aj typ politických reklám.

Televízia a rozhlas, samozrejme, umožňovali viac ako len vidieť a počuť kandidátov. Vysielacie médiá ponúkli miesto pre jedinečné správy. Pieseň „They Like Ike“ od Dwighta Eisenhowera sa pravidelne hrávala v rádiách a stala sa jednou z najpamätnejších politických reklamných kampaní v histórii. Keď sa televízia začala stávať všadeprítomnou, zmenil sa aj typ politických reklám.

Bežné postupy politického marketingu

Dnes politické kampane sledujú takmer rovnaký súbor, aby oslovili čo najväčšie množstvo ľudí. Tu sú niektoré z najčastejšie používaných stratégií politického marketingu.

Televízne reklamy

Reklama v televízii je hlavnou súčasťou politických kampaní. Väčšina týchto nákupov sa týkala negatívnych reklám. Zatiaľ čo väčšina reklám bola zakúpená v kľúčových lokalitách, rozšírili sa aj po celej krajine.

Voľby nie sú iné, pričom sa predpovedá, že kampane vynaložia na televízne reklamy celkovo extrémne veľké náklady. Kaskáda televíznych reklám sa objavuje v TV, ako aj všeobecných volieb.

Negatívny marketing

Ako už bolo spomenuté, negatívna kampaň zostáva obrovskou súčasťou politických kampaní. Viac ako 80 percent kampane bolo negatívnych. Kampane používajú negatívne reklamy na útok na súpera. Niekomu sa reklamy v negatívnych kampaniach môžu zdať špinavé a nešportové, no tradične fungujú. Niektoré dobre vykonané negatívne kampane môžu mať obrovský vplyv na voľby.

Direct Mailing

Napriek tomu, že dnešné kampane majú značnú prítomnosť online a na sociálnych médiách, naďalej používajú osvedčené stratégie, ako je direct mailing. Priame poštové zásielky a letáky sú stále účinné u starších voličov (po televíznych reklamách) v kampaniach druhou najvyššou cenou.

Táto prax, ktorá siaha až do roku 1972, pomáha kandidátom osloviť voličov, ktorí nemajú naladenú televíziu alebo prehliadajú internet. Častejšie sa využíva direct mailing kvôli jeho efektívnosti medzi seniormi. Korešpondencia môže kandidátom pomôcť pri usporiadaní správ a platforiem konkrétnejšie.

Digitálny marketing a politika

Je zrejmé, že internet zmenil politický marketing a reklamy na internete. Teraz musia kampane udržiavať digitálnu prítomnosť svojho kandidáta a majú veľa nových kanálov na distribúciu správ, ako aj komunikáciu s voličmi.

Kampane sa vo voľbách považujú za majstrovské kurzy digitálneho marketingu. Internet svojim spôsobom, ktorý sa predtým nerobil, a dokázal osloviť predtým nezapojené volebné bloky.

Verejný dosah

Internet ponúka jednoduché a efektívne spôsoby, ako rýchlo osloviť širokú verejnosť. To sa hodí najmä pri získavaní finančných prostriedkov a organizovaní na miestnej úrovni. Informácie o podporovateľoch možno nájsť online, čo pomáha politickým kampaniam zapájať dobrovoľníkov a žiadať o dary.

Digitálny marketing dosahuje rozsiahlu ľudovú kampaň, ktorá na organizáciu využívala internet, a to aj na miestach, kde bola iná kampaň slabá. Podporovatelia volali voličom zo svojich osobných počítačov. Priniesli revolúciu v e-mailových kampaniach a prišli s tlačidlom „kliknutím darovať“.

Digitálny branding

Internet tiež poskytuje kandidátom jedinečné spôsoby, ako rozvíjať svoju osobnú značku a platformu. Webové stránky umožňujú podrobný popis názorov a problémov. Sociálne médiá ponúkajú jednoduchý spôsob zdieľania obsahu pre širokú verejnosť. Vďaka toľkým príležitostiam na šírenie informácií si kandidáti môžu vybudovať značku, s ktorou sa voliči stotožnia.

Vytvorenie digitálnej značky založenej na svojom posolstve zmeny. Toto jednoduché posolstvo a jeho rozprávanie o tom, že je politickým outsiderom, skutočne zarezonovalo u širokej verejnosti. Digitálne médiá na zdieľanie príbehu podľa vlastných predstáv a oslovili voličov, ktorí predtým neboli zapojení. Zaznamenali obrovské množstvo mladých a menšinových voličov.

Sociálne médiá

Vznik sociálnych médií pomohol kandidátom nielen osloviť viac ľudí, ale ich aj konkrétnejšie zacieliť. Marketing na sociálnych sieťach umožňuje kandidátom šíriť svoje posolstvá široko a rýchlo. Ponúka tiež možnosť vyvíjať mimoriadne cielenú reklamu a zasielanie správ. Reklamy je možné prispôsobiť skupinám podľa veku, miesta a ďalších demografických údajov. Pre efektívne tímy sociálnych kampaní to môže znamenať veľkú cestu.

Napísali o nás

Komu pomáhame s cielenou reklamou

Anna

Anna

Maximálna spokojnosť. Profesionalita, ochota, ľudsky prístup a odbornosť je u tejto spoločnosti samozrejmosťou. 100% odporúčam.
Marek

Marek

Bol som veľmi spokojný, k tomu nič viac netreba, maximálna spokojnosť.
Ján

Ján

Som veľmi spokojný. Marketingová agentúra odviedla vynikajúcu prácu. Sú nesmierne kreatívni s profesionálnym prístupom na úrovni.
Miro

Miro

Odborník na vysokej úrovni, s praxou s Google Ads a Google Analytics, môžem len odporučiť
Silvia

Silvia

Profesionalita, rýchlosť a ochota je 100% zaručená. Otázky a problémy ktoré treba vyriešiť sú vybavené lusknutím prsta ;-). Určite odporúčam.
Monika

Monika

Profesionálny a zároveň ľudský prístup

Pomôžeme aj Vám?