Google Partner

Online marketing

Marketing pre účtovné firmy

Marketing pre účtovné firmy

Marketing je nevyhnutnou súčasťou podnikania moderných účtovných firiem. Zistite, prečo je to dôležité a ako na to.

Marketing vám získa nových klientov

Účtovníctvo bolo kedysi stabilným povolaním. Keď si firma najala účtovníka, toto partnerstvo malo tendenciu vydržať. Prechod na inú firmu bol nákladný a zložitý.

Do istej miery to platí aj dnes. Niet pochýb o tom, že mnohí z vašich klientov sú s vami už roky. Pre podniky je však čoraz jednoduchšie spolupracovať s účtovnou firmou. Nová technológia znamená, že prechod k novému účtovníkovi nie je taký ťažký ako kedysi. To otvára trh a zlepšuje výber zákazníkov. Predstavuje tiež skvelú príležitosť pre šikovné a proaktívne firmy získať nových klientov.

Ak však chcete získať nových klientov, musíte vedieť o marketingu. Táto príručka vám pomôže začať.

Poznajte svojich klientov a svoj trh

Marketing pre účtovne firmy začína porozumením. Nemôžete ponúkať svoje služby potenciálnym klientom, pokiaľ nepoznáte ich potreby.

To neznamená, že sa musíte stať odborníkom v ich odbore. Nemusíte byť inžinier, aby ste pochopili účtovné potreby inžinierskej firmy. Čím viac však pochopíte problémy, ktorým čelia, tým lepší bude váš marketing.

Zistite teda viac o svojom cieľovom trhu a spoločnostiach, ktoré na ňom pôsobia. To vám poskytne výhodu oproti firmám, ktoré predpokladajú, že každý podnik je rovnaký.

Vytvorte marketingový plán

Plán vám pomôže sústrediť sa a mal by byť v súlade s vaším podnikateľským plánom. Je to preto, že úspešný marketing vám pomôže dosiahnuť vaše obchodné ciele. Marketingový plán by mal obsahovať:

Vaša USP (jedinečný predajný bod): Čo vás odlišuje od iných firiem? Prečo by si potenciálni zákazníci mali najať vás namiesto vašich konkurentov?

SWOT analýza (silné stránky, slabé stránky, príležitosti, hrozby): Zistite, v čom ste dobrí a kde je priestor na zlepšenie. Buďte si vedomí obchodných rizík a príležitostí.

Obchodné ciele: Zostavte zoznam najvhodnejších potenciálnych klientov. Začnite s miestnymi a potom postupujte smerom von.

Služby, ktoré sa majú uvádzať na trh: Ktoré zo služieb vašej firmy sú najziskovejšie? Ktoré z nich budú pravdepodobne zaujímať potenciálnych zákazníkov? Ktoré sa najľahšie predávajú?

Realistické ciele a časové rámce: Čo chcete dosiahnuť? Ako dlho by vám malo trvať dosiahnutie vašich cieľov? Ako budete merať svoj pokrok?

Marketingová taktika: Zostavte si plán akcií, ktoré podniknete na dosiahnutie svojich cieľov.

Zostaňte informovaní

Vedenie účtovnej firmy znamená viac, než byť informovaný o daňových zákonoch. Máte dostatok zdrojov, ktoré vám pomôžu udržať si prehľad v iných oblastiach podnikania. Tieto znalosti vám pomôžu zlepšiť vaše marketingové úsilie.

Choďte teda na networkingové podujatia a porozprávajte sa s miestnymi obchodnými komorami. Pripojte sa k profesionálnym skupinám a spoločnostiam. Čítajte časopisy a webové stránky a zúčastňujte sa na fórach. Neexistuje žiadny nedostatok spôsobov, ako môžete zostať informovaní.

Zvážte originalitu

Marketing vašich služieb v špecializovaných oblastiach môže byť efektívny. Môžete mať niekoľko klientov, ktorí sú v rovnakej všeobecnej oblasti. Tento odbor by sa mohol stať vašou špecializáciou. Predstavte si napríklad, že ste firma s niekoľkými lekárskymi klientmi. Môžete urobiť dobre marketingom svojich služieb iným zdravotníckym pracovníkom.

Môže sa to stať účinným kruhom, pretože väčšia odbornosť vedie k vyššej efektívnosti. Z toho budete mať úžitok vy aj vaši klienti.

Päť marketingových nástrojov, ktoré musíte použiť

Marketing pre účtovne firmy nie je jedna jediná činnosť. Je to stratégia, ktorá sa musí aplikovať priamo vo vašom podnikaní. Tu je päť rôznych marketingových kanálov, ktoré môžete použiť:

1. Odporúčania klientov

Toto je jedna z najefektívnejších marketingových metód. Osobné odporúčania majú oveľa väčšiu hodnotu ako správy od neznámych ľudí. Požiadajte svojich klientov, aby vám odporučili svojich profesionálnych spolupracovníkov. Darujte svojmu klientovi dva poukazy na voľnú hodinu vášho času. Požiadajte ich, aby ho dali niekomu, koho poznajú a kto by mohol chcieť využiť vaše služby.

2. Váš web

Pravidelne aktualizujte svoj web zaujímavým a relevantným obsahom. Uistite sa, že vyzerá dobre a kontaktné údaje sú presné.

3. Sociálne médiá

Účtovníci nie sú vždy odborníkmi na propagáciu svojej firmy prostredníctvom sociálnych médií vrátane Facebook reklamy. Dôležité je však vynaložiť úsilie. Vaši klienti pravdepodobne používajú sociálne médiá – a vy musíte byť tam, kde sú. Ak niekto vo firme nepristúpi k tejto práci, najmite si konzultanta alebo agentúru, aby vám pomohla.

4. E-mailové bulletiny

E-mailové bulletiny sú stále veľmi efektívne. Musia byť dobre napísané, správne zacielené a užitočné pre príjemcov. Píšte o daňových termínoch, rozpočtových efektoch, nových daňových zákonoch a všetkom, čo podľa vás bude vašich klientov zaujímať.

5. Google reklama

Google reklama je veľmi efektívny reklamný kanál, ktorý má vysokú návratnosť. Využite Google a to čo Vám ponúka. Zvážte marketingové príležitosti na Google.

Udržujte svoju značku a posolstvá konzistentné vo všetkých týchto kanáloch. To pomôže vašim klientom a potenciálnym zákazníkom, aby si vás zapamätali.

Zvýšte svoj profil v komunite

Pomáhať zlepšovať životy ľudí vo vašej miestnej komunite je viac než len príjemná vec. Je to dobré aj pre podnikanie. Zvýši váš profil a vyžaruje jasné a pozitívne svetlo na vašu firmu.

Tak sa zapojte. Zistite, ako môžete vy a vaši zamestnanci aktívne zlepšovať životy ľudí. To by mohlo znamenať:

  • sponzorovanie miestnych charitatívnych organizácií
  • práca so zraniteľnými mladými ľuďmi alebo staršími ľuďmi
  • pomáha pri čistení neupravených častí mesta

Keď už vaša firma vykonáva prácu pre verejné blaho, neváhajte a povedzte o tom ľuďom. Nikdy sa nehanbite za svoju dobrú prácu – to je súčasť marketingu.

Nezabudnite na svojich existujúcich klientov

Reklama na internete pre účtovne firmy zahŕňa maximálne využitie toho, čo už máte. Inteligentný marketing pre vašich existujúcich klientov môže byť vysoko ziskový.

Skúste sa s každým zo svojich klientov stretnúť raz za mesiac bez agendy predaja. Budujte vzťahy tak, že sa ich budete pýtať, čo robia a čo potrebujú. Povedzte im viac o svojich službách a zistite, kde sú vhodné. Nájdite spôsoby, ako prinútiť svojich klientov hovoriť o vašej firme.

Ak robíte ročné daňové priznania pre klienta, možno by ste mohli ponúknuť aj mzdové služby. A ak im už robíte mzdy, ponúknite im služby plánovania podnikania.

Je oveľa lacnejšie udržať si existujúceho klienta, ako získať nového. So správnym prístupom môžete svojim existujúcim klientom priniesť ešte väčší zisk.

Úspešné firmy nikdy neprestanú s marketingom

Marketing pre účtovne firmy nie je samostatnou podnikateľskou činnosťou. Je to spôsob myslenia a konania, ktorý neustále podporuje vašu firmu.

Zahŕňa to snahu porozumieť potrebám vašich klientov a potenciálnych zákazníkov a konať na základe týchto vedomostí. Robte to pri každej príležitosti, online aj v reálnom svete.

Čím viac dokážete ukázať, že rozumiete potrebám svojich klientov, tým hodnotnejšie budú vaše služby. V tomto smere skvelý marketing k dobrému biznisu jednoducho patrí.

Pomôžeme aj Vám?