Google Partner

Online marketing

Základy marketingu

Základy marketingu
Čo je marketing? Základy marketingu

Marketingová definícia
Marketing je proces, ako verejnosť vzdelávať a nadchnúť pre produkty a služby organizácie. Úsilie marketingového tímu v oblasti prieskumu trhu a spotrebiteľských trendov vedie stratégiu za inými aspektmi podnikania a pomáha spoločnostiam dôsledne uspokojovať potreby spotrebiteľov.

Čo je marketing?
Marketing je jedným z najdôležitejších aspektov podnikania. Načo je dobré predávať produkt, ktorý zmení život, ak o ňom zákazníci nikdy nepočuli a nič o ňom nevedia? Tu sa hodia schopní obchodníci. Obchodníci pomáhajú spoločnostiam identifikovať spotrebiteľské a priemyselné trendy, formulovať kampane a zaujať publikum tým, že ukážu, ako ich produkty žiaria nad ostatnými.
Čo je to vlastne marketing? Zjednodušene povedané, marketing je činnosť, ktorej cieľom je dostať ľudí do povedomia a záujmu o značku a jej produkty, často propagáciou jej ponuky tak, aby ju zákazníci vnímali ako hodnotnú alebo žiaducu.
Či už sme si toho vedomí alebo nie, marketing je všade okolo nás. Bilbordy pozdĺž diaľnice, reklamy v televízii, reklamy v časopisoch, príspevky značiek na sociálnych sieťach a optimalizovaný obsah na webovej stránke, to všetko sú každodenné príklady marketingu.
Jedným z najznámejších príkladov marketingu je slogan spoločnosti Nike „ Just Do It “. Spojenie „Just Do It“ s hovorcami športovcov svetovej triedy sa ukázalo ako jedna z najefektívnejších marketingových kampaní za posledných 30 rokov. Táto fráza rezonuje u súťažiacich športovcov a podporuje pocit, že sa snažíte byť lepším športovcom (samozrejme vo výbave Nike).
Jedným z dôvodov, prečo sa na marketing kladie taký veľký dôraz, je to, že často pomáha informovať o iných aspektoch podnikania. Produktové, obchodné a reklamné tímy sú ovplyvnené úsilím marketingového tímu. Marketingoví pracovníci sú zodpovední za usmerňovanie rozhodnutí týchto tímov na základe cenných poznatkov, takže údaje zostavujú vo forme prieskumu trhu.
Prieskum trhu zahŕňa zhromažďovanie informácií o kľúčových demografických údajoch podniku, ich afinite k aktuálnym produktom spoločnosti a o tom, čo robia ostatní konkurenti. Hĺbkový prieskum trhu marketingového tímu informuje produktové a inžinierske tímy o tom, čo vytvoriť, obchodné tímy o tom, čo predávať, a reklamné tímy o tom, čo komunikovať.

Prečo je marketing dôležitý?
Marketing je základnou súčasťou obchodného úspechu, pretože ovplyvňuje schopnosť spoločnosti osloviť zákazníkov, rozvíjať značku a generovať príjmy.
Marketing slúži ako záchranné lano, ktoré spája značky s potenciálnymi zákazníkmi. Prieskum trhu umožňuje tímom určiť, kto je ich cieľovou skupinou  a podľa toho prispôsobiť svoje správy a komunikáciu. Podniky potom môžu vytvoriť pozitívne vnímanie u spotrebiteľov, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou nájdu hodnotu v ich produktoch a kúpia si ich.
V priebehu času dobre naplánovaná marketingová stratégia upevňuje značku a posolstvo spoločnosti. Je to kľúčové, pretože konzistentné budovanie značky hovorí spotrebiteľom, čo môžu od spoločnosti očakávať, a vedie k reputácii. Ak podnik dokáže naďalej plniť tieto očakávania a napĺňať svoju povesť, môže si vytvoriť dôveru medzi vernými zákazníkmi a pridať hodnotu svojej značke v očiach spotrebiteľov.
Konečnou odmenou za toto úsilie je vyšší predaj a niektoré z najefektívnejších značiek sa stali synonymom víťazstva a úspechu. Mnohí zákazníci napríklad zaplatia za topánku Nike viac ako za topánku anonymnej značky len na základe reputácie značky Nike. Ideálna značka zvýrazňuje to, čo robí spoločnosť jedinečnou, odlišuje ju od konkurencie a premieňa jej produkty na žiadané položky medzi spotrebiteľmi.

4 P marketingu
4 P marketingu je populárny rámec na pochopenie oblastí zahrnutých do marketingovej stratégie. Niekedy známe ako marketingový mix, štyri P marketingu – produkt, cena, miesto a propagácia – sú životne dôležité pre každú dobrú marketingovú kampaň.
  1. Produkt
Produkt je tovar alebo služba, ktorú spoločnosť ponúka. Kvalitné produkty by mali byť schopné uspokojiť potreby zákazníkov a zároveň byť schopné uspokojiť dopyt zákazníkov. Na efektívne uvedenie produktu na trh musia marketéri presne určiť hodnotu, ktorú prináša zákazníkovi a prečo by ho zákazníci chceli. Po zodpovedaní týchto a mnohých ďalších otázok môže marketingový tím začať pracovať na kampaniach.
  1. Cena
Cena je samozrejme veľkým faktorom pri rozhodovaní o tom, či si spotrebiteľ kúpi váš produkt alebo sa obráti ku konkurenciu. Dobré marketingové tímy sa spoliehajú na priemyselný prieskum pri vhodnom oceňovaní svojich produktov, aby zvýšili svoj podiel na trhu a oslovili viac spokojných zákazníkov.
  1. Miesto
Je dôležité, aby pri marketingu produktu brali do úvahy marketingoví profesionáli – digitálne aj fyzicky. Je určitý produkt predajnejší v obchode alebo online? Mali by ste predávať určitý produkt medzinárodne? Ako ich uvádzate na trh v určitých geografických oblastiach? Ako veľmi ovplyvňuje kultúra miesta vaše marketingové schopnosti? Marketingové tímy si musia byť dobre vedomé toho, kde robia marketing, aby skutočne optimalizovali svoje úsilie.
  1. Propagácia
Načo je marketingové úsilie, ak okolo produktu nie je nejaké vzrušenie a nahromadenie? Propagácia zahŕňa reklamu na internete, propagačnú stratégiu a vzťahy s verejnosťou okolo produktu. "Mali by sme vytvoriť reklamu?" "Mali by sme sponzorovať podcast?" "Mali by sme spustiť kampaň na Google reklamy?" S určitou pomocou prieskumu trhu by marketingoví manažéri mali vedieť, kedy zacieliť na svoje publikum a cez aké médium. Uskutočnenie propagačného kroku marketingového mixu je životne dôležité, pretože pomáha budovať nadšenie pre produkt a povedomie o značke.