Google Partner

Online marketing

Marketingový mix

Marketingový mix

Čo je marketingový mix?

Marketingový mix zahŕňa viacero oblastí zamerania ako súčasť komplexného marketingového plánu. Tento termín často odkazuje na bežnú klasifikáciu, ktorá začínala ako 4 P: produkt, cena, umiestnenie a propagácia.

Efektívny marketing sa dotýka širokého spektra oblastí, na rozdiel od zamerania sa na jednu správu. Pomáha osloviť širšie publikum a marketingoví profesionáli, ktorí budú mať na pamäti 4 P, sa budú môcť lepšie sústrediť na veci, na ktorých skutočne záleží. Zameranie sa na marketingový mix pomáha organizáciám prijímať strategické rozhodnutia pri uvádzaní nových produktov na trh alebo revízii existujúcich produktov.

Aké sú 4 stránky marketingového mixu?

Klasifikácia štyroch P pre vývoj efektívnej marketingovej stratégie bola prvýkrát predstavená v roku 1960 profesorom marketingu a autorom E. Jerome McCarthym.

1

Produkt

To predstavuje položku alebo službu určenú na uspokojenie potrieb a želaní zákazníkov. Na efektívne uvedenie produktu alebo služby na trh je dôležité identifikovať, čo ich odlišuje od konkurenčných produktov alebo služieb. Je tiež dôležité určiť, či sa v spojení s ním môžu uvádzať na trh aj iné produkty alebo služby.

Cena

Predajná cena produktu odráža to, čo sú spotrebitelia ochotní zaň zaplatiť. Marketingoví odborníci musia zvážiť náklady súvisiace s výskumom a vývojom, výrobou, marketingom a distribúciou – inak známe ako cenotvorba založená na nákladoch. Stanovenie cien založené predovšetkým na kvalite alebo hodnote vnímanej spotrebiteľmi je známe ako oceňovanie založené na hodnote .

Umiestnenie

Pri určovaní oblastí distribúcie je dôležité zvážiť typ predávaného produktu. Základné spotrebné výrobky, ako je papierový tovar, sú často ľahko dostupné v mnohých obchodoch. Prémiové spotrebné produkty sú však zvyčajne dostupné iba vo vybraných obchodoch.

Propagácia

Spoločné marketingové kampane sa nazývajú propagačný mix. Aktivity môžu zahŕňať reklamu, podporu predaja, osobný predaj a vzťahy s verejnosťou. Jedným z kľúčových aspektov je rozpočet priradený marketingovému mixu. Marketingoví profesionáli starostlivo zostavujú správu, ktorá často zahŕňa detaily z ostatných troch P, keď sa snažia osloviť svoje cieľové publikum. Dôležité je aj určenie najlepších médií na komunikáciu správy a rozhodnutia o frekvencii komunikácie.

Aké sú ďalšie marketingové nástroje?

Nie každý marketing je zameraný na produkty. Podniky v oblasti služieb zákazníkom sa zásadne líšia od tých, ktoré sú založené predovšetkým na fyzických produktoch, takže často zaujmú prístup zameraný na spotrebiteľov, ktorý zahŕňa ďalšie prvky na riešenie ich jedinečných potrieb.

Tri ďalšie P spojené s týmto typom marketingového mixu môžu zahŕňať ľudí, proces a fyzické dôkazy. „Ľudia“ označujú zamestnancov, ktorí zastupujú spoločnosť pri interakcii s klientmi alebo zákazníkmi. „Proces“ predstavuje spôsob alebo tok poskytovania služieb klientom a často zahŕňa monitorovanie výkonu služby pre spokojnosť zákazníka. „Fyzické dôkazy“ sa týkajú oblasti alebo priestoru, kde komunikujú zástupcovia spoločnosti a zákazníci. Obchodníci berú do úvahy prvky, ako je nábytok, značenie a rozloženie.

Okrem toho obchodníci často študujú spotrebiteľov, aby vylepšili alebo aktualizovali stratégie súvisiace so službou alebo produktmi. To si vyžaduje stratégiu komunikácie so spotrebiteľmi s cieľom získať spätnú väzbu a definovať typ spätnej väzby, ktorá sa požaduje.

Marketing tradične začína identifikáciou potrieb spotrebiteľov a končí dodaním a propagáciou konečného produktu alebo služby. Marketing zameraný na spotrebiteľa je cyklickejší. Medzi jej ciele patrí prehodnocovanie potrieb zákazníkov, častá komunikácia a vývoj stratégií na budovanie lojality zákazníkov.

Aké sú štyri prvky marketingového mixu?

Štyri základné prvky marketingového mixu sú produkt, cena, umiestnenie a propagácia. Cieľom tohto rámca je vytvoriť komplexný plán na odlíšenie produktu alebo služby od konkurencie, ktorý vytvára hodnotu pre zákazníka. Často sú tieto prvky na sebe závislé.

Produkt označuje tovar alebo službu, ktoré spĺňajú potreby zákazníka. Tu sa spoločnosti zameriavajú na vlastnosti, ktoré ho odlišujú od jeho konkurentov. Organizácia môže zvážiť aj doplnkové produkty, ktoré zapadajú do jej ponuky produktov alebo služieb.

Cena predstavuje cenový bod alebo cenové rozpätie pre produkt alebo službu. V konečnom dôsledku je cieľom maximalizovať ziskové marže a návratnosť investícií pri zohľadnení ceny, ktorú sú zákazníci ochotní zaplatiť.

Umiestnenie sa vzťahuje na distribučné kanály. Konkrétne, kde sa tento produkt propaguje a ako ho môžete dostať pred vašu cieľovú skupinu?

Propagácia sa zameriava na vytváranie povedomia o značke okolo vášho produktu alebo služby. Dôležité je, že sa zameriava na to, ako môže využitie určitých kanálov zvýšiť predaj.

Akých je 7 P v marketingovom mixe?

Niekedy môže marketingový mix presahovať klasické štyri P produktu, ceny, umiestnenia a propagácie, ktoré stanovil profesor E. Jerome McCarthy v roku 1960. Tieto dodatočné kategórie zahŕňajú ľudí, fyzické dôkazy a proces.

Ľudia tak predstavujú zamestnancov, ktorí komunikujú so zákazníkmi. Spoločnosť môže zvážiť firemnú kultúru v súvislosti s jej stratégiou značky. To môže zahŕňať riadenie vzťahov so zákazníkmi (CRM) , ktorého cieľom je zvýšiť lojalitu zákazníkov k značke.

Fyzické dôkazy môžu zahŕňať balenie alebo usporiadanie fyzického obchodu, čo môže posilniť značku a vytvoriť väčšiu hodnotu pre zákazníka.

Nakoniec proces identifikuje oblasti, často z logistického hľadiska, ktoré umožňujú zákazníkovi získať čo najplynulejšiu skúsenosť s produktom alebo službou. To môže zahŕňať všetko od doručovacej logistiky a prepravy až po riadenie predajcov tretích strán.

Aký je účel marketingového mixu?

Vo svojom jadre je marketingový mix zameraný na propagáciu produktu alebo služby s cieľom generovať príjmy pre spoločnosť. Celkovo integruje kľúčové marketingové stratégie, ktoré vytvárajú povedomie o značke, budujú lojalitu zákazníkov a podporujú predaj produktov.

Vypracovanie komplexného a efektívneho marketingového plánu berie do úvahy marketingový mix, ktorý zahŕňa niekoľko oblastí zamerania. Marketingový mix sa zvyčajne vzťahuje na štyri P: produkt alebo službu, ich cenu, umiestnenie a propagáciu.

Keďže však nie všetok marketing je zameraný na produkty, podniky poskytujúce služby zákazníkom sa spoliehajú na iné marketingové nástroje, ktoré môžu zahŕňať tri ďalšie P: ľudí, ktorí interagujú so zákazníkmi, proces, ktorý vytvára bezproblémovú zákaznícku skúsenosť a fyzické dôkazy alebo oblasť, kde komunikujú zákazníci a zástupcovia spoločnosti.

Všetky tieto nástroje sa používajú na propagáciu produktu alebo služby a budovanie povedomia o značke a lojality zákazníkov s cieľom generovať príjmy pre podnikanie.