Google Partner

PR marketing

PR marketing

Public Relations (PR) Význam, typy a praktické príklady

Čo je to Public Relations (PR)?

Public relations (PR) je súbor techník a stratégií súvisiacich s riadením spôsobu šírenia informácií o jednotlivcovi alebo spoločnosti medzi verejnosť a najmä médiámi. Jeho hlavným cieľom je šíriť dôležité správy alebo udalosti spoločnosti, udržiavať imidž značky a pozitívne ovplyvňovať negatívne udalosti, aby sa minimalizoval ich dopad. PR sa môže vyskytnúť vo forme firemnej tlačovej správy, tlačovej konferencie, rozhovorov s novinármi, uverejňovania na sociálnych sieťach alebo na iných miestach.

Každý jednotlivec alebo subjekt pôsobiaci na verejnosti čelí šíreniu informácií o nich alebo ich praktikách na verejnosť. Zatiaľ čo vzťahy s verejnosťou sú odvetvím samo o sebe, každý pokus ukázať sa určitým spôsobom iným možno považovať za formu vzťahov s verejnosťou.

KĽÚČOVÉ INFORMÁCIE

Vzťahy s verejnosťou (PR) sa týkajú riadenia toho, ako ostatní vidia a cítia osobu, značku alebo spoločnosť.

PR pre korporácie, najmä verejne obchodované spoločnosti, sa zameriava na udržiavanie pozitívneho imidžu spoločnosti pri vybavovaní požiadaviek médií a otázok akcionárov.

PR je obzvlášť dôležité na potlačenie protestov verejnosti alebo investorov po negatívnych správach.

PR sa líši od reklamy alebo marketingu, pretože často má vyzerať organicky a nemusí sa nevyhnutne snažiť propagovať produkt alebo službu.

Vzťahy s verejnosťou možno využiť na zmiernenie negatívnych udalostí, hoci história ukázala, že PR môže spôsobiť zhoršenie problémov.

Pochopenie vzťahov s verejnosťou (PR)

Hoci to nie je súčasťou definície, PR sa často považuje za „spin“, s cieľom prezentovať osobu, spoločnosť alebo značku v čo najlepšom svetle. PR sa líši od reklamy v tom, že PR sa pokúša reprezentovať imidž osoby alebo značky spôsobmi, ktoré budú pôsobiť organicky, ako je vytváranie dobrej tlače z nezávislých zdrojov a odporúčanie obchodných rozhodnutí, ktoré si získajú podporu verejnosti. Voľne definované až do polovice dvadsiateho storočia je PR jedným z najrýchlejšie rastúcich odvetví.

PR je základom úspechu každej spoločnosti, najmä ak sú akcie spoločnosti verejne obchodovateľné a hodnota akcie závisí od dôvery verejnosti v spoločnosť alebo značku. Okrem vybavovania požiadaviek médií, informačných dopytov a obáv akcionárov sú pracovníci PR často zodpovední za vytváranie a udržiavanie imidžu spoločnosti. PR profesionáli sa občas zapájajú do negatívneho PR alebo úmyselných pokusov zdiskreditovať konkurenčnú značku alebo spoločnosť, hoci takéto praktiky nie sú v súlade s etickým kódexom odvetvia.

Typy vzťahov s verejnosťou

Vzťahy s verejnosťou sú často rozdelené do rôznych agentúr alebo oddelení. Každé oddelenie je špecificky vhodné na zvládnutie špecifického aspektu uvedeného nižšie:

Vzťahy s médiami sú dôrazom na budovanie silného vzťahu s organizáciami verejných médií. Tím pre vzťahy s médiami často spolupracuje priamo s externými médiami tak, že im priamo doručuje správy o spoločnosti, poskytuje overené zdroje obsahu a je prístupný pre verejné komentáre k iným spravodajským príbehom.

Výrobné vzťahy úzko súvisia s priamou prevádzkou podniku. Toto oddelenie podporuje široké marketingové plány a často súvisí s konkrétnymi, jednorazovými snahami, ako je spustenie nového produktu, špeciálna kampaň alebo riadenie významnej zmeny produktu.

Vzťahy s investormi sú dohľad nad vzťahom medzi spoločnosťou a jej investormi . Tento aspekt public relations sa zaoberá investorskými udalosťami, dohliada na komunikáciu pri zverejňovaní finančných správ a vybavuje sťažnosti investorov.

Vnútorné vzťahy sú oblasťou vzťahov s verejnosťou medzi spoločnosťou a jej zamestnancami. Vnútorné vzťahy sa týkajú poradenstva zamestnancom, zabezpečenia spokojnosti všetkých pracovníkov s ich pracovnými podmienkami a interného sprostredkovania problémov, aby sa predišlo verejnému odhaleniu nespokojnosti.

Vzťahy s vládou sú spojenie medzi spoločnosťou a súvisiacimi riadiacimi orgánmi. Niektoré oddelenia pre styk s verejnosťou chcú nadviazať pevné vzťahy, aby poskytovali spätnú väzbu politikom, podnecovali rozhodovateľov, aby konali špecifickým spôsobom, a zabezpečili spravodlivé zaobchádzanie s klientmi spoločnosti.

Komunitné vzťahy sú vzťahy s verejnosťou zamerané na značku a reputáciu v rámci konkrétnej komunity. Komunita môže byť fyzická (tj konkrétne mesto) alebo nefyzická (tj komunita majiteľov psov). Táto vetva vzťahov s verejnosťou sa zapája do sociálneho výklenku komunity, aby sa spojila so svojimi členmi.

Vzťahy so zákazníkmi sú mostom, ktorý spája spoločnosť a jej zákazníkov . Vzťahy s verejnosťou často zahŕňajú riešenie kľúčových vzťahov, vykonávanie prieskumu trhu, pochopenie priorít svojich zákazníkov a riešenie hlavných problémov.

Mnohé verejné spoločnosti majú samostatné oddelenie pre vzťahy s investormi (IR), ktoré sa zaoberá komunikáciou s akcionármi a analytikmi.

Vzťahy s verejnosťou vs. iné oddelenia

Vzťahy s verejnosťou sa môžu prekrývať alebo zamieňať s inými podobnými oddeleniami. Tu je prehľad toho, ako PR môže alebo nemusí súvisieť s marketingom, reklamou alebo komunikáciou.

Public Relations vs. Marketing

Marketing sa niekedy viac priamo zameriava na podporu predaja, propagáciu produktov alebo služieb a zabezpečenie finančného úspechu. Medzitým sa vzťahy s verejnosťou niekedy viac zameriavajú na riadenie reputácie spoločnosti alebo značky.

Obe oddelenia sa môžu pustiť do veľmi podobných typov aktivít. Obaja môžu napríklad komunikovať so zákazníkmi, aby získali spätnú väzbu. Z pohľadu priameho marketingu sa tieto informácie používajú na lepšie pochopenie predajných trendov, požiadaviek na produkty a spôsobov, ako generovať vyšší predaj. Z priamejšej optiky vzťahov s verejnosťou sa tieto informácie používajú na pochopenie spokojnosti zákazníkov, zabezpečenie spokojnosti zákazníkov a rýchle zvládnutie akejkoľvek nespokojnosti.

Public Relations vs. reklama

Reklama je akt získavania pozornosti verejnosti, často pomocou rôznych typov médií. Spoločnosť môže chcieť inzerovať na propagáciu produktu, oznámiť expanziu na nový trh pre rastúcu spoločnosť alebo odhaliť zmeny cien.

Zatiaľ čo reklama je zámerným aktom snahy byť v centre pozornosti, vzťahy s verejnosťou sú strategickejším a premyslenejším prístupom k tomu, ako by mala spoločnosť interagovať s internými a externými zainteresovanými stranami. Niekedy môže byť v najlepšom záujme spoločnosti „položiť si otázku“ a posilniť svoj vzťah s verejnosťou tým, že nebude v popredí.

Vzťahy s verejnosťou vs. komunikácia

Vzťahy s verejnosťou a komunikácia sú silne prepojené. Obidve zahŕňajú zobrazovanie informácií navonok v nádeji na vytvorenie značky, imidžu alebo vzťahu, ktorý podporuje hodnotu. Komunikácia môže byť samostatným oddelením v rámci spoločnosti výlučne zodpovedným za písomné alebo verbálne pripomienky vydané interne alebo externe.

Jedným z možných rozdielov medzi stykom s verejnosťou a komunikáciou je výmena informácií. Niekedy sú vzťahy s verejnosťou jednosmerným kanálom, ktorý vnucuje informácie v snahe získať priaznivejší verejný obraz. Komunikácia môže byť viac zakorenená v obojsmernej funkcii prijímania spätnej väzby a vykonávania zmien na základe zhromaždených informácií. Vo všeobecnosti väčšina spoločností vidí prekrývanie vzťahov s verejnosťou a komunikácie.

Existuje mnoho titulov a úloh, ktoré môže jednotlivec pracujúci v oblasti public relations zastávať. Od decembra 2021 jednotlivci pracujúci ako publicista vykázali priemernú celkovú kompenzáciu 13 164 Eur.

Spoločnosť má často viacero verejnosti, aby zapôsobila. Interne sa spoločnosť bude chcieť prezentovať svojim investorom a najväčším akcionárom ako kompetentne riadená, čo môže zahŕňať organizovanie predvádzania produktov alebo iných podujatí zameraných na akcionárov.

Navonok bude spoločnosť, ktorá predáva tovar alebo službu priamo spotrebiteľom, chcieť prezentovať verejný imidž, ktorý povzbudí skutočnú a trvalú podporu značky, ktorá presahuje trochu vedome ciele reklamy.

Spoločnosť tiež vytvára PR, aby prilákala investorov. Dobré PR je v tomto smere dôležité najmä pre startupy alebo rýchlo expandujúce firmy.

Aká je primárna úloha vzťahov s verejnosťou?

Vzťahy s verejnosťou často zhoršujú udržiavanie imidžu spoločnosti, jednotlivca alebo značky. Public relations vytvára médiá, spája sa s externými médiami, vytvára verejnú mienku a zabezpečuje, aby zákazníci mali pozitívny vzťah k značke spoločnosti.

Aké zručnosti potrebujete pre PR?

Špecialisti na styk s verejnosťou majú často silné komunikačné schopnosti. Ich úlohou je absorbovať informácie, spracovať, ako môžu ovplyvniť imidž spoločnosti, a ako externe komunikovať, aby sa tento imidž posunul. Špecialisti na styk s verejnosťou často nadväzujú vzťahy s mnohými rôznymi typmi ľudí vrátane kľúčových zákazníkov, vládnych úradníkov a externých médií.

Prečo sú vzťahy s verejnosťou dôležité?

Zákazníci sa rozhodujú z viacerých dôvodov. Jedným z týchto dôvodov je vzťah, ktorý cítia so spoločnosťou. Ak má spoločnosť negatívny imidž alebo je zapletená do kontroverzného verejného problému, zákazník sa už nemusí cítiť spojený so značkou, imidžom a produktom. Public relations často riadi túto značku a zabezpečuje, že zákazníci, zamestnanci, investori a ďalšie externé strany majú pozitívnu dispozíciu pokračovať v zapájaní sa do spoločnosti.

Kto využíva vzťahy s verejnosťou?

Vzťahy s verejnosťou sú užitočné pre každú stranu, ktorá chce mať pozitívnu predstavu verejnosti. Najčastejšie sa do public relations pustia korporácie a verejne obchodované spoločnosti. Spoločnosť môže mať odlišný tím pre styk s verejnosťou alebo stratégiu pre styk s verejnosťou pre konkrétne značky alebo produkty. Tiež jednotlivci, ako sú celebrity alebo jednotlivci s vysokým čistým majetkom, môžu mať súkromné ​​tímy pre styk s verejnosťou. Tieto tímy sa používajú na udržanie pozitívneho imidžu verejnosti, ako aj na vybavovanie požiadaviek médií.

PR marketing

Obchodný cieľ

Obchodný cieľ

Predaj produktov alebo služieb, zvýšenie objednávok
Stratégia

Stratégia

Návrh vhodnej predajnej stratégie je úvod úspechu
Meranie, nastavenie

Meranie, nastavenie

Dôležité je to aby sme vedeli odkiaľ chodia zákazníci
Spustenie

Spustenie

Zber dát a pravideľná optimalizácia v prospech progresu
Vyhodnotenie

Vyhodnotenie

Pravideľné vyhodnotenie je základom dlhodobého úspechu

Vyťažte z internetu
maximum!

Kontaktuj nás

Pri káve si povieme ako Vám môžeme pomôcť v online svete aby ste napredovali
+421 (0) 908 771 673
Prídeme k Vám?
info@roi-index.com

Pomôžeme aj Vám?